LAÜ’de kooperatifçilik masaya yatırıldı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Kooperatifçilik ve Lefke Bucağında Kooperatifçilik Hareketi” konulu panel düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Kooperatif Şirketler Mukayyidi Hasan Solyalı ve Lefke Kooperatif Sekreteri Enver Bıldır, konuşmacı olarak katıldı.

Panel, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı’nın açılış konuşmasının ardından başladı.

ŞAFAKLI: KOOPERATİFÇİLİK KALKINMA AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR MODEL

Dünyada içinde bulunduğumuz şartlar itibariyle kooperatifçiliğin en iyi kalkınma modeli olduğunu belirten Şafaklı, sürdürülebilir ekonomi açısından büyük bir kalkınma yarattığı gibi çevre ve sosyal değerlere sahip çıkma bakımından da önemli olduğuna vurgu yaptı. Kurumsal anlamda kooperatifçiliğin sürdürülmesinin bölgesel kalkınma açısından da büyük bir yere sahip olduğunu söyleyen Şafaklı, bunun gerçekleştirilebilmesi için ekonomiye yön veren işletmelerin sürdürülebilir olması gerektiğini belirtti.

SOLYALI: KOOPERATİFÇİLİK ÇEVREYİ GÖZETLEYEN VE MERKEZE İNSANI KOYAN YAPILARDIR

Kooperatifçilik tarihinin Romalılara kadar giden eski bir geçmişi olduğuna işaret eden Solyalı, kooperatifçiliğin sürdürülebilirlik açısından günümüzün yükselen ekonomi kalkınma modeli olduğunu ve bunun sayesinde de çevreyi gözetleyen, merkeze insanı koyan ekonomik ve sosyal dayanışma yapılar olduğunu söyledi.

Dünyada kooperatifçilik yapıların gelişmiş güçlü ekonomik sermayelere sahip olduğunu belirten Solyalı, kooperatifçiliğin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Amerika ve çeşitli ülkelerde de giderek geliştiğini ve desteklendiğini bunun sonucunda da, zengin metropol ülkelerde orta sınıfa ekonomik anlamda katkı sağlandığını ifade etti. Solyalı, ülkemizde şu an 238 kooperatifin bulunduğunu, ancak bunların 137’sinin faaliyet yürüttüğünü ve bu faaliyet gösteren kooperatiflerin finansal verilerine bakıldığında toplam aktif büyüklüğünün 5 milyar liraya ulaştığını söyledi.

BILDIR: LEFKE ÜRETİM BAKIMINDA 6 BÖLGEYE AYRILIYOR

Kooperatifçiliğin 2004 yılında Lefke bölgesinde ciddi bir atakla başladığını anlatan Bıldır, 2015 yıl sonu itibariyle özkaynaklarının yaklaşık 3 milyon TL’ye ulaşacağının tahmin edildiğini ve yerel olarak düşünüldüğünde ise üyeleri ekonomik anlamda oldukça kalkındırılacağını söyledi. Lefke’nin üretim bakımından 6 bölgeye ayrıldığını aktaran Bıldır, bunların Lefke bölgesi, Çamlıköy Ovası, Elye-Angolem Ovası, Yeşilyurt bölgesi, Yedidalga bölgesi ve Yeşilırmak bölgesi olduğunu belirtti.

Bıldır, Lefke Kooperatifinin hergün gittikçe daha fazla sorumluluk alacağını ve bununla birlikte, bölgede yapılan hayvansal ve tarımsal üretimin yeniden canlanması için destekleneceğini, bunun sonucunda bölgenin gelişmesine olumlu ölçüde katkı sağlayacağını vurguladı. Bıldır son olarak, Lefke Kooperatifinin gün gittikçe gelişerek büyüme devam ettiğini ve bu büyüme doğrultusunda bölgede yeni yatırımlar yaparak güçlü bir pazarlama ağının oluşturulmaya çalıştığını söyledi.

Konferansın soru ve cevap bölümünün ardından, LAÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Vehid Nekipzade ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Şeşen tarafından, Hasan Solyalı ve Enver Bıldır’a teşekkür belgesi takdim edildi.