Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, CHP ve MHP'ye yönelik kapatma davası hazırlığı iddialarına ilişkin, "Böyle bir bilgi sahibi değiliz biz. Nereden bu bilgilendirme olmuş, onu ben bilmiyorum. Bu bilgilendirme ne kadar doğru, ne kadar yanlış bunu biz bilmiyoruz. Doğru da olmayabilir. Onun muhatabı biz değiliz, muhatabı başsavcımızdır" dedi. Başkan Cirit, Yargıtay Binasında basın odası açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, CHP ve MHP'ye yönelik kapatma davası hazırlığı iddiaları bulunduğunu hatırlatarak, "Başsavcılığın görev alanına girdiğini biliyoruz ama yine de siz bunu demokratik hak ve özgürlükler açısından nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Cirit, "Böyle bir bilgi sahibi değiliz biz. Nereden bu bilgilendirme olmuş, onu ben bilmiyorum. Bu bilgilendirme ne kadar doğru, ne kadar yanlış bunu biz bilmiyoruz. Doğru da olmayabilir. Onun muhatabı biz değiliz, muhatabı başsavcımızdır. Onunla konuşursunuz" diye yanıtladı.
Yeni daireler için yer sorununun çözümüne yönelik soru üzerine Cirit, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Binası'nın Yargıtaya verilmesiyle ilgili mutabakat sağlandığını bildirdi. Bakanlığın iseEskişehir yolundaki binasına taşınacağını ifade eden Cirit, 15 Nisan'dan sonra taşınacaklarını ve 8 yeni ceza dairesini orada kuracaklarını ifade etti.
Binada, 390 oda bulunduğunu ve buraya 10 daire bile kurulabileceğini anlatan Cirit, geçici olarak başka yerlere gönderilen tetkik hakimlerin de eski odalarına döneceğini belirtti. Terör suçlarına bakacak 16. Ceza Dairesine ilişkin soruya karşılık Cirit, dairenin geçici olarak göreve başladığını kaydetti.
Yasa gereği kurulan yeni 8 dairenin faaliyete başlamasının önem taşıdığını dile getiren Cirit, şöyle konuştu:
"Geç erişilen adalet adalet değildir, adalete geç eriştiğinizde orada verdiğiniz şeyin bir önemi yoktur. Onun için öncelikle bu daireleri kurmamız, işimizi önümüze almamız lazım. Bu nedenden dolayı ilk acil olan tutuklu işlerin olduğu, 16, 18, 20. ve 21. ceza dairesini bu ek binamızda faaliyete geçiriyoruz. Şehircilik bakanlığı binası bize verildiğinde diğer 4 daireyi de orada faaliyete geçireceğiz. Bu kurulan 4 daireyi de oraya taşıyacağız. Biz Yargıtay olarak bir daha böyle yine çok sayıda üye seçildiğinde böyle bir duruma düşmeyeceğiz. Onlar odaları, geldiklerinde hazır bulacaklar. Bunun fiziki mekanlarını yapıyoruz. 400-450 bin metrekare ihtiyaç belirledik. Proje gerçekleşirse 2 yıl içerisinde inşaat zamanı çok fazla zaman almıyor, 1,5 yılda yapılabiliyor. İnşallah 2017'yi adli yıl açılış törenini orada yaparız."
MAAŞ AÇIKLAMASI: DÜZENLEME YAPILMAZSA
Meclis'in 10 günlük bir çalışma takvimi olduğunu dile getiren Cirit, şöyle devam etti:
"Bu 10 gün içerisinde biz nereden araya gireceğiz bakalım. 5 Nisan'dan önce Meclis kapatılabilir. Sabah Meclis Başkanı buradaydı, 10 günlük bir çalışma takvimleri var. İç Güvenlik Paketi, 132 madde olduğuna göre 10 günlük zaman tamamen alır ama bir de şey meselesi var: Bizim maaşlarımız müsteşar maaşına endeksliydi, birçok memurun, aşağı yukarı 30 bin,Anayasa Mahkemesi iptal etti bu maaşları. İptal ettiği için yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor en geç 22 Nisan'da. Belki bununla ilgili bir torba yasa getirilmek zorunda. Yoksa maaşlar yarıya inecek. O yasa getirildiğinde biz araya girebilir miyiz bakacağız. Meclis Başkanımızın, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, Adalet Bakanımızın bize sözü var. Bu yasa konusunda bize yardımcı olacaklarını söylediler. Bu yasa çıktığında Yargıtay 100 bin civarında dosyanın daha az geleceğini tahmin ediyoruz. Bu dosyalar da bin liralık, yani yargılama masrafına ilişkin dosyalar. Bir de hukuk dairelerinde bir ön büro kurarak, daireler arasındaki dosya transferindeki zamanlamayı, adaletteki hızı sağlayacağız. Bunları yapabilirsek Yargıtay gibi kurumlar önemli davalara bakar."