Af müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, muhaceret affı konunda İçişleri Bakanlığı ile birlikte sıkı bir koordinasyon içerisinde çalıştıklarını kaydetti. Muhaceret affının, çalışma izni ve çalışma izninden dolayı muhaceret izni konularında sıkıntı yaşayanları kapsayacağını kaydeden Saner, "Aile dramlarına son vereceğiz” dedi.
Saner, En kısa zamanda hayata geçirmeyi planladıkları muhaceret affının adli suçları kapsamayacağının altını çizdi.
Cezaya düşenlerin mevcut işverenlerin hatası ve yapmadığı yatırımlardan dolayı kaçağa düştüğüne değinen Bakan Saner, kaçak işçi çalıştırmanın cezasının 5 asgari ücret olduğunu, bu cezanın ödenme oranının %25 olduğunu belirtti.
Cezaların işverenler tarafından ödenmediğini ve daire tarafından tahsil edilemediğini ifade eden Saner, kaçak işçi ile ilgili ceza konusunda yeni bir çalışma yaptıklarını ve cezanın kademeli olarak arttırılacağını belirtti.
Bakanlığından verilen bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, Kıbrıs TV’de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Lapta Huzurevi konusunda açıklama yapan Saner, 40 yıldır huzurevi olmamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Saner, Bakanlığa bağlı ilgili birimlerden bazı görevlilerin Türkiye’deki yaşlı bakım evlerini incelemek amacıyla bir teknik geziye katılacağını, teknik incelemelerden elde edilecek bilgi ve tecrübeyle hazırlanacak ihtiyaç programına uygun olarak huzurevi için en kısa sürede bir proje yarışması düzenleneceğini ve 2017 yılının başında huzurevi projesinin temelinin atılmasının hedeflendiğini söyledi.
KADIN SIĞINMA EVİ
Bakan Saner, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasası’nın 2014 yılında yürürlüğe girdiğini anımsatarak, kadın sığınma evinin kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda en son nokta olduğunu, devletin şiddeti önlemek için işin başından tedbirler alması gerektiğini vurguladı.
Saner, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin kadrosu için münhallerin açıldığını ancak sınavların yapılmadığını, fiilen hizmet vermediğini ifade etti
İlgili yasa kapsamında ŞÖDAM adı altında Şiddet Önleme ve Danışma Merkezleri’nin kurulmasının öngörüldüğünü ifade eden Bakan Saner, şiddete uğrayan kadının kadın sığınma evine gitmeden önce, şiddet önleme ve danışma merkezlerinden hizmet alabilmesinin önemine dikkat çekti ve bu merkezlerin oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.
Şiddet Önleme ve Danışma Merkezleri’nde sağlık, güvenlik memurları ve psikoloğun görev yapacağını belirten Saner, kadınların bu merkezlerde ihtiyaçları olan hizmeti alabileceklerini ve kendi ayakları üzerinde durmaları için destekleneceğini sözlerine ekledi.
Önemli olanın mazeret üretmek değil, iş yapmak olduğunu hatırlatan Saner, tüm sosyal hizmetler alanına giren katkının yaklaşık 12 milyon TL olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sosyal devlet olmanın gereği olarak , yaşlılara, engellilere ve toplumun tüm dezavantajlı kesimlerine hizmet vermek için özveriyle çalıştığını vurguladı.
ENGELSİZ YAŞAM EVİ
Saner, Engelsiz Yaşam Evi üzerindeki ara emrin kaldırılması için gerekenin yapıldığını ve perşembe günü Yaşam Evi inşaatını ziyaret ederek gelinen aşama konusunda kamuoyuna açıklama yapacaklarını kaydetti.
Engellilerin tüm devlet dairelerindeki işlerini düzenleyecek bir birim oluşturulması fikrinin doğduğunu söyleyen Saner, Başbakanla birlikte en kısa sürede engelli camiasına müjdeli haberler vermek için çalıştıklarını ifade etti.