İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Taşınmaz Mal Komisyonu’nda kaynak sıkıntısı yaşandığını söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in komisyonla ilgili konuşmasını yanıtlayan Bakan Uluçay, 2014- 2015 sürecinde yaklaşık 170 başvuru dosyasının tamamlandığını ifade ederek “Ancak kendi kaynaklarımızdan Komisyona katkı sağlamak için somut bir adım atılamadı’ dedi.
Meclis Genel Kurulu milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla devam ediyor.
PİLLİ: “EVLER ECZANE OLDU”
Sağlık ile ilgili güncel konuşma yapan UBP Milletvekili Ali Pilli, hükümetin sağlık konusunda verdiği vaatleri yerine getirmediğini iddia etti.
Sağlık Bakanı’na otomasyon sisteminin hangi noktada olduğunu soran Pilli, ilaç sarfiyatının önlenmesi konusunda alınabilecek tedbirlerden de bahsetti.
“Evler eczane olmuştur” diyen Pilli, bunun ekonomiyi kötü yönde etkilediğini belirtti.
Cengiz Topel Hastanesi’ndeki hekim ve ekipman eksikliğine de değinen Pilli, bu sorunun çözülmesini istedi.
Pilli, sağlıkta sistemsel değişikliklere gidilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
HAMZAOĞULLARI: “14 HAZİRAN’DA HÜKÜMET ÖYLE BÖYLE GİDECEK”
Daha sonra CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Karpaz ile ilgili sıkıntılar” başlıklı güncel konuşma yaptı.
“14 Haziran’da hükümet öyle böyle gidecek” diyen Hamzaoğulları, devlet yönetiminin bürokratlara kalacağını, bu süreçte Karpaz’daki sorunların devam edeceğini dile getirdi.
Kaleburnu-Sipahi yolu için ocaklar bahane edilerek ihaleye çıkılmadığını söyleyen Hamzaoğulları, Bafra Arıtma Tesisi’nde ehil kişiler istihdam edilemediği için sorun yaşandığını söyledi.
Hamzaoğulları, Karpaz bölgesinde eğitim konusunda da fırsat eşitsizliği yaşandığını kaydetti.
BEROVA: “OKULLAR MASAYA YATIRILDI”
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, cevap vermek için çıktığı kürsüde, yeni bir hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümetin görevine devam edeceğini ifade etti.
Sadece Karpaz bölgesi için değil ada genelinde okulları masaya yatırdıklarını ifade eden Berova, nüfus değişikliklerinin eğitim kurumlarında düzenlemeler yapılması gereğini ortaya çıkardığını belirtti.
Karpaz’da dağınık bir yerleşim olduğunun düzenleme yapmanın zorlaştığını söyleyen Berova, yeni eğitim öğretim yılı için gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.
Bir özel teşebbüsün Yenierenköy İlkokulu’nda sosyal sorumluluk çerçevesinde düzeleme yapma sözü verdiğini, ancak bunun gerçekleşemediğini söyleyen Berova, hem burada, hem de ülkedeki tüm okullarda inşaat ve tadilatlar konusunda gerekli adımların atıldığını anlattı.
TÖRE: “GÜVENSİZLİĞİN TA KENDİSİ”
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre “Garantiler, mayınlar ve müzakereler” başlıklı güncel konuşmasında güven yaratıcı önlem olarak ortaya atılan mayın konusunda “41 yıldan sonra Beşparmaklar’da mayın tarlaları vardır şeklinde bize aktarılan bu husus güven artırıcı bir önlem değil, güvensizliğin ta kendisidir. Çünkü 41 yıldır Rumlar bunu gizliyorsa bu gevensizliğin göstergesidir” dedi.
Bunun ülkeye turist gelmesi önünde de engel oluşturabileceğini ifade eden Töre, “Eğer güven artırmak istiyorsanız gelin KKTC futbol takımları Rum futbol takımlarıyla maç oynasın bakalım Rum halkının tepkisi ne olacak?” diye sordu.
“Eğer güven artıcı önlem istiyorlarsa KKTC malları Güneye geçerken zorluk çıkarılmayacak” diyen Töre, mayınlar konusunun güven artırıcı önlem olamayacağını tekrarladı.
