KTÖS'ten Meclis önünde eylem (fotogaleri)

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Cumhuriyet Meclisi önünde, Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın değiştirilmesi için protesto eylemi düzenledi.

Eylem esnasında KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil başkanlığında bir heyet, söz konusu yasayla ilgili değişiklik önerisinin sevk edildiği Cumhuriyet Meclisi İdari,  Kamu ve Sağlık İşler Komitesi’nin Başkanı Menteş Gündüz ve komite üyesi Doğuş Derya ile görüştü.

Şener Elcil, söz konusu görüşmenin ardından TAK’a yaptığı açıklamada, Komite Başkanı Demokrat Parti Ulusal Güçler Milletvekili Menteş Gündüz ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Milletvekili Doğuş Derya’nın 1 Ocak 2011’den sonra kamuda öğretmenlik yapmaya başlayanlara mağduriyetlerinden dolayı hak verdiklerini dile getirdiklerini kaydetti.

Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2011’den sonra kamuda öğretmenliğe başlayan KTÖS üyeleri ile KTÖS’ün bir günlük grev ilan ettiği 7 okuldaki KTÖS üyesi öğretmenlerin katılımıyla yapılan eylemde, öğretmenler Cumhuriyet Meclisi önüne, üzerlerinde “eşit işe eşit ücret” ve “göç yasasına hayır” yazılı tişörtlerle KTÖS lokalinden yürüyerek geldi.

Yasanın yeniden düzenlenmesi yönünde sloganlar da atılan eylemde, “Öğretmen öğretmendir, eşitlik ve adalet istiyoruz” yazılı pankart da açıldı.

1 OCAK 2011’DEN SONRA 2 BİN 200 KİŞİ İŞE BAŞLADI

Şener Elcil Cumhuriyet Meclisi önünde yaptığı konuşmada, kamuda başlangıç maaşlarını aşağıya çeken yasanın yürürlüğe girişi olan 1 Ocak 2011’den sonra 400 öğretmenin kamuda öğretmen olarak işe başladığını bunların 204’ünün KTÖS üyesi olduğunu, genel olarak ise 2 bin 200 civarında kişinin söz konusu tarihten sonra kamuda çalışmaya başladığını söyledi.

Kamudaki maaşların söz konusu yasa sayesinde düşük tutulduğu için özel sektörde de maaşlarda artış yapılmadığını belirten Elcil, söz konusu yasanın siyasi bir amacı olduğunu da iddia etti.

Elcil, “Bu yasa bilinçli olarak hazırlandı. O yüzden de ismini göç yasası koyduk. Kıbrıslı Türklerin bu ülkede tutunmasını engellemek, adadan göçü teşvik etmek için, bilinçli olarak yapılan siyasi gerekçesi olan bir yasadır, ekonomik gerekçesi yoktur” dedi.

ÜLKEDE KAYNAK VAR

Hükümetin kaynak olmadığı gerekçesiyle yasada düzenlemeye gidilemediği gerekçesinin kabul edilemez olduğunu da söyleyen Elcil, eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 2014 yılı kılık kıyafeti için 94 bin 500 TL harcandığını ileri sürdü.

Elcil, “Bu ülkede ısraf varsa para yoktur gerekçesiyle karşımıza çıkamazsınız.  Bu ülkede kaynak var, bu ülkede kaynakları doğru yerde kullanmayan hükümetler vardır. Bunun bedelini gençlerimize ödettirmeye hiçkimsenin hakkı yoktur” dedi.

Yasa değişikliği önerisinin  Ekim 2014’de komiteye sevk edildiğini, Kasım 2014’de de ivedilikle görüşülmesi için karar alındığını ancak önerinin henüz görüşülmediğini dile getiren Elcil, yasanın düzenlenmesi için mücadelelerinin devam edeceğini kaydetti.

BASIN AÇIKLAMASI BİR ÖĞRETMEN TARAFINDAN OKUNDU

Eylemde 1 Ocak 2011’den sonra işe giren, Kurtuluş İlkokulu öğretmenlerinden Melin Faruk da KTÖS’ün basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, yasanın Türkiye’nin bir dayatması olduğu ve Kıbrıslı Türklerin varlığını tehdit ettiği, yasanın sadece 1 Ocak 2011 sonrası kamuda çalışanları değil herkesi olumsuz etkilediği savunuldu.

Açıklamada, “(Yasa) Kıbrıslı Türkleri fakirleştirme, fakirleştirerek göç ettirme, göç ettirerek demografik nüfus yapısını değiştirme, Kıbrıslı Türklerin varlığını yok etme projesidir” görüşü ileri sürüldü.

SİYASİ İRADE YOK

Yasaya karşı açıklamalarda bulunan siyasilere, yasanın kaldırılması konusunda siyasi irade ortaya koyamadıkları gerekçesi ile eleştiri de yöneltilen açıklamada, “Biz artık siyasilerin ‘kaynak yok’ masalını dinlemek istemiyoruz, var olan kaynakların eşit dağılımının sağlanmasını ve yarattığı adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” denildi.

Hükümete de çağrı yapılan açıklamada, “CTP-BG  ile DP-UG Hükümeti seçim döneminde verdiği sözlerin arkasında mı değil mi bilmek istiyoruz?” denildi.