Lefkoşa’daki evinin önünde 19 yıl önce bugün uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Yenidüzen gazetesi yazarı, gazeteci-yazar Kutlu Adalı, mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.
Kutlu Adalı Vakfı ve Yenidüzen gazetesi tarafından düzenlenen törende konuşmalar yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve Adalı’nın mezarına çiçekler bırakıldı.
MUTLUYAKALI: “DÜŞÜNCELERİNİ, İDEALLERİNİ TESLİM ETMEDİK”
Yenidüzen Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, Kutlu Adalı’nın düşünce ve ideallerini, 19 yıl önce onu vuranlara teslim etmediklerini söyledi.
Adalı’nın sözcüklerinin küllerinin savrulduğunu, büyüdüğünü, onu vuranların ise küçülmeye ve titremeye devam ettiğini belirten Mutluyakalı, “Adalı’yı 19 yıl önce vurdular ama düşüncelerini, Kıbrıs için ideallerini öldüremediler” dedi.
Mutluyakalı, Kutlu Adalı’yı vuranların, tetiği çekenlerin, çektirenlerin belki adalet tarafından bulunmadığını ama herkes tarafından bilindiğini ifade ederek, “Tetiği çekenler veya çektirenlerin başları dik değil ama Adalı’nın düşleriyle büyüyenlerin başları dik…” diye konuştu.
ADEM: “DÜŞÜNCELERİNİN BEDELİNİ CANIYLA ÖDEDİ”
Eski bakanlardan, CTP-BG eski Milletvekillerinden Sonay Adem de, Kıbrıs Türk toplumu içinde toplumsal varoluş mücadelesi gelişmiş ve hassasiyet oluşmuşsa, bunun Kutlu Adalı’nın geçmişte yaşattığı öngörü olduğunu söyledi.
Kendilerinin geçmişte olayları emek-sermaye çelişkisi üzerinden yorumlayarak, mücadele verdiğini belirten Adem, Adalı’nın öngörüsü sayesinde CTP’nin çok daha geniş düşünebilmeyi ve Kıbrıs Türk halkının adada gelişerek, kökleşerek varlığının devamını sağlamayı, tüm toplumsal kesimlerin birlikte yürümeyi öğrendiğini ifade etti.
Kutlu Adalı’nın bu düşüncelerinin bedelini canıyla ödediğini kaydeden Adem, “Adalı’nın Kıbrıs Türk halkının gerçek iradesini engellemek maksadıyla kontrgerillanın doğrudan bilgisi ve müdahalesiyle vurulduğunu” belirtti.
Adem, tüm bunların Meclis araştırma komitesinde ortaya çıktığını ifade ederek “Ancak ne yazık ki bu memlekette faili meçhullerin ortaya çıkarılmasının üzerine gidecek bir mekanizmayı gerek toplum olarak, gerekse bizi tahakküm altında tutanların izin vermemesi nedeniyle sonuçlandıramadık ama hiç kimse merak etmesin, eninde sonunda bu aydınlığa çıkacak. Zaten Kıbrıslı Türkler bunu biliyor. Bunu aydınlığa çıkaracak mekanizmayı yakın gelecekte bulabileceğimize inanıyorum” dedi.
ADALI: “BARIŞ DİLİYORUM”
Kutlu Adalı’nın eşi Kutlu Adalı Vakfı Başkanı İlkay Adalı ise Nazım Hikmet’in “Yaşamak” şiiriyle başladığı konuşmasında, “Nazım Hikmet’in bu şiiri bize önder olsun istiyorum, barış diliyorum” ifadelerini kullandı.
Kutlu Adalı’nın “aklın silahı barıştır” dediğini belirten İlkay Adalı, anma törenine katılanlara teşekkür etti.