Meksika'nın en güçlü kadını Gordillo tutuklandı

Meksika'nın en güçlü kadını olarak bilinen sendika lideri Elba Esther Gordillo, yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklandı.

1,5 milyon üyesi olan Meksika öğretmenler sendikasının lideri Gordillo, sendikaya ait 156 milyon dolardan fazla parayı zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

Gordillo'nun tutuklanması, hükümetin eğitim sisteminde büyük reformları öngören yasaları geçirmesinin sonrasına rastlıyor.

Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Gordillo'nun sendikasının örgütlü olduğu eğitim alanında, öğretmenlerin çalışma yerlerinin alınıp satılabilmesine ve miras bırakılmasına imkân tanıyan reformları hayata geçirmek istiyor

Sendikacının savunma ekibi henüz suçlamalara bir yanıt vermedi, ancak Gordillo daha önce suç işlediği iddialarını reddetmişti.

Latin Amerika’nın en büyük sendikası

Kırsal Chiapas eyaletinden yoksul bir ailenin çocuğu olan Gordillo, ülkenin en güçlü kadını haline gelmişti.

68 yaşındaki Gordillo 1,5 milyon üyesi bulunan Ulusal Eğitim İşçileri Sendikası SNTE'yi 20 yıldan uzun bir süredir yönetiyor.

Hakkındaki birçok iddiaya rağmen, Meksikalı savcılar bugüne kadar Gordillo'ya bir suçlama getirmemişlerdi.

Gordillo, kendi partisini kurma suçlamasıyla Cumhurbaşkanı Pena Nieto'nun Kurumsal Devrimci Parti'sinden 2006 yılında kovulmuştu.

Meksikalı sendikacı, 2008 ile 2012 arasında sendika kaynaklarını "sistematik bir biçimde zimmetine geçirmekle" suçlanıyor.

Latin Amerikanın en büyük sendikası SNTE'nin lideri olarak üyelerini bir blok halinde tek bir partiye yönlendirme becerisini sergileyen Gordillo'nun ülke siyasetinde büyük bir etkisi var.

BBC'nin Mexico City'deki muhabiri Will Grant, Gordillo'nun ülke siyasetinin en önde gelen isimlerinden biri olduğunu ve "La Maestra" ya da "Öğretmen Hanım" olarak bilindiğini belirtiyor.

Sendikayı 23 yıldır yöneten Gordillo, geçen yıl Ekim ayında yeniden altı yıllık bir süre için tekrar genel başkanlığa seçilmişti.

Varlıklı bir sendika olarak bilinen SNTE'nin yıllık bütçesinin on milyonlarca doları bulduğu belirtiliyor.

Gordillo'nun, sendika fonlarını kötü yönettiği ve kendi özel hesaplarına para aktardığı suçlaması yapılıyor.

Eğitim reformları, özelleştirme ve sendikanın zayıflatılması

Cumhurbaşkanı Nieto'nun eğitim reformlarının, mesleğe girişi kontrol altında bulunduran SNTE'yi zayıflatmayı amaçladığı belirtiliyor.

Sendika ise, reformların, kitlesel işten çıkarmalara yol açabileceğini savunuyor.

Yasalar, öğretmenlerin işe alınmaları, değerlendirilmeleri, terfi edilmeleri ve görevlerinde kalmaları gibi kararların merkezi bir şekilde verilmesini öngörüyor.

Mevcut durumda, ülkede bir göreve atanmadıkları halde maaş alan binlerce öğretmen olduğu tahmin ediliyor.

Yasal değişikliklere karşı çıkanlar, bunun Meksika'da eğitimin özelleştirilmesinin başlangıcı anlamına gelebileceğini de söylüyor.

Meksika'nın eğitim sisteminin standartları hâlihazırda, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında en düşük seviyede yer alıyor.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130227_meksikali_sendikaci.shtml