Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “101. Yılında Çanakkale” anma programı düzenlendi. LAÜ Sinema Salonu’nda gerçekleşen anma programı, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Programın açılış konuşmasını Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Yıldız yaptı.
Anma programında Yıldız, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 19 Şubat 1915 tarihinde başladığını, 18 Mart günü ise sağlam kalan son düşman gemilerinin çekilmesiyle son bulduğunu belirtti. Yıldız, yedi saat süren şiddetli top atışlarında yalnızca İngiliz gemilerinin attığı top mermisinin 3344 adet olduğunu, bu atışlar sırasında Türklerin 80 şehit verirken, İngiliz Donanması’nda bu sayının 800 olduğunu ifade etti.
“Kara savaşları 9 Ocak 1916’ya kadar yaklaşık dokuz ay sürdü”
Düşman donanmalarının boğazı terketmesinin ‘savaşın bitmesi’ anlamına gelmediğini dile getiren Yıldız, düşman kuvvetlerinin 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’na çıkmak amacıyla 75 bin civarında kalabalık bir kuvvetle saldırılara başladığını belirtti. Savaş sırasında olağanüstü yiğitliklerin olduğunu vurgulayan Yıldız, kara savaşlarının 9 Ocak 1916’ya kadar yaklaşık dokuz ay sürdüğünü ve yarım milyondan fazla insanın öldüğünü söyleyerek, iki tarafın karşılıklı olarak dar bir coğrafyada en büyük kayıpların verildiğini, mermilerin havada çarpıştığını belirtti.
“Çanakkale’de bir destan yaratıldı”
Yıldız, Çanakkale Savaşları’nın 11 yıl süren bir savaş zincirinin ortasına denk geldiğini, bir cephe kapanmadan başka bir cephenin açıldığını, insanların durup düşünecek ve düşündüklerini yazacak fırsat bulamadıkları için Türk Ordusu’nun yarattığı bu destanın edebiyatta karşılığının istenilen düzeyde olamadığını ifade etti.
Anma programı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Volkan Parmak ve Sevgi Yağız’ın şiir dinletisinin ardından kısa film gösterimi ile son buldu.