KTOEÖS:”ülkede mültecilerle ilgili politika ve yasal düzenleme olmalı”

KTOEÖS, biran önce sığınmacılar ve mültecilerle ilgili bir politika ve uluslararası hukuka uygun yasal düzenleme olması gerektiğini vurguladı.

 Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), biran önce sığınmacılar ve mültecilerle ilgili bir politika ve uluslararası hukuka uygun yasal düzenleme olması gerektiğini vurguladı.

KTOEÖS Eğitim Sekreteri Zühre Özkaraman, 20 Haziran Dünya Mülteci Hakları Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Özkaraman, dünyada her yıl daha çok insanın yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirterek, göçlerin en büyük iki nedeninin savaş ve zulüm olduğuna dikkat çekti.

Zühre Özkaraman, son yıllarda mülteci konumuna düşenlerin yarısından fazlasını Afganistan, Somali, Suriye, Irak, Sudan gibi “emperyalist paylaşımın en fazla hissedildiği ülkelerin izlediğini” ve bu ülkelerin tamamının yoksul Müslüman ülkeler olmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Mülteci yaşamda kadın ve çocukların daha büyük zorluklar yaşadığını vurgulayan Özkaraman, BM  verilerine göre, mültecilerin neredeyse yarısını çocukların  oluşturduğunu; 18 yaşının altındaki çocuk mültecilerin, toplam mültecilerin yüzde 42’sini oluşturduğunu belirtti.

Özkaraman, Kıbrıs konusundaki çözümsüzlüğün mülteciler konusunda da insani anlamda sorunlarla yüz yüze gelmeye  neden olduğunu kaydetti.

Zühre Özkaraman, KKTC’nin uluslararası hukuk sistemine dahil olmamasının  sorunun temel kaynağı olmakla birlikte, ilgili konuda KKTC devletinin herhangi bir mevzuatının bulunmamasının  da mülteci konularının siyasi erkin perspektifine-keyfine bağlı olarak ele alınmasına neden olduğunu savundu.

Özkaraman, “Geçtiğimiz süreçte sahillerimize vuran sesiz çığlıklar bir insanlık ayıbıdır. Bu ayıbın karşısında şu an ülkemizde bulunan mültecilere insanca yaşama hakkı sağlamak zorunluluğunu yüreğimizde hissediyoruz” ifadelerini kullandı.