Kraliçe değil, kadın firavun: Hatshepsut

Mısır'ın ilk kadın firavunu Hatshepsut’a ait yeni çizimler ortaya çıktı. Çizimlerde yapılan değişikliklerle, kadın firavunun erkek gibi gösterildiği saptandı.

Millattan önce 1473 ve 1458 yılalrı arasında iktidar olan Mısır'ın ilk kadın firavunu Hatshepsut’a ait yeni çizimler ortaya çıktı.

Çizimlerde yapılan değişikliklerle kadın firavunun erkek gibi gösterildiği belirlendi.

Nil Nehri üzerindeki Asvan Adası’nda yapılan kazılarda, antik Mısır’ın en güçlü kadın liderlerinden biri olan firavun Hatshepsut’un betimlendiği taş üzerine çizimler gün yüzüne çıkarıldı.

Bu çizimlerde Hatshepsut’un önceleri bir kadın olarak tasvir edildiği, daha sonra yapılan değişikliklerle erkek gibi gösterildiği görülüyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı keşifte Hatshepsut’un isminin silindiği taşlar da bulundu.

KLEOPATRA’DAN FARKI KRALİÇE DEĞİL, FİRAVUN OLMASI

Antik Mısır'ın en refah dönemlerinden birine liderlik eden Hatshepsut, geride kalan bu çizimlere rağmen tarih sayfasından silinmekten kurtulamadı.  

Kendisinden sonra iktidara gelen 3. Thutmose'nin,  kadın firavunun heykellerinin kaldırılması ve tasvirlerinin değiştirilmesi emri verdiği düşünülüyor.

Koltuğunu kaybetmek istemeyen kadın firavunun, iktidar olduktan sonra firavun geleneğini bozmayarak takma sakal takıp, firavun kıyafetleri giydiği belirtiliyor. 

Hatshepsut, Mısır'ın 3 bin yıllık tarihinde firavunluk yapmış 3 kadından birisi olarak biliniyor.  

Ancak Hatshepsut diğer kadın firavunlardan farklı olarak tüm yetkiyi kendisinde toplamayı başarmasıyla tanınıyor.  

Hatshepsut’u, Nefertiti ve Kleopatra gibi Mısır'ın unutulmaz kraliçelerinden ayıransa, bir kraliçe değil firavun olması.