Kıbrıslı Rumlar ile Türkiye arasında, "Al gülüm, ver gülüm"

TC Bakanlar Kurulu’nun Avrupa Birliği’nin Türkiye vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdığı tarihten itibaren Türkiye’nin de AB vatandaşlarına uyguladığı vize zorunluluğunun kaldırılması kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kararda “Tereddütleri gidermekte ve gerektiğinde uygulama esaslarını belirlemekte” Dışişleri Bakanlığı yetkili kılındı.

AB AŞKINA VİZE MUHAFİYETİ

Alınan karar ile Türkiye’nin tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti’ne vizeler kaldırılmış olacak. Söz konusu düzenleme, Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarının birlik üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmeleri için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında bulunuyordu.

Türkiye, vize muafiyeti koşullarından biri olarak aralarında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de bulunduğu 11 AB üyesi için vize zorunluluğunu kaldırdı. Karar dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu, AB ile yapılan mülteci anlaşmasının uygulanması karşılığında Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması için Türkiye'den yerine getirmesi beklenen 72 kriterden biriydi.

Brüksel'deki AB yetkilileri Türkiye'nin bu kararını bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. AB yetkililerin verdiği bilgilere göre Türkiye şimdiye kadar 60'ın üzerindeki kriteri yerine getirmiş durumda.

AB ile üyelik müzakerelerinde Kıbrıs en zorlu konuların başında geliyor.

AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması konusundaki görüşünü bugün açıklaması bekleniyor. Ancak Komisyon'un kararı tavsiye niteliği taşıyor. Vize muafiyeti için AB üyesi ülkelerin ve AB Parlamentosu'nun da onayı gerekiyor.

GÜNEY’DE SEVİNÇ

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Bakanlar Kurulu’nun, Brüksel’in Türk vatandaşlarıyla ilgili anlaşmayı uygulaması şartıyla Türkiye’nin de AB üyesi tüm ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırma kararının resmi gazetede yayımlanması Güney Kıbrıs’ta ilgi uyandırdı. Haber Rum radyosu tarafından birinci haber olarak verildi.

Rum radyosu haberi, “Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması konusunda Ankara-AB arasında yapılan anlaşma uygulanırsa, Kıbrıslı Rumların artık Türkiye’yi ziyaret etmek için vize almaları gerekmeyecek” vurgusuyla duyurdu.

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis Anastasiadis hükümetinin görüşünü, Türkiye Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararını gördükten sonra yapacağını açıklarken, siyasi partilerden ilk tepkiler geldi.

HRİSTODULİDİS: “ÖNCE TÜRK BAKANLAR KURULU’NUN KARARINI GÖRELİM”

Hristodulidis, Rum Yönetimi’nin, TC Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararını görmek istediğini,  konu hakkında gayrı resmi haberdar olduğunu ancak görüşünü açıklamak için, Avrupa Komisyonu’nun, Türk vatandaşlarına vizenin serbest bırakılması yol haritasıyla ilgili değerlendirmesini bekleyeceğini anlattı. 

Rum sözcü, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden Güney’i doğrudan ilgilendirenlerin “Kıbrıs Cumhuriyeti hamillerine vizenin kaldırılması, geri iade anlaşmasının Kıbrıs için de tam ve ayrım gözetmeksizin uygulanması, adalet, özgürlük ve güvenlik konularında bütün üye devletlerle etkin işbirliği” olduğunu söyledi. 

DİSİ: “TÜRKİYE, KIBRIS PASAPORTLARINI TANIMALI”

“Türkiye, Kıbrıs pasaportlarını tanımalı” iddiasında bulunan DİSİ Başkanı Averof Neofitu, konuyu yorumlarken Komisyon’un raporunun yarın yayımlanmasına kadar sabredilmesi gerektiğine işaret etti.

“Ancak Ankara, Türk vatandaşının bu anlaşmayla Avrupa’nın her yerine gidebilmesini ancak Kıbrıslının Türkiye’ye girmek için tanınmamışlık prosedüründen geçmesini isteyemez” diyen Neofitu “Avrupa, Türkiye’yle ilgili konularda daha önce de Kıbrıs’ın arkasına saklandı” vurgusunu yaptı.

Averof Neofitu gerek partisi DİSİ’nin, gerekse Rum Yönetimi’nin, Komisyon’da Türkiye’yle ilgili vize uygulamasını oylayacak olan Avrupa Halk Partisi çerçevesinde savaş vereceğini de açıkladı.

AKEL: “TÜRKİYE KIBRIS PASAPORTUNU TANIMALI”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Türk vatandaşlarına vize için 72 kriter belirlendiğini, bunlardan birinin de “aslında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması demek olan, Kıbrıs pasaportunun tanınmasıdır. Hükümet bu mesajı her istikamete vermeli ve yapılacak bütün baskılara da dayanmalıdır.  Avrupa Birliği’nin kendi koyduğu şartlar yerine getirilmezse bizim geri adım atmamamız gerekir” dedi.

DİKO, “KOMİSYON 70 MİLYON TÜRK’ÜN ÜLKEMİZE SERBESTÇE GİREBİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Avrupa Komisyonu’nun yapması beklenen imtiyazlı vize ve Türk vatandaşlarının AB’de serbest dolaşımı önerisinin “kışkırtıcı ve yanlış olduğunu” iddia ederek “diğer bir deyişle Avrupa Komisyonu bize, biz Kıbrıslı Rumlar Türkiye yüzünden kendi vatanımızda serbest dolaşamıyorken 70 milyon Türk’ün ülkemize serbestçe girebileceğini söylüyor” dedi.

Papadopulos bu konuda Rum Yönetimi’nin tavrını da şu sözlerle eleştirdi: “Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için belirlediği ve hükümetin de kabul ettiği 72 kriter nelerdir? Bu kriterler neden Ulusal Konsey’de tartışılmadı? Kriterler arasında Kıbrıslı Rumların kendi vatanlarında serbest dolaşmalarını da içeriyor mu? Başkan Anastasiadis bu tehlikeli gelişmeleri görüşmek üzere derhal Ulusal Konsey’i toplamalı.”

EKOLOGLAR: “GELİŞMELER ANASTASİADİS’İ GAFİL AVLADI”

Ekologalar Hareketi ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis gelişmelerin Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i gafil avladığını savunarak, “Rum Yönetimi, Avrupa Konseyi’nin Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmak için uyguladığı planı eli-kolu bağlı izliyor” dedi. Perdikis, Anastasiadis’i, Türkiye’nin ve AB’nin Güney Kıbrıs’ı doğrudan etkileyecek planlarına karşı inisiyatif almak için derhal Rum Ulusal Konseyi’ni veya Siyasi Parti Başkanları’nı toplamaya çağırdı.

İTTİFAK: “BU KOMİSYON’UN İLK DEFASI DEĞİL”

Vatandaşlar İttifakı Başkan Yardımcısı Stelios Stilianu, “Türkiye müzakerelerde göçmenleri mülkiyet haklarından mahrum bırakmakta ısrar ederken, Komisyon, Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırmaya çalışıyor” iddiasında bulundu. “Bu ilk değil. Komisyon daha önce de gerek Büyük Britanya gerekse bu sefer olduğu gibi Almanya’nın yönlendirmesiyle Türk taleplerini yerine getirdi” ifadesini kullandı.

DAYANIŞMA HAREKETİ “ANKARA KIBRIS CUMHURİYETİ’Nİ TANIMALI”

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, “Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımasından geçer” iddiasında bulunarak, “Ankara tanımadan yapılacak herhangi bir anlaşma, Türkiye’nin işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti politikasını teyit eder” dedi.