TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Bu sorunlardan bir tanesi Kıbrıs. 2004'de bir şans yakaladık ama Rum tarafı bu şansı iyi değerlendiremedi. Referandumda hayır oyu verdiler. O zamanki siyasi atmosfer böyleydi. Bugün Rum kesiminde de göreceli olarak çok daha iyi bir atmosfer var. KKTC'ye baktığımız zaman gerçekten çözüm konusunda bir konsensüs var. Bir önceki cumhurbaşkanı döneminde de bu konsensüsü görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nden de destek her zaman var " diye konuştu
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin nükleer santrallere ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Amacımız, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak ve maliyeti düşürmek. Bunu yaparken de insanlarımızın hayatını riske, tehlikeye atacak şeylerden uzak dururuz. Türkiye büyümek istiyorsa nükleer santrallere ihtiyacı var" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, yerel bir televizyonun canlı yayınında iç ve dış gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
En büyük hedeflerinin, Gazi Mustafa Kemal'in ''Yurtta sulh cihanda sulh'' ilkesi ve hedefiyle uyumlu, komşularla ilişkilerin en iyi düzeyde tutulması ve varsa sorunun çözülmesi olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
''Bu sorunlardan bir tanesi Kıbrıs. 2004'de bir şans yakaladık ama Rum tarafı bu şansı iyi değerlendiremedi. Referandumda hayır oyu verdiler. O zamanki siyasi atmosfer böyleydi. Bugün Rum kesiminde de göreceli olarak çok daha iyi bir atmosfer var. KKTC'ye baktığımız zaman gerçekten çözüm konusunda bir konsensüs var. Bir önceki cumhurbaşkanı döneminde de bu konsensüsü görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nden de destek her zaman var. Türk toplumu da milletimiz de çözüm konusunda bir konsensüs oluşturmuş. Bu sorunu çözmek lazım. Bu sorun kimde? Rum tarafı ve Yunanistan tarafında. Şimdi tekrar masaya dönme arzuları var. Biz istiyoruz ki bir an önce masaya dönsünler ve iki kurucu devletle bir çözüme gidelim. Kazan kazan formülüyle. İki tarafın da hakları korunarak bir çözüm bulunsun. Türkiye, Kıbrıs'ta garantör ülkedir ve garantör ülke olmaya devam edecek. Türkiye, oraya kardeşlerimizin haklarını korumak için gitmiştir. İşgal yapmak için gitmemiştir. Yıllardır da KKTC'de yaşayan halkımızın hayat standartlarını yükseltmek için çaba harcıyor."
''ERMENİLER LOBİ ÇALIŞMASI YAPTI''
Bakan Çavuşoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
1915 olaylarının 100. yılında Ermenilerin her şeyi bir tarafa bırakıp lobi çalışması yaptığını anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
''İçeride de onları destekleyenler var. Siyasi partiler, siyasiler var. 'Türkiye partisi olacağız' diye ortaya çıkıp da Ermeni diasporasının iddialarına hizmet eden, içeride ve dışarıda kişiler, gruplar, illegal yapılanmalar var. Bu yıl aslında bu kadar çabaya rağmen Ermenilerin isteği olmadı. Avrupa Parlamentosunda, tek tek oylama olmadan, bir grup kaldırıp indirip geçti gibi. 'Türkiye kabul' etsin dediler. Bu zaten hadsizliktir. Siyasilerin böyle karar alması, parlamentoların böyle karar alması haddini bilmemektir. Soykırım kelimesi jenerik bir kelime değildir. Hukuki bir tabirdir. Bunun için mahkeme kararı olması lazım. 'Gelin bir komisyon kuralım, arşivleri açalım, herkes bir katkı sağlasın' diyebilecek kadar tarihine ve atalarına güvenen bir milletiz ama Ermeniler işin kolayına kaçıyor. İsveç daha önceki kararını geri çekti. Putin'in bir açıklaması oldu ama meclisten istedikleri şeyi çıkartamadılar. Bazı ülkeler o kelimeyi kullanmadan bazı açıklamalar yaptılar ama sonuç itibariyla Ermeniler isteklerine ulaşamadı. Biz her türlü iyi niyetimizi ortaya koyduk. Sınırları açmak için şartlarımızı ortaya koyduk. Geçen yıl Cumhurbaşkanımızın açıklaması, bu yıl Başbakanımızın açıklamasıyla biz aslında iyi niyetli adımlarımızla Ermenistan ile uzlaşmak için ve 1915 acı olaylarının üzerine dostluk kurmak için elimizi uzattık."
''TÜRKİYE BÜYÜMEK İSTİYORSA NÜKLEER SANTRALLERE İHTİYACI VAR''
Nükleer santral kurulmasına ilişkin görüşlerini de dile getiren Çavuşoğlu, önemli bir yatırım yapılırken farklı görüşlerin olabileceğini belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, doğalgaz ve petrolü bulunmayan Türkiye'nin büyüyebilmesi için enerjiye ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, şunları belirtti:
"Elektrik doğalgazdan üretiliyor. Barajlar, hidroelektrik santralleri yapıyoruz, kömürden faydalanıyoruz ama bir ülkenin gerçekten enerji sorunun çözmesi için nükleere ihtiyacı var. Yenilenebilir enerjilerin üzerinde de çok yatırım yapıyoruz. Nükleer santralleri, bir Karadeniz'de bir de burada kuruyoruz. Enerji maliyeti yüksek bir şey değil. Rekabetçi olabilmemiz için bizim enerji maliyetini düşürmemiz lazım. Nükleer enerjiyle ilgili teknoloji çok gelişti. Çevreyle ilgili tedbirler zaten alınacak. Güvenlikle ilgili teknolojiler de gelişti. Çernobil'de bir felaket oldu, doğru ama her yaptığınız yatırımda mutlaka bir risk oluşabilir. Önemli olan bu riski minimize etmektir, ortadan kaldırmaktır ve teknolojileri getirmektir. Burada çok çok olağanüstü bir şey olmadığı sürece böyle bir şey olması bugünkü teknolojilerde düşünülemez. Bunun her türlü güvenliğini düşünerek yatırımlar yapılıyor. İşletecek insanlar, 150 mühendisimiz, her yıl Rusya'ya gidiyor. Japonlar ile ortak Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruyoruz. Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Amacımız Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak ve maliyeti düşürmek. Bunu yaparken de insanlarımızın hayatını riske, tehlikeye atacak şeylerden uzak dururuz. Bu açıdan da en güvenilir teknolojileri kullanırız. Burada gereksiz bilgi kirliliği var. Türkiye büyümek istiyorsa nükleer santrallere ihtiyacı var."
Mersin'de turizmin geliştirilmesine yönelik görüşlerini de dile getiren Çavuşoğlu, turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için eylem planına ihtiyaç olduğunu, Mersin için her türlü desteğin verildiğini söyledi.