Meclis bugün toplandı: İşte gündem özetleri

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi’nin görüşülmesi amacıyla 7 üyeli bir ad-hoc komite oluşturulması kararı aldı.

Yayın Yüksek Kurulu’nda (YYK) Meclis aritmetiğine bağlı olarak DP’den UBP’ye geçen bir üyelik için boşalan yere de Alihan Pehlivan getirildi.

Meclis’in bugünkü toplantısında ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemi yapıldı.

CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy’un, Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan “KKTC Hukukuna Göre Mülkiyet Hakkı Herhangi Bir Gerçek Veya Devlet Dışındaki Tüzel Kişiye Ait Olmayan ve Tasarruf Hakkı Halen Bir Gerçek veya Tüzel Kişiye Veya KKTC Devletine Ait Bulunan Taşınmaz Mallar Üzerindeki Hakların Devri Ve Kaydedilmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesi oy birliğiyle onaylandı.

SANER

Bu konuda söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, güneyden kuzeye geçip kuzeyden mal tahsis edip üzerine mülk inşa eden vatandaşları yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek, öneriyle eşdeğerden hak sahibi olan vatandaşların mallarını güneydeki malikinden alıp kendi üzerine çevirebileceklerini söyledi.

YYK ÜYELİĞİ

Genel Kurul’da daha sonra Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman, Yayın Yüksek Kurulu’nda boşalan üyeliğe UBP tarafından önerilen aday Alihan Pehlivan’la ilgili komitenin değerlendirme raporunu okudu.

ŞAHALİ

Raporla ilgili söz alan CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, konunun daha önce de gündeme geldiğini ve bir olumsuzluk yaşandığını hatırlattı.

Yayın Yüksek Kurulu’nun önemli bir kurum olduğunu belirten Şahali, Pehlivan’ın YYK üyesi olduktan sonra kurumun gerektirdiği sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce ismi kabul edilmemesi nedeniyle sarf edilen sözlerin hâlâ unutulmadığını ifade eden Şahali, YYK’nın önemli bir kurum olduğunu ve önerilecek kişilerin bu önem dikkate alınarak seçilmesi gerektiğini ifade ederek, YYK üyelerinin, görev ve sorumluluk çerçevesinde hareket etmesini istedi.

ERHÜRMAN: “MECLİS’İN TEK YETKİSİNİN KABUL VEYA RET OLMASI DOĞRU DEĞİL”

Yeniden söz alan Tufan Erhürman da, bazı yasalarda Meclis’in tek yetkisinin raporun kabulü veya reddi olduğunu ancak bunun çok doğru olmadığını söyledi.

Bir raporu kabul veya reddin çok doğru bir değerlendirme olmadığını belirten Erhürman, tek aday gösterilmesi yerine, birden çok aday gösterilip, bunlardan birinin seçilmesinin daha doğru olduğunu kaydetti.

Erhürman, Meclis’in onay değil karar yetkisi olması gerektiğini vurguladı.

ÖZGÜRGÜN: “ADAY SAYISI ÇOK OLURSA SIKINTI YAŞANABİLİR”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, siyasi partiler aday gösterdiğinde, aday sayısı birden fazla olursa sıkıntılar yaşanabileceğini ifade ederek, yöntemin iyi düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

TATAR YAYINCILIKTAKİ SIKINTILARI ANLATTI

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, Yayın Yüksek Kurulu’nun yerel yayıncılık için ne yapmakta olduğunun önemli olduğunu belirterek, ülke yayıncılığında yaşanan sıkıntıları anlattı.

Tatar, BRT’ye ciddi devlet desteği olduğunu ifade ederek, BRT’nin 10 kw kapasite kullandığını ancak kullanımdan oluşan borcun Türksat’a ödenmediğini ileri sürdü.

Tatar’ın konuşması ardından rapor oy birliğiyle kabul edildi ve Alihan Pehlivan UBP temsilcisi olarak Yayın Yüksek Kurulu üyeliğine getirildi.

VERGİ USUL (DEĞİŞİKLİK) YASASI

Genel Kurul’da daha sonra Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Birikim Özgür, Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okudu.

TATAR: “NİYE YENİSİ YAPILMADI?”

Raporun okumasının ardından söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, 1977 yılında yapılan yasanın değişikliğinin görüşüleceğini belirterek, neden değişiklik yerine yenisinin yapılmadığını sordu.

Hükümet döneminde e-devlet ve otomasyon çalışmalarının durma noktasına geldiğini savunan Tatar, durumu eleştirdi.

Tatar, ekonominin kayıt altına alınması için sadece vergi yasalarındaki değişikliklerin yeterli olmadığını ifade e-devlet projesinin hayata geçmesinin önemli olduğunu söyledi.

Söz konusu yasada yer alan çalışma şemasına da eleştirilerde bulunan Tatar, yasada görev ve yetkilerdeki tanımlamaların daha net bir şekilde girmesinin daha iyi olacağını kaydetti.

Tatar, yasada yer alan komisyonlara siyasetin karıştırılmaması gerektiğine değinerek, bu amaçla komisyonların bağımsız olmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Vergi beyanlarının zamanında yapılmasının önemine işaret eden Ersin Tatar, ödenmeyen vergilerin cezalarıyla alınmasını ve eksik beyanlar için de ceza verilmesini sağlayacak yasanın sıkıntılara yol açacağını belirtti.

Ülkedeki vergi durumunun iyi araştırılması gerektiğini söyleyen Tatar, ülkede yapılan düzenlemelerle fonların ve dolaylı vergilerin de arttığını savundu.

Bu konuda hükümeti eleştiren Tatar, fakir ve zengini birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.

Tatar, yasa tasarısına oylarının ret olacağını kaydetti.