MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklanan 10 asker, savcılıkta verdikleri ifadede tırlarda insani yardım malzemesi değil mühimmat bulunduğunu söyledi.
19 Ocak 2014’te Adana’da durdurulan MİT tırlarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan 10 askerin savcılıkta verdikleri ifadelerin ayrıntıları basına yansıdı. Grihat haber sitesinde yer alan ifadelere göre, Savcı’nın hükümetin iddia ettiği gibi askerlere tırlarda “insani yardım malzemesi” olduğu iddiasıyla sorduğu soruya, askerlerden yalanlama geldi.
SAVCI ‘YARDIM MALZEMESİ’ DEDİ...
Savcı, tırlarda bulunan malzemeyle ilgili düzenlenen kriminal inceleme raporları hakkında şu soruyu sordu:
MİT tırlarının durdurulduğu yazılı ve görsel basın başta olmak üzere kamuoyunda defalarca gündeme gelmesine rağmen MİT’a ait devlet sırrı kapsamındaki yardım tırlarının durdurulmasında, amaçlanan devlet sırrının ifşa edilmesi, T.C. devleti ve hükümetinin terörle ilişkilendirilmesi kastı doğrultusunda söz konusu örgütsel eylemi kriminal raporu da alarak, tamamlamak için devlet sırrı kapsamındaki malzemelerin 22.01.2014 tarihinde alınıp, 23 .01.2014 tarihinde raporlaştırılmak suretiyle sizin tarafınızdan kısa bir zaman diliminde incelendiği ve numunelerle ilgili 23.01.2014 tarih ve 2014-67 sayılı raporu hazırladığınız, 23.01.2014 tarihinde sizin paranızla numune ve raporların Adana İl Jandarma Komutanlığına gönderildiği tespit edilmiştir. Durdurulan TIR’ların MİT’e ait olduğunu, gerek olay yerlerindeki MİT personeli ve olay yerine sonradan intikal eden Adana il valisi, il emniyet müdürü ve MİT bölge başkanı tarafından defalarca söylenmesine gerekse, TIR’ların durdurulduğu andan itibaren konunun basın yayın organlarında yoğun bir şekilde işlenmesi ve T.C Başbakanı ve birçok devlet yetkilisi tarafından TIR’ların MİT’e ait olduğunun ve durdurulmasının aranmasının , el konulmasının içerideki malzemelerin ifşa edilmesinin, numune alınmasının, suç teşkil ettiği belirtilmesine rağmen devlet sırrı kapsamındaki malzemeleri MİT kanunun 26.maddesi uyarınca başbakanlık makamının izni olmadan neden incelediniz ve devlet sırrı kapsamındaki malzemelerle ilgili neden rapor düzenlediniz bu konuda herhangi bir kişiden baskı gördünüz mü?
ASKERLER ‘MÜHİMMAT’ DİYE DÜZELTTİ
Askerler ise soruya verdikleri yanıtta tırlarda yardım malzemesi değil mühimmat bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
(...) Bu raporlama formatı dahi mevzuatımızda ve iç yönergelerimizde şekil şartları ve kurulları belirlenmiştir. Soruda bahsi geçen malzemeler ile ilgili bu usul izlenerek, önümüze gelmiş ve gerekli incelemesi yapılarak mevzuata uygun bir şekilde raporlanmıştır. Basın ve yayın organlarında çıkan haberler ve devlet yetkililerinin çeşitli açıklamalarına herkes gibi gündemden kopmamak için evimize gittiğimizde takip ederiz. Ancak soruşturmaya konu inceleme yaptığımız malzemelerin , basın ve yayında çıkan söz konusu haberlerin içeriğinde incelememize konu malzemeler olduğuna dair kesin bilgi sahibi değildim. Ayrıca Suriye’deki çatışma bölgelerinden malzemeler ile ilgili olduğuna dair kesin bir bilgi sahibi değilim. Suriye’deki çatışma bölgelerinden laboratuvarlarımıza çok çeşitli fabrikasyon ve el yapımı incelemek üzere malzemeler gelmekteydi. Kaldı ki haberlerde veya diğer basın yayın organlarında sunulan bilgiler, çoğu zaman sağlıklı bilgiler olmamaktadır. Dolayısıyla inceleme konusu materyallerin MİT irtibatlı olduğu hususunda bir kanaatim oluşmadı.
İncelememize konu malzeme test ve deneme atışı yapılmasına elverişli bir malzeme olmadığından sadece fiziki tespitlerini yaptık. Elimizdeki envanterden mukayeselerini ve katalog araştırmasını yaparak, bu şekilde ulaşılan sonuçları raporladık. Bu işlemde günler alacak bir işlem değildi. Kaldı ki balistik inceleme kısmı olarak biz var olan bir rapora sadece bir malzeme ile ilgili yapılan tespitleri ekledik. Dolaysıyla müstakil bir rapor hazırlamadığımız için imza için gezdirilmesi benzeri idari süreçte gerekmedi. Birim olarak eldeki işlerin en seri şekilde sonuçlandırmasını amaçlamaktayız. Bu nedenle bir günlük süreçte bu işlemler tamamlanmış oldu. Herhangi bir kişiden işlemin çabuklaşması yönünde baskı görmedim.
Aynı soruya subaylardan B.A ise şu yanıtı verdi: "Bizim incelediğimiz mühimmat tapası ve bir adet fişek idi. Birim olarak mühimmat tapasını inceleyip raporladık, bir adet fişek ise balistik birim tarafından incelendi." (solhaber)