KKTC'de bir ilk!

Türkiye destekli olacak...

KKTC’de ilk kez, otobüs, minibüs ve taksi şoförlerine ehliyet formatında “Mesleki Sürücü Belgesi” veriliyor.

Geçimini taşımacılıktan sağlayanların ya da bu alanda işletme sahibi olanların temin etmek zorunda olduğu belge, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İzin Kurulu Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Sürücü Belgeleri Bölümü’nden alınacak.

Başvurular, Mesleki Sürücü Belgeleri Bölümü’ndeki komisyonda kabul edecek. Sürücüler, bazı staj ve sınavlardan geçecek, belge komisyonun kriterlerine uyanlara verilecek.

Mesleki Sürücü Belgesi, 3 yıl geçerli olacak. Belgeyi ilk kez alanlar da, süresini uzatacak olanlar da asgari ücretin yüzde 5’i kadar bedel ödeyecek.

İşletme sahipleri belgenin süresinin uzatılmasında ücret ödemeyecek. Ülkede çalışma izniyle bulunanlar da sürücü belgelerini izinli oldukları süre kadar uzatabilecek.

Bu belgeyi temin etmeden taşımacılık yapanlara cezai muayede uygulanacak.

SANİYELER İÇİNDE VERİLEN MESLEKİ SÜRÜCÜ BELGESİ

Bu konuyla ilgili duyuru ve uygulamanın tanıtımı bugün Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda, Bakan Kemal Dürüst’ün de katılımıyla yapıldı.

Otomasyon sisteme geçilmesiyle saniyeler içinde hazırlanan belgenin ilk takdimini Bakan Dürüst yaptı. İşletme sahiplerinden ve şoförlerinden oluşan 12 kişi, mesleki sürücü belgelerini Bakan’ın elinden aldı. Uygulamanın tanıtımında Trafik Dairesi Müdürü Nazmiye Çelebi ve İzin Kurulu personeli de hazır bulundu.

“UYGULAMA KAÇAK TAŞIMACILIĞA KARŞI VERİLEN MÜCADELENİN SOMUT ÖRNEĞİ”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst,  açıklamasında, söz konusu uygulamanın önemli bir adım ve atılım olduğunu söyleyerek, “Bu, kaçak taşımacılığa karşı verilen mücadelenin en somut örneğidir” dedi.


 
Taşımacıların “yetkili” mi “yetkisiz” mi olduğunun doğru zemine oturtulması gerektiğini vurgulayan Dürüst, bu belgeyi taşımayanların ceza alacağını da kaydetti.

Daha önce A4 kağıt formatında verilen mesleki sürücü belgesinin bundan sonra sürüş ehliyeti formatında verileceğini söyleyen Dürüst, KKTC’deki bu çalışmanın 2000’li yılların başında Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında hayat bulduğunu anımsattı.

“ANAVATANIMIZDAN YARDIM İSTİYORUZ, ‘PROJEMİZ DE BUDUR’ DİYEREK HAREKET EDECEĞİZ”

Bakanlıkta kısa süre önce hayata geçen otomasyon sistemine de işaret eden Bakan Dürüst, bu sistemin kurulmasına maddi katkı sağlayan Türkiye’deki ilgili bakanlığa ve TC’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne teşekkür etti.

“Bundan sonraki süreçte ülke taşımacılığını iyi değerlendireceğiz, projelendireceğiz. ‘Anavatanımızdan yardım istiyoruz, projemiz de budur’ diyerek hareket edeceğiz” şeklinde konuşan Bakan Dürüst, bu belgenin verilme kriterleriyle ilgili bazı çalışmaların da söz konusu olduğunu açıkladı.

Taşımacılık yapanları bu belgeyi almak için başvuruya çağıran Bakan Dürüst, taşımacılara her türlü kolaylığı sağlayacaklarının da sözünü verdi.