Avrupa Politika Merkezi Uzmanı Amanda Paul Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’i ziyaret ederek Maraş ve Kıbrıs sorunuyla ilgili bir görüşme yaptı. Belediye Başkanı İsmail Arter’in makamında bugün saat 15:00’da gerçekleşen görüşmede Avrupa Politika Merkezi Uzmanı Amanda Paul ile Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Avrupa Politika Merkezi Uzmanı Amanda Paul, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e yaptıkları ziyarette karşılıklı olarak görüş alışverişi yaptıklarını, bu tür ziyaretlere önem verdiklerini söyledi.
Kıbrıs sorunu ve Maraş’la ilgili görüşlerini ifade eden Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili iyimser bir havanın olduğunu, 2 lider arasında iyi bir iletişimin olmasının önemli olduğunu ancak çözüm için toplumların tabanından istek ve baskının gelmesinin daha önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, müzakere sürecinin toplumlara sadece gazete başlıkları aracılığı ile yansıtılamayacağını belirten İsmail Arter; sürecin toplumlara yakın ve samimi yollarla anlatılması gerektiğinin de altını çizdi. Toplumun farklı kesimleriyle diyaloğu olduğu için konuya objektif bir bakış açısıyla baktığını ifade eden Arter, hem ekonomik hem sosyal olarak iki toplumun yeterince yakınlaşamadığını, her 2 toplumun ilgisini Kıbrıs sorununa çekecek elle tutulur, somut adımların atılması gerektiğini, halkın sorularına liderlerin cevap vermemesinin halkı umutsuzluğa düşürebileceğini, mülkiyet, toprak ve harita konusunda halkın yeterli bilgisi olmadığını ifade etti. Halka sunulacak anlaşmayla ilgili halkı bilgilendirmenin önemli olduğunu, şu anda toplumun 1. gündem maddesinin Kıbrıs sorunu olmadığına dikkat çeken Arter, ekonomik konular ve geçim sıkıntısının Kıbrıs sorununun önüne geçtiğini, siyasi partilerin Kıbrıs sorunuyla ilgili açılımlar yapması gerektiğini söyledi.
Müzakerece süreci ve anlaşmanın ne kadar acil olduğunun halka anlatılması gerektiğine vurgu yapan Arter, kendilerinin belediye olarak Maraş konusunda konferans düzenlediklerini, Gazimağusa bölgesindeki sivil toplum örgütleriyle iki toplumlu çalışmalar yaptıklarını, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’i iyi bir organizasyon ile Gazimağusa’da ağırladıklarını söyledi. Kıbrıs Türk kamuoyunun Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Güneye nazaran daha istekli ve talepkar bir durumda olduğunu da kaydeden İsmail Arter, 2003 yılında geçiş kapılarının açılmasının üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçtiğini, Annan Planı’na evet diyen Kıbrıs Türk tarafının bu süreçte her zaman çözüm isteğini sürdürdüğünü ancak Kıbrıs Rum tarafının çözüm için istekli davranmadığını, Kıbrıslı Türklerin güneye gittiği gibi Gazimağusa’da da Kıbrıslı Rumları görmek istediğini, Ambargolar ve izolasyonlar altına yaşayan bir halkın Ab müktesebatına uyumlaştırılmasının zor olduğunu belirtti.
Maraş konusunun bütünlüklü müzakere sürecinin bir parçası olduğunu ancak müzakerelerde konunun nasıl konuşulacağının önemli olduğunu, yaşayan bir şehrin yanında ölü bir şehrin olmasının fiziki sıkıntılarını yaşadıklarını, siyaseten konunun çözülmesini istediklerini, Maraş konusu şu anda çözülse bile inşasının yıllar alacağını da kaydetti.