“Lefke’nin kurumlarına yönelik ‘kapandı, kapanacak’ endişeleri sona erecek”

Lefke’deki sivil toplum örgütleri, Lefke’nin 6’ncı ilçe olmasını öngören yasa tasarısının Bakanlar Kurulu tarafından Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmesini memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş ile Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

KARLITAŞ: “KARARI ÖNEMSİYORUZ... YAPISAL ANLAMDA GÜÇLÜ LEFKE İLÇESİ ŞART”

Karlıtaş, açıklamasında “Lefke’nin altıncı ilçe olarak ilan edilmesi kararını çok önemsiyoruz” dedi.

Lefke’nin kurumlarıyla yaşayacak bir ilçe olması üzerinde duran Karlıtaş, “İyi bir planlamayla bölgedeki mevcut altyapı iyileştirilebilir, güçlendirilebilir. Kıbrıs sorununun olası çözümünde Lefke, batı bölgesinin ve Dillirga köylerinin merkezi olabilir. Bu yüzden yapısal anlamda güçlü Lefke ilçesi şart” değerlendirmesinde bulundu.

Hasan Karlıtaş, bu süreçte, İçişleri Bakanlığı, Lefke Belediyesi ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışmasının önemli olduğunu belirterek, Lefke’nin ilçe olmasıyla milletvekilleri tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edileceğini de sözlerine ekledi.

ORAN: “STRATEJİK VE AKILCI BİR ADIM... “

LEKAD Başkanı Hakan Oran ise bu kararı, “stratejik ve akılcı” bir adım olarak değerlendirdi.

Oran, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Lefke’nin kurumlarına yönelik endişelerin sona ermesi anlamına gelen bu karar, ‘kapandı, kapanıyor’ söylemlerine adı karışan Cengiz Topel Hastanesi’nin, ‘uzaktır kapatılması gerek’ yaklaşımlarına maruz kalan mahkemelerin, benzer söylemlerin hedefi olan orta eğitim kurumlarının ve dairelerin sahiplenilmesini ve kalıcılaşmasını getirecek.”

Oran, bu kararla kapatılan veya bir şekilde Lefke’den kaydırılan kamu kurumlarının yeniden hayat bulacağını ve bölge insanının yerinde hizmet almasının sağlanacağını belirerek, tasarının bir an önce Meclisten geçirilmesi temennisini iletti.