Menisküs yırtığı yüzünden sakat kalabilirsiniz

Menisküs yırtığının uzun süre tedavi edilmemesinin kıkırdakta aşınmaya neden olabileceğini belirten Ortopedist Doç. Salim Ersözlü, bu durumun sakatlığa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Salim Ersözlü, sporcu hastalığı olarak bilinen ve yaşa bağlı olarak artış gösteren menisküs yırtığının tedavi edilmediğinde sakat bıraktığını söyledi.

Menisküs yırtığının sadece sporcu hastalığı olmadığını, hastalığın her yaşta görülebileceğini dile getiren Ersözlü, genç ve aktif insanlarda menisküs dokusu sağlam olduğu için yırtıkların ancak ciddi travmalar sonucunda meydana geldiğini kaydetti.

İleri yaşlarda ise eklem içi aşınmaya bağlı olarak günlük yaşamda çok basit diz hareketlerinde bile yırtılmaların oluşabileceğine dikkati çeken Ersözlü, menisküs dokusunun sık olarak ani dönme hareketlerinin yanı sıra dizdeki her türlü travma sonucu yırtılabildiğini belirtti.

AĞRI İLE BELİRTİ VERİYOR

Menisküs yırtıklarının büyük çoğunluğunda ağrı, şişlik ve kilitlenme gibi ana belirtiler olduğunu aktaran Ersözlü, hastalıkta en önemli belirtinin ağrı olduğunu dile getirdi.

Ersözlü, "Ağrı, sıklıkla yırtık olan menüsküs tarafında iç veya dış eklem hizasında olur. Merdiven inip çıkarken ve çömelirken ağrı artar. Kilitlenme, yırtık olan menisküs parçasının eklem aralığında dizin iki kemiği arasında sıkışmasıyla olur ve sıkışma sonucu kilitlenen diz, uzun süre açılamaz. Menisküs yırtığı olan dizde sıklıkla sıvı birikmesi de olur. Hasta bunu dizinde şişme ve dolgunluk hissi olarak algılar. Eklem aralığı boyunca hassasiyet bulunabilir. Bu menisküsün yapışma yerlerindeki yırtılma veya zorlanmaları gösterir. Ayrıca eklem hareketlerinde azalma, takılma ve diğer diz içi yaralanmalara ait bulgular da görülebilir" diye konuştu.

"HASTA, BACAĞINI KULLANAMAZ DURUMA GELEBİLİR"

Doç. Dr. Salim Ersözlü, erken teşhisin önemini vurgulayarak, yırtığın oluşturduğu düzensizlik nedeniyle eklem fonksiyonlarının bozulabildiğini vurgulayar şunları aktard:

"Menisküs yırtığı, uzun süre tedavi edilmemesi halinde kıkırdak aşınmasına ve sonrasında diz bölümünden bacakta şişmeyle sakatlığa kadar götürebilir. Hasta bacağını kullanamaz. Bu nedenle dize alınan darbelerle oluşan ağrıları basite almadan en kısa sürede doktora gitmek gerekir. Hastalığın cerrahi tedavisi yüzde 93'ler oranında doğru sonuç veriyor. Tabii cerrahi adımın ardından uygulanacak fizik tedavi ve egzersizler iyileşmenin önemli bir göstergesi olacaktır. Günümüzde menisküs ameliyatları sonrası, ameliyat teknikleri ve rehabilitasyonun gelişmesiyle hastalar bir gün sonra taburcu ediliyor, bir hafta sonra da işine dönebiliyor. Spora dönüş süresi ise yapılan işleme bağlı olarak 2-4 hafta kadar sürüyor."