Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, ülkede köpeklerin kayıt altına alınması ve korunması için; hayvan sahipleri yanında, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Veteriner Dairesi, Hayvancılık Dairesi, kaymakamlıklar, belediyeler ve polisin yetki ve sorumluluğa sahip olduğunu belirtti. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, mevzuatın etkin biçimde uygulanması için işbirliğine hazır oldukları ifade edildi.
Sosyal medyada, avın birinci günü vurularak öldürülen bir av köpeğinin fotoğrafının paylaşıldığını; bu olayda hayvan refahı kurallarının ihlal edildiği; yasalar karşısında ciddi bir suç işlendiği belirtildi.
“KÖPEK SAHİPLERİ HAYVANLARINI YASAL MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE KAYIT ETTİRMELİ …”
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Söz konusu suçu işleyen kişi veya kişiler, yürürlükteki Hayvan Refahı Yasası’nın 6. Maddesinin, 3. Fıkrasının, F bendi uyarınca suç işlemiş sayılırlar. Söz konusu yasaya göre bu suçun karşılığı ‘aylık brüt asgari ücretin 4 (dört) katı tutarında idari para cezası’dır. Suçun tekrarı veya mahkemeye intikal ettiği durumlarda ise ‘aylık brüt asgari ücretin 6 (altı) katına kadar para cezasına, ve/veya 1 (bir) yıla kadar hapis cezasına’ çarptırılabilirler. Olayı bildiren duyarlı vatandaşın yardımıyla Veteriner Dairesi tarafından yerinde yapılan araştırmada köpeğin çipi veya tanımlayıcı herhangi bir işareti olmadığından hayvan sahibine ve/veya suçu işleyen kişiye ulaşılamamıştır. Bu ve buna benzer olayların tekrarlanmaması için tüm köpek sahiplerinin hayvanlarını yasal mevzuat çerçevesinde kayıt ettirmesi ve koruması gerekmektedir. Yürürlükte olan ‘Hayvan Kayıt Yasası’ ve bu yasa altında yürütülen ‘Köpek Kayıt Tüzüğü’ uyarınca köpek sahipleri; köpeklerini Veteriner Dairesi’ne kaydetmelidir. Aynı zamanda ‘Köpekler Yasası’na göre köpeklerin belediyelere kayıtlarının yapılarak köpek bulundurma ruhsatlarının alınması ve her yıl bu ruhsatların yenilenmesi yasal zorunluluktur. Bu yükümlükleri yerine getirmeyen kişiler ‘Hayvan Kayıt Yasası’nın 7’nci Maddesinin (1)’inci fıkra kurallarına karşı suç işlemiş olurlar. Mahkemeye intikal ettirilen davalarda bu suçu işleyen kişi veya kişiler; mahkumiyetleri halinde aylık brüt asgari ücretin dört katına kadar para cezasına ve/veya altı aya kadar hapis cezasına çarptırılabilirler”
Her av sezonunda terk edilen av köpeklerin, sokak köpeği nüfusu artışına neden olduğu, sokağa terk edilen köpeklerin açlık, susuzluk, kazalar gibi durumlarla karşılaştığı kaydedilen açıklamada, bu durumun evcil hayvanlar ve insanlar için tehlike yarattığı vurgulandı.
Açıklamada, “Sokak köpeği nüfusundaki artış, son günlerde gündemde olan Leishmania ve Echinococ gibi köpeklerden insanlara bulaşan zoonoz hastalıkların yayılmasına neden olmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir” denildi.
“YÜRÜRLÜKTEKİ YASA VE TÜZÜKLER ETKİN ŞEKİLDE UYGULANMALI”
Ülkede, köpeklerin kaydı ve refahlarının korunması ile ilgili olarak yürürlükte; “Hayvan Refahı Yasası”, “Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı Yasası” “Köpekler Yasası” ve “Köpek Kayıt Tüzüğü” mevzuatları yer aldığı; bunun etkin şekilde uygulanması gerektiğini ifade edildi.
Bu ve buna benzer üzücü olayların yaşanması halinde, vatandaşların yukarıda belirtilen makamlar yanında özellikle polisi bilgilendirebileceği kaydedildi.