BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye rejiminin diğer tüm gruplardan daha fazla masum insan öldürdüğünü belirterek, "Bu kadar şiddet ve kötü yönetimin ardından Suriye'nin geleceği bir kişin kaderine bırakılamaz." dedi.
BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri başladı. 26 Eylül'e kadar sürecek görüşmelerin açılış gününde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, yılsonunda görev süresi sona ereceği için onuncu ve son kez BM Genel Kurulu'na hitap etti.
“KÖTÜ YÖNETİM TOPLUMLARI AYRIŞTIRIYOR”
Ban, dünyada güvenlik sorunlarının giderek büyüdüğünü ve kompleks hale geldiğini belirterek, aşırılıkçı şiddetin arttığını, kötü yönetimlerin toplumları ayrıştırdığını ifade etti.
Suriye'deki çatışmaların çok sayıda insanın yaşamına mal olduğu ve istikrarsızlığı artırdığını kaydeden Ban, "Bir çok grup masum insanları öldürdü ancak hiçbirisi varil bombalarıyla sivillere saldıran ve binlerce tutukluya işkence eden Suriye hükümetinden daha fazla insan öldürmedi. Savaş makinesini besleyen güçlü himayecilerin de ellerine kan bulaşmıştır." diye konuştu.
"Bundan daha kötüsü olmaz dediğimiz tüm eşikler aşıldı." diyen Ban, "Dün BM ve Suriye Kızılayı'nın yardım konvoyuna yapılan vahşi ve görünüşe göre bilinçli saldırı bunun son örneği. Bu saldırı nedeniyle BM yardım faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldı." ifadelerini kullandı.
Bu saldırıların hesabının sorulması gerektiğini söyleyen Ban, "Gecikmiş politik sürecin biran önce başlatılması lazım. Bu kadar şiddet ve kötü yönetimin ardından Suriye'nin geleceği bir kişin kaderine bırakılamaz." dedi.
İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU
Ban Ki-moon, konuşmasında İsrail-Filistin sorununa da değindi. Filistin bayrağının BM'de gururla göndere çekildiğini ancak iki devletli çözüm beklentisinin de gün be gün aşağıya indiğini belirten Ban, İsrail işgalinin 50. yılına girdiğini ifade etti.
Görev yaptığı 10 yılın illegal yerleşimler ve kutuplaşmalar nedeniyle kaybedildiğini anlatan Ban, "Filistinlilerin bağımsızlık ve özgür gelecek taleplerini reddetmek İsrail'i demokrasiden uzaklaştırıp daha fazla küresel izolasyona iter." diye konuştu.
Konuşmasında sığınmacı, göçmenler ve özellikle Müslümanlara karşı önyargı ve nefret söylemlerini eleştiren Ban, "Buradan siyasi liderlere ve adaylara sesleniyorum: tehlikeli ve sinsi siyasi hesaplarla korkuları derinleştirerek oy devşirmeye çalışmayın." dedi.
BMGK REFORMU
Ban, BM reformu çalışmalarına ilişkin "BM üyelerinin Güvenlik Konseyi reformu konusunda anlaşma sağlayamamaları bu Konsey'in etkinliği ve meşruiyetine risk oluşturmaktadır." diye konuştu.
BM'nin etkin ve adil olması için reformun gerekli olduğunu vurgulayan Ban, "Çok defa, büyük destekle hazırlanan tasarılar bir ya da birkaç ülke tarafından engellenebiliyor. 21. yüzyılda bir ya da birkaç ülkenin çok önemli konularda orantısız güç kullanarak dünyayı rehin alması adil mi?" diye sordu.
Ban, kendinden sonra gelecek genel sekreter döneminde BM reformunun sağlanması umudunu dile getirdi.