İngiltere’de kanser teşhisleri için artık köpeklerden yararlanılacak.
İngiliz medyasına çıkan haberlerde iyi eğitilmiş köpeklerin koklama yoluyla insan vücudunun kanserli bölgelerini teşhis edebildiği ortaya çıktı.
Bu köpeklerin, Milton Keynes Üniversite Hastanesi’ndeki testlerde kullanılmasına izin verildi. Tıpta adeta çığır açan gelişme ilk olarak 2009 yılında Daisy adlı köpeğin, Dr. Claire Guest’in göğsündeki kanserli bölgeyi bulmasıyla başladı.
Köpeklerin eğitilerek tıpta kullanılması için 2003 yılında bir vakıf kurarak, eğitim programı hazırlayan Dr. Guest’in köpeğinin kendi vücudundaki kanseri bulması ise ilginçti.
Prostat kanseri hastalarının yüzde 93’ünde teşhislerin özel eğitimli köpekler tarafından bulunmasıyla, Medikal Deteksiyon Köpekleri Vakfı yeni denemeler için Milton Keynes Üniversite Hastanesi’nden gerekli izinleri aldı. Gelişmenin bir bakıma mucidi olan Daisy de, 3 bin kişiden alınacak idrar numunelerini koklayacak 9 köpekten biri olacak.
HEYECAN VERİCİ BİR GELİŞME
Milton Keynes Hastanesi’ndeki testler başarılı sonuç verdiği takdirde ülke çapındaki kanser kliniklerinde bundan böyle köpeklerden yararlanılacak. Normalde bazen altı ayı bulan test sonuçları artık daha kısa zamanda elde edilebilecek.
Milton Keynes Hastanesi Üroloji Doktoru Iqbal Anjum, araştırmanın çok heyecan verici olduğunu söyledi. Anjum “Yıllardır köpeklerin tümörün kokusuyla kanseri saptayabildikleri haberleri çıktı. İnsan idrarına karışan tümördeki uçan moleküllerin numunelerinin toplanması ve testi kolay olacak” şeklinde konuştu.
Prostat Kanseri Destek Grubu kurucusu Gary Steele de,”Gerçekten köpeklerin kanseri teşhis edebildikleri doğruysa, onbinlerce hayatı kurtarmak mümkün olabilecek” diye konuştu.