KTHY’nin uçuşlarının durdurulmasının 5. Yıldönümünde şirketi iflasa sürükleyen tek bir sorumlu yargılanmadı.
SUÇLULAR UNUTTURULDU
Kıbrıs Türk Hava Yollarının uçuşlarının durdurulmasının tam 5’inci yılı dün geride kaldı. Geçen sürede KTHY’nin eski çalışanları birçok mağduriyet yaşadı, açlık grevleri, eylemler, tutuklanmaların yanı sıra birçok vatandaş satın aldığı biletler ile mağduriyetler yaşadığı gözlemlendi.
KİMSE YARGILANMADI
Aradan tam 5 yıl geçmesine karşın şirketin iflası ile ilgili hiç kimse mahkemede yargılanmadı. KTHY için kurulan Meclis Araştırma Komitesi kamuoyunu tatmin edecek ciddi hiçbir açıklamada bulunamadı. Şirketi iflasa sürükleyen tek bir suçlu saptanamazken KTHY, Kıbrıs Türklerinin tarihinde kara leke olarak kaldı.
Kıbrıs Türk halkının 36 yıllık milli havayolu Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) içine düştüğü mali krizden kurtulamayarak "tarih olması", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 2010 yılının en önemli olaylarından biri olarak hafızalarda kaldı. Dün 21 Haziran 2010’da Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın tüm uçuşlarının askıya alındığının açıkladığı ve şirketin iflas noktasına ulaşmasını sağlayan günün yıldönümü yaşandı.
Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı’nın eşit iştiraki ile KKTC Şirketler Yasası Fasıl 113 esasları çerçevesinde 4 Aralık 1974 tarihinde Lefkoşa’da bir limited şirket olarak kurulan ve 3 Şubat 1975'te faaliyete başlayan KTHY, 2010 yılında iflas kararı alarak tasfiye edildi. Borçları yaklaşık 140 milyon doları bulan KTHY’nin kurtarılması için yapılan tüm girişimlere ve Atlasjet ile girilen ortaklığa rağmen KTHY iflas etti ve 700 çalışan işsiz kaldı.
NELER YAŞANDI?
Sosyal Sigorta ile İhtiyat Sandığı primlerinin 8 ay boyunca yatırılmamasını, 2010 yılı Ocak maaşlarının sadece yarısının ödenmesi ile 14’üncü maaşlarının ödenmemesini protesto amacıyla eylem yaparak dikkatleri üzerine çeken KTHY çalışanlarının örgütlü bulunduğu Kıbrıs Türk Hava Taşıyıcıları Sendikası (Hava - Sen), maaşlardan yüzde 7.5 oranındaki kesinti yapılması ve Bakanlar Kurulu kararıyla 60 günlük grev yasağı getirilmesini protesto amacıyla bir çok eylem yaptı.
137 ÇALIŞANIN DURDURULMASI VE EYLEMLER
4 Mart 2010’da KTHY'de yeniden yapılanma, mali ve ekonomik sıkıntının giderilmesine yönelik olarak 137 kişinin durdurulması ve hizmet sözleşmelerine 15 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla son verileceği açıklandı. Bu açıklamalar sonrasında ülkede KTHY odaklı bir çok gerginlik yaşandı.
MECLİS’TE ARAŞTIRMA KOMİTESİ
Meclis Genel Kurulu, 15 Mart tarihli toplantısında “KTHY hakkında araştırma komitesi kurulmasını” oybirliğiyle kabul etti. Meclis’teki dört muhalefet partisinin birlikte sunduğu “Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın mevcut durumunu” ortaya koymaya yönelik araştırma yapılmasına yönelik önergeyi görüşen Meclis Genel Kurulu’nda iktidar partisi UBP milletvekilleri de önergeye olumlu oy kullandı. Komite çalışmalarına başladı. Ancak geçen tam 5 yılda kamuoyunu tatmin edecek hiçbir gelişmenin yaşanmadığı gözlemlendi. Meclis bir kez daha KTHY konusunda bu komite ile sınıfta kaldı.
FARKLI FORMÜLLER DÜŞÜNÜLDÜ
201K0 yılında THY konusunda arayışlarını sürdüren hükümet, aldığı Bakanlar Kurulu kararı ile Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) milli hava yolu olarak yaşamına devam etmesi gerektiği değerlendirmesini yaptı. Bu bağlamda ekonomik faaliyetleri çerçevesinde şirkete ortak alınmasını kararlaştırdı. KTHY’ye ortak bulma çalışmaları ve yapılan tüm denemeler yine duvara tosladı.
