‘KKTC Kadastro Yenilemesi’ çalışmaları sekteye uğradı. KKTC’deki her çeşit arazi ve mülklerin yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işinin kesintiye uğradığı öğrenildi. Detay Gazetesi, KKTC’de kadastro çalışmalarını yürüten Türkiye’den gelen kadastro ekibi ile ilgili sıkıntı yaşandığı ve ekibin geri çekildiği bilgisine ulaştı.
“3 KÖYÜN HARİTALARI HAZIRLANDI”
Türkiye ve KKTC arasında yapılan görüşmeler sonrasında imzalanan protokollerle, 2011’de başlayan proje kapsamında, şuana kadar 3 köyün harita yenileme çalışmaları tamamlandı. Çalışma kapsamında yalnızca Balalan, Avtepe ve Boltaşlı köylerinin haritalarının hazırlanabildiği öğrenildi.
Rana Sarro
KKTC'nin yüzey ağının oluşturulması, kadastral haritaların yenilenmesi, tapu ve kadastro otomasyonuna geçilmesi için yürütülen çalışmalar sekteye uğradı.
İngilizler döneminde yapılan KKTC ilçe ve köylerinin kadastrosunun, yenilenmesi için yürütülen projenin kesintiye uğradığı öğrenildi.
Detay Gazetesi, KKTC’de kadastro çalışmalarını yürüten Türkiye’den gelen kadastro ekibi ile ilgili sıkıntı yaşandığı ve ekibin geri çekildiği bilgisine ulaştı.
Türkiye işbirliğinde yapılan protokol kapsamında, KKTC Kadastro Yenileme ve Tapu Otomasyonu Projesi ile ilgili bilgilerine başvurduğumuz İçişleri Bakanlığı İskân Müsteşarı İskân Müsteşarı Salih Tacan Ersümer çalışmaların devam ettiğini savundu.
İçişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürlü Mehmet Esenel de, Türkiye kadastro ekibinin, şuanda izne ayrıldığını savundu.
“3 KÖYÜN HARİTALARI HAZIRLANDI”
Türkiye ve KKTC arasında yapılan görüşmeler sonrasında imzalanan protokollerle, 2011’de başlayan proje kapsamında, şuana kadar 3 köyün harita yenileme çalışmaları tamamlandı. Balalan, Avtepe ve Boltaşlı köylerinin haritaları hazırlandı.
“KADASTRONUN UYGULANMASINDA SORUNLAR”
Türkiye ve KKTC arasında yapılan görüşmeler sonrasında imzalanan protokollerle, 2011’de başlayan proje kapsamında, KKTC’nin kadastro çalışmalarının yenilenmesine başlanmıştı.
Kıbrıs'ın kadastro belgelerinin asılları Barış Harekatı döneminde Rum kesiminde kalırken, KKTC'de ise değişik şekillerde derlenen pafta kopyaları bulunuyor. Bu kopyalar yardımıyla yürütülmeye çalışılan kadastronun uygulanmasında zorluk ve sıkıntıların yaşanması nedeniyle harekete geçilmişti.
Bu çalışmanın, kişilerin hudutlardaki sorunlarını sıfıra indirmek amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Barış Harekatı sırasında kadastro planlarının asılları Rum kesiminde kalan KKTC’nin yeni kadastrosu için yürütülen çalışmaların şuan için durduğu bilgisine ulaşıldı.
SALİH TACAN: “TAPUDA METRİK SİSTEM”
İçişleri Bakanlığı İskân Müsteşarı Salih Tacan Ersümer, haritaların yenilenmesi ve otomasyon projesi çerçevesinde yapılan çalışma ile ilgili Detay Gazetesi’ne şu bilgileri verdi:
“Tapuda yenileme çalışmaları başlatıldı, metrik sisteme geçiyoruz. Bununla ilgili de, Türkiye’de yapılan bir protokol var. Bu yenileme çalışmaları, protokol çalışmalarının içerisindedir. Tapunun, 60 gün bildirim hakkı var. Herhangi bir vatandaş alanı ölçüldüğünde ve kendisine değişiklik olur diye bildirilir, itiraz hakları olur. Köylere asılır ve gazetelerde yayınlanır. Listeler asıldığında Tapu Dairesi’ne itiraz yapılır. Biz de vatandaşların mağdur olmaması için bu itirazları süresiz hale getirdik. Zaman zaman şikâyetler geliyor. Vatandaşlara konu izah ediliyor. Ve şuana kadar çok büyük şikâyetler gelmedi. Eski harita, mevcut durum ve yeni harita vatandaşa yerinde izah ediliyor.”
UYDUDAN ÖLÇÜMLER YAPILIYOR
“Daha önce yapılan haritalar, 50’li yıllardan kalma İngilizlerin yaptığı haritalardır. Bunlar ayak sistemiydi. Ama şuan uydudan ölçümler yapılıyor. Birebir parseller çıkarılıyor. Ama yerine adapte ederken, kullanım durumu, eski harita ve yeni sistem, adapta edilmeye çalışılıyor. Yani biraz vatandaştan biraz devletten gibi… O kaymalar ondan meydana geliyor. Bununla ilgili de vatandaş bilgilendiriliyor ve ona göre bu anomaliler çözülüyor. Sınır düzeltmeleri itirazlarda hallediliyor.”
“63 KÖYDE ÇALIŞMA”
“Şuanda 63 köyde ölçüm çalışmaları bitirildi. İşlemleri biten köylere listeleri asıldı. Şuan, onların itirazları görülüyor. Daha önceden de 11 köy yapılmıştı. İkinci etapta da 42 köy ihaleye çıkıldı. Çalışma yapılmak üzere, 60- 70 köy kaldı. Satma ve devir işlemlerinde ise, herhalde en sonunda vatandaş ikna olmazsa, bir hukuksal işlemi olacak.”
ESENEL: “3 KÖYÜN HARİTASI TAMAMLANDI”
Detay Gazetesi’ne konuşan İçişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Mehmet Esenel de, haritaların yenilenmesi ve otomasyon projesi çerçevesinde yapılan çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi:
“İhalesi Türkiye’de yapılan Türkiye ayaklı ‘Harita Yenileme Çalışmaları’ devam ediyor. 3 köyün haritaları hazırlandı. Balalan, Avtepe ve Boltaşlı köylerinin harita yenileme çalışmaları tamamlandı. Askı işlemleri yapıldı ve itirazlar bekleniyor. 119 köyün ise ölçümleri yapıldı, haritaların hazırlanma işlemi yürütülüyor. Haritası yeniden hazırlanan bölgelerde, metrik sisteme geçildiği için metrekareye çevrilir ve parsel hesaplanır.”
ALİOĞLU: “HUDUTLARDAKİ SORUNLAR İÇİN”
Detay Gazetesi’ne konuşan Lefkoşa Tapu Dairesi Sorumlusu Ali Alioğlu ise, “Bu çalışma, kişilerin hudutlardaki sorunlarını sıfıra indirmek amacıyla yapılıyor” dedi.