İngiltere'de araştırmacılar koronavirüse yakalanan kişilerin bağışıklık sistemini anında güçlendirerek iyileşmelerini sağlayan bir tedavinin bitmek üzere olduğunu açıkladı.
Tüm dünya aşı çalışmalarına kitlenmiş ve ülkeler teker teker aşılama işlemlerine başlarken, İngiltere'den hiç beklenmedik ancak umut veren bir haber geldi.
İnsanlara Kovid-19'a maruz kaldıktan sonra anında bağışıklık sağlama ve hastalığı önleme potansiyeline sahip yeni bir antikor tedavisi, Birleşik Krallık'taki bilim insanları tarafından denenmeye başlandı.
İlk denemede, AZD7442 olarak bilinen antikor, Oxford Üniversitesi ile İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından kullanılmak üzere onay bekleyen bir aşı üreten ilaç şirketi AstraZeneca tarafından geliştirildi.
İlaç, bir aşı sunmak için çok geç olduğunda hastalara acil ve uzun vadeli koruma sunacak ve potansiyel olarak binlerce hayat kurtaracak.
Aynı zamanda, virüsün yayılmasını azaltmaya yardımcı olmak için hastanede yatan hastalara, bakım evi sakinlerine ve üniversite öğrencilerine acil tedavi olarak verilebilecek.
İlaç, koronavirüs aşısı olmamış olsalar bile, koronavirüs kapmış biriyle yaşayan veya maruz kalmış kişilere, enfekte olmalarını önlemek için kullanılacak
University College London Hospitals Ulusal Sağlık Servisi'nden (UCLH) İngiliz bilim insanları, yeni tedaviyi dünya çapında 1.125 kişi üzerinde denemek amacıyla Storm Chaser adlı yeni denemenin bir parçası olarak 10 kişiye ilacı enjekte ettiler. Katılımcılar arka arkaya iki doz aldı.
Araştırmacılar tedavinin Kovid-19'a karşı altı aydan bir yıla kadar koruma sağlamasını umuyorlar.
Yaşlılar ve uzun süreli bakımda olanların yanı sıra kanser ve HIV gibi rahatsızlıkları olan kişiler de bu denemeye katılmak üzere istihdam edilecek.
Storm Chaser denemesine liderlik eden UCLH viroloğu Dr Catherine Houlihan şunları söyledi: "Bu antikor kombinasyonunun virüsü nötralize edebileceğini biliyoruz.
Bu nedenle bu tedaviyi iğne yoluyla vermenin Kovid-19 gelişimine karşı, virüsü kapmış insanlarda anında koruma sağlayabileceğini ispatlamayı umuyoruz."
Dr Houlihan, tedavinin korovavirüsle mücadele için test edilen ve geliştirilen çabalara 'heyecan verici bir katkı' olacağını söyledi.