TC’DEN AÇIKLAMA
TC Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da açıklamasında, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Şirketi’nin, borçları yüzünden zorlandığını ifade ederek, ''Ortada peşkeş çekilecek, kıyak yapılacak bir şey yok. 130 milyon lira borç var, bir yanda da işletmeciliğini yapmakta zorlanan bir şirket var'' ifadesini kullandı.
KTHY UÇUŞLARI ASKIYA ALINDI
21 Haziran 2010’da Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın tüm uçuşlarının askıya alındığı açıklandı. Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) uçuşlarının TC Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından askıya alınmasını protesto eden Hava - Sen Ercan Havaalanı’nda grev başlattı. Uçuşları askıya alınan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), biletli yolcuların mağdur olmasını engellemek için diğer hava yolları ile temaslarda bulundu, Atlasjet Havayolları’nın, İstanbul - KKTC arasında karşılıklı ek seferler yapacağı açıklandı.
İŞLETME RUHSATI 3 AY ASKIDA
Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın işletme ruhsatının 21 Haziran 2010 tarihinden itibaren üç ay süreyle askıya alındığı bildirildi. KTHY’nin işletme ruhsatının üç ay süreyle askıya alındığı 21 Haziran’dan bir gün sonra, Başbakan İrsen Küçük, Başbakanlık’ta uzun süren toplantılardan sonra yaptığı açıklamada, KTHY Genel Kurulu’nun Atlesjet’le uygun bulduğu 5 yıllık işletme ortaklığı teklifinin Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandığını belirtti.
23 Haziran’da ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner düzenlediği toplantıda, Kıbrıs Türk Havayolları ile Atlasjet ortaklığını açıkladı. İlgili sözleşmenin 5 yıllık olacağını; ilk 6 ay, KTHY’nin yüzdürülmesi için KTHY olarak uçmaya çalışılacağını belirten Ersan Saner, bu sürede Atlasjet, KTHY’nin 40 milyon dolar olan borçlarını 10 milyon dolar veya altına çekmesi halinde Yönetim Kurulu’nda 3’e 2 idari temsiliyetle KTHY’nin mevcut şekliyle devam edeceğini, yeni şirket kurmaya ihtiyaç olmayacağını kaydetti.
KTHY’NİN TASFİYESİ
İçine düştüğü mali güçlükler nedeniyle sorunlar yaşayan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), başlayan haciz kararları sonrası tasfiye için olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı. Kıbrıs Türk Petrolleri, 18 Ekim’de 2.3 milyon TL hükümlü alacakları için KTHY’de haciz işlemleri başlattı. KTHY Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Çavuşoğlu’nun yaptığı görüşmeler sonrasında, binadaki taşınabilir gayrı menkullerin sayılarak kayıt altına alınıp anahtarın yetkili emin olarak bölge muhtarına verilmesi kararlaştırıldı. Bu gelişme üzerine haciz işlemlerine ara verildi.
İFLAS KARARI
Kıbrıs Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, 19 Ekim’de, şirketin içine düştüğü maddi sıkıntılar nedeniyle “iflas kararı” aldı ve 20 Ekim’de tasfiye için Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne başvurdu. Lefkoşa Kaza Mahkemesi, yapılan başvuru çerçevesinde verilen şahadetler ve sunulan emareler ışığında 21 Ekim’de Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) tasfiyesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca, Şirketler Mukayyidi ve Resmi Kabz Memuru’nu tasfiye işlemlerinin yürütülmesi konusunda görevlendirdi.
- YILDA GELİŞME YOK
Kıbrıs Türk Hava Yollarının uçuşlarının durdurulmasının 5’inci yılı olan dün, Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, hükümete çağrıda bulunarak, KTHY için kurulan Meclis Araştırma Komitesi’nin, çalıştırılıp, sorumluları yargılamasını istedi. 21 Haziran’ın tarihe “kara bir leke” olarak kazındığını ifade eden Atakan, “İrsen Küçük hükümeti, halktan dersini almış fakat bu şirketi bugünlere getiren sorumlular, hükümet değişikliğine rağmen hâlâ yargılanmamıştır. Tüm siyasi partileri göreve davet ediyoruz’ ifadelerini kullandı. Atakan sorumlular yargılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini de kaydetti.