Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Çetinkaya Çiftçioğlu “Konya İli, Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük İlçeleri ve Suğla Gölü Mevkii Peyzaj Yönetimi, Koruma ve Planlama” konu başlıklı proje ile TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 7. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri – 2015’e katılarak “Analiz ve Planlama” dalında ödüle layık görüldü.
Çiftçioğlu’nun dışında Osman Uzun, Emine Figen Dilek İlke, Füsun Erduran Nemutlu ve Sebahat Açıksöz’ün de proje ekipinde yer aldığı proje ile ilgili bilgi veren Çiftçioğlu, projenin Avrupa Birliği Peyzaj Sözleşmesi’nin Türkiye’ye entegrasyonu sürecinde 2008-2010 yılları arasında T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından desteklendiğini dile getirdi. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde yürütülen proje ile yerel ve ulusal düzeyde peyzaj karakterlerinin tanımlanmasına ilişkin Türkiye’ye özgü bir yöntemin geliştirilmesi amaçlandığını vurgulayan Çiftçioğlu, projenin diğer önemli bir amacı ise “peyzaj planlamanın ulusal planlama sistemine entegrasyonu” bazında öneri geliştirmek olduğunu açıkladı.
İlk Ulusal Peyzaj Planı
Çiftçioğlu, 5 Peyzaj Mimarı olmak üzere toplam 20 uzmanın aktif katıldığı projede yöntemsel yaklaşımın disiplinlerarası katılımcı bir yaklaşımla geliştirildiğini, bu yöntem çerçevesinde peyzaj sınıflandırma yaklaşımının ulusal, bölgesel ve yerel ölçekte belirlenmiş ve haritalanmış, ekolojik süreçler temelinde peyzaj analizleri yapılarak tarım, ormancılık, turizm vb. sektörlere ilişkin “peyzaj rehberleri” oluşturulduğunu belirtti.
Projenin ilk “Ulusal Peyzaj Planı” ve planın uygulanması için “Peyzaj Yönetim Planı” hazırlandığını söyleyen Çiftçioğlu, projeden elde edilen sonuçlar ile orman kaynaklarını artırmak ve bozulmuş orman alanlarını iyileştirmek, erozyunu önlemek, mevcut su kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanımına ilişkin öneriler geliştirmek, sel ve taşkınları azaltmak, iklim değişikliği ve çölleşmesinin etkisini azaltmak, peyzaj çeşitliliğini artırarak bölge halkının yaşam kalitesine doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlaması amaçlandığını vurguladı.