Kıbrıs'ta Nükleer Tepki Büyüyor!

KIBRIS NÜKLEERE HAYIR PLATFORMU ARA BÖLGEDE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

: İki toplumlu Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu, Japonya Fukuşima’da 11 Mart 2011’de yaşanan nükleer santraldeki patlamanın yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Platform, Kıbrıs çevresindeki ülkelerde nükleer santral yatırımlarına karşı olduğunu ve buna itiraz ettiğini belirtti.

Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu bu sabah ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Platform adına KKTC’den Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir ve Kıbrıs Türk Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş; Güney Kıbrıs’tan Kyriakos Tsimilis ve Konstantinos Haralambus; Mersin Nükleer Karşıtı Platform’dan Nesil Bayraktar katıldı.

SAHİR

Doğan Sahir toplantıda yaptığı konuşmada, yılların çok çabuk geçmesine rağmen Fukuşima’daki facianın izlerinin silinmediğini, kazanın bugün halen daha ölümcül etkilerini sürdürdüğünü söyledi.

Nükleer santrallerin 1954’te kurulmaya başlamasının ardından 17 kaza meydana geldiğini ve kazaların devam ettiğini söyleyen Sahir, Japonya’daki kazanın ardından bu sistemlerin bazı ülkelerde terk edildiğinin altını çizdi.

HARALAMBUS

Konstantinos Haralambus komşu ülkelerde inşa edilecek nükleer bir tesisin çevre ülkelerde geriye dönülemez derecede derin yıkıma sebebiyet verebileceğine değindi ve iki toplumdan örgütlerin birlikte karşı duruş sergilemesinin önemine işaret etti.

BAYRAKTAR

Mersin Nükleer Karşıtı Platform temsilcisi Nesil Bayraktar da geçmişte Çernobil ve Fukuşima facialarının, felaketlerin olduğu yeri değil tüm dünyayı vurduğunu gösterdiğini söyledi.

Nükleer tesislerin ayrıca radyasyon yayarak çeşitli hastalıklara da sebep olduğunu kaydeden Bayraktar, atıkların bertaraf sorunu çözülmemişken nükleer enerjide ısrar edilmesinin anlamsız olduğunu ifade etti.

Bayraktar bölge halkları olarak Akkuyu’da yapılacak nükleer santrale de karşı olduklarını vurguladı.

TSİMİLİS

Kyriakos Tsimilis iki toplumun nükleere karşı duyarlılığı ve gösterdiği işbirliğinin ilerde pozitif sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Tsimilis Mersin’de nükleer tesis yapılmasına karşı gerçekleşen kampanya ve yürüyüşe Güney Kıbrıs’tan 11 örgütün de imza verdiğini ekledi.

BEKTAŞ

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da 2010 yılından beri nükleer karşıtı mücadelenin sürdüğünü Platformun 2014 yılında birçok örgüt, kuruluş ve meslek odasının katılımıyla kurulduğunu anlattı.

Türkiye’de yapılan gösteriler de dahil olmak üzere Platformun çeşitli faaliyet ve çalışmaları olduğundan bahseden Bektaş, Kıbrıslı Türk ve Rum ayrıca Türkiye’den katılımla Brüksel’de de farkındalık yaratmak için girişimlerde bulunulacağını söyledi.

Bektaş ayrıca 25 Nisan’da bir konser planları bulunduğunu, ayrıca AP Yeşiller İttifakı Üyesi Rebecca Harms’ın da Adaya geleceğini ve nükleer karşıtı harekete destek vereceğini ifade etti.

ORTAK AÇIKLAMA

Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu ortak açıklamasında, 11 Mart 2011 Fukuşima-Deice nükleer santralinde tarihin en büyük nükleer kazalarından birinin meydana geldiği, 15 bin 884 kişinin öldüğü, 2 bin 636 kişinse kaybolduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, aradan 4 yıl geçmesine rağmen bölgede sızıntının devam ettiği ve çevreye ve insanlara zarar vermeye devam ettiği kaydedildi.

Dünyadaki gelişmiş ülkelerin birçoğunun nükleer enerji politikalarını gözden geçirmesine rağmen, Akkuyu’daki santral yatırımı ve inşaatının devam ettiği belirtilen açıklamada, gerek kullanılacak yakıtın radyoaktif nitelikli olmasından gerekse konum açısından birçok risk barındırdığını ifade edildi.

Yapılan konferanslar ve bilimsel tartışmalarda Akkuyu santralinin kurulmasıyla Kıbrıs ve komşu ülkelerin büyük risk altında kalacağının ortaya konduğu da belirtildi.

Açıklamada çabaların hem Kıbrıs’ta hem yurtdışında sürdürüleceği ve bölgede bu tip santrallerin yapılmasının önlenene kadar devam edeceği vurgulandı.