ÖZCENK DAÜ’DEKİ AVM KONUSUNDA SAYIŞTAY’A DİLEKÇE VERDİ
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra, UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk, DAÜ ile ilgili güncel konuşma yaptı.
DAÜ yerleşkesinde yapılacak eğlence ve alışveriş merkezi konusunda 2012’de ihale kazanan firma ile DAÜ arasında bir sözleşme yapıldığını hatırlatarak bu sözleşmenin maddeleri tadil edilerek DAÜ’nün zarara uğratıldığını ifade etti.
Özcenk, konuyla ilgili Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı eliyle Sayıştay Başkanlığı’na bir dilekçe verdiğini de açıkladı.
DENKTAŞ: “DAÜ VYK İPTAL KARARI ALDI”
DP-UG Genel Başkanı ve Milletvekili Serdar Denktaş da konuyla ilgili söz aldı.
Denktaş, ‘DAÜ VYK’sının AVM Sözleşmesi’nin iptaline gidilmesi yönünde karar aldığını’ bildirdi, bu adımın doğru bulduklarını söyledi.
Denktaş, DAÜ VYK’sının söz konusu alanı halka açık bir yapıya dönüştürülmesinin de gündemine aldığını bildirdi.
ÖZCENK
Bunun üzerine yeniden kürsüye çıkan Özcenk “Bu yanlıştan dönüldüğünü şimdi duydum ama DAÜ’yü zarara uğratanlardan bu zarar tazmin edilmelidir” dedi.
SOYER: “TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU ÇALIŞMALARINI CİDDİYE ALMAK VE İLERLETMEK ŞART”
“Taşınmaz Mal Komisyonu Uygulamaları ve Konumu”yla ilgili güncel konuşma istemiyle kürsüye çıkan CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de DAÜ konusuna değindi.
Bu konuda Denktaş’ın cevap vermesinin uygun olmadığını, cevabı ilgili bakanın vermesi gerektiğini söyleyen Soyer, Özcenk’in dilekçesinin de yetersiz olduğunu kaydetti.
Kıbrıs meselesi nasıl çözülürse çözülsün mülkiyet meselesinin evrensel hukuk normlarına göre çözülmesi gerektiğini kaydeden Soyer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “özel mülk haktır ve 30 yıldır malı kullanan da hak sahibidir” kararlarının önemli olduğunu söyledi.
Böylece tazminat ödenerek özel mülk hakkının ödenebilmesine uluslararası çerçeve çizildiğini söyleyen Soyer, ilgili kararlarla ister eşdeğer ister tahsis olsun tüm malların kabul edilebilir hale geldiğini dile getirdi.
Bu bağlamda Taşınmaz Mal Komisyonu çalışmalarını ciddiye almak ve bunu ilerletmenin şart olduğunu vurgulayan Soyer, bunun için kaynak ayrılması gerektiğini söyledi.
Soyer, “bunun için kendilerinin bir önce hükümet döneminde devletin arazi gelirlerinin yüzde 30’unun bununla ilgili fona aktarılması kararı alındığını ancak Eroğlu’nun bu kararı ortadan kaldırmasıyla fonun da ortadan kalktığını” belirtti.
“ÖDEMELER TIKANDI”
Komisyonca son ödemenin Aralık 2014’te, 2011 yılında alınan bir karar için yapıldığını söyleyen Soyer, şu anda ödemelerin tıkanmış durumda olduğunu ifade etti.
Bir müddet sonra bu nedenle Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ortadan kaldırılabileceğini kaydeden Soyer, bunun önemli bir edinimin kaybedilmesi olacağını anlattı ve komisyon için gerekli fonun ayrılması gerektiğini belirtti.
ULUÇAY: “TMK’DA KAYNAK SIKINTISI DOĞRU”
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da konuyla ilgili Genel Kurul’da söz aldı.
‘Taşınmaz Mal Komisyonu’nda kaynak sıkıntısı yaşandığını doğrulayan Uluçay, ‘2014- 2015 sürecinde yaklaşık 170 dosya tamamlandı. Ancak kendi kaynaklarımızdan Komisyona katkı sağlamak için somut bir adım atılamadı’ dedi.
Eşdeğerde de sıkıntı bulunduğunu belirten Uluçay, Meclis’te hem Komisyon’un güçlendirilmesi, hem de eşdeğer konusu için değerlendirme ve çalışma yapılabileceğini’ bildirdi.