Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla “Engelsiz Mimari” konulu uygulama çalışması yaptılar. LAÜ’de düzenlenen çalışmaya Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği eski Başkanı Orkun Bozkurt, Kıbrıs Türk Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, LAÜ İç Mimarlık Bölüm Başkanı Erçim Uluğ ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen uygulama çalışmasında, toplumdaki engelli bireylerin hergün yaşamış oldukları sorunları ve zorlukları göz önünde bulunduran öğrenciler, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için, tasarlaycakları mimari yapıları ergonomik yapıda binalar olmasına dikkat çektiler.
Çalışma sonrasında Kibrit, Öge ve Uluğ, yapılan çalışmayla ilgili birer konuşma yaptılar.
Kibrit: Engellileri düşüneceklerine inanıyorum
Amaçlarının LAÜ’de şu anda okuyan geleceğin mimarlarına, tasarımcılarına engellilere yönelik neler yapmaları ve nasıl düşünmeleri gerektiği konusunda empati kurmalarını sağlamak olduğunu belirten Kibrit, “biliyorum ki, buradan mezun olup kendi ülkelerine, kendi bölgelerine gittiklerinde bizleri hatırlayacaklar ve yapacakları tasarımlarla engellileri düşüneceklerine inanıyorum” dedi.
Öge: Engelli bireylerin sıkıntılarını deneyimleyerek gördüler
Bilindiği üzere bu hafta “Engelliler Haftası” bunun için engelleri kaldırmak ve farkındalığı artırmanın daha iyi olacağını vurgulayan Öge, “tabii ki, bunu yapabilmek için de genel olarak hayata yaymak gerekir. Bunun bir gün ya da bir haftayla sınırlandırılmaması lazım. Bu kapsamda bugün biz de burada hem mimarlık hem de iç mimarlık öğrencileriyle engelli rampalarının eğimlerini deneyimleyerek gözlemlemelerini sağladık. Öğrencilerimiz burada deneyimleyerek yaptıkları kısa süreli bir uygulamanın ardından engelli bireylerin yaşamış oldukları sıkıntıları yerinden görme fırsatı yakaladı” dedi.
Uluğ: “Engelsiz tasarıma” oldukça önem veriyoruz
Mimarlık fakültesi olarak engelsiz tasarıma oldukça önem verdiklerini belirten Uluğ, “bu noktada asıl görev bizden başlıyor. Öncelikle öğretim görevlileri olarak öğrencilere engelsiz tasarımın ne olduğunu, ardından bunu benimseyen öğrencilerin ileride kendi mimari tasarımlarında bunları kullanmaları oldukça önem arz edecektir” şeklinde konuştu.