Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, yeni başlayacak narenciye sezonunda sorun yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti. Akçın, Tarım Bakanlığı ile hükümete ve dış ülkelerde görev yapan ticari ataşelere pazarlar bulunması konusunda büyük görevler düştüğünü vurguladı.
Akçın, Rum tarafının da pazar sorunu yaşadığını ve bu konuda AB’den yardım istediğine dikkat çekerek, KKTC yetkililerinin de hem Avrupa’da, hem de Türki Cumhuriyetler ile Arap ülkelerinde Pazar bulmak için aşırı gayret göstermelerini istedi. Akçın, “Satmak üretmekten çok daha zor bir olaydır” dedi.
Turgut Akçın, yeni başlayacak narenciye sezonu öncesinde basın açıklaması yaparak, sektörde alınması gereken tedbirlere dikkat çekti ve ürünlerin satılması için şimdiden pazar bulunmasının önemine vurgu yaptı.
İhracat ve ihracatçıya verilecek desteklerin en kısa sürede miktar olarak açıklanması gerektiğini kaydeden Akçın, bunun yanında üreticiye verilen “Doğrudan Gelir Desteği”nin zamanında verilmesinin şart olduğunu ifade etti. Akçın, “Gününde ödenmeyen destek, destek olmaktan çıkmakta” dedi.
Akçın, uzun bir aradan sonra eylül ayının ikinci yarısında narenciye sektöründe hareketliliğin başlayacağını ve ayın sonunda yeni sezonun açılışı ile birlikte limon ihracatına başlanmış olacağını kaydetti.
Turgut Akçın, şöyle devam etti:
“Yanlış narenciye politikalarından dolayı limon ve greyfurt ağaçlarının hemen hemen tümüne yakını kesilip, fiyatı biraz daha yüksek olan Mandora (King) aşılandı. İleride Mandorada da sorun yaşayacağımız kaçınılmaz olacaktır.
Bu yanlış narenciye politikalarından dolayı 20-25 bin tonlarda olan limon rekoltesi 4 bin tonlara düştü. Aynı şekilde greyfurt da 40 bin tonlardan 4 bin tonlara düştü. Oysa tür değişikliğinde kontrollü izin verilmiş olunsaydı bugünkü duruma düşmezdik.
Bugün piyasalara bakıldığında limona talep artmış durumda ve limonumuza şimdiden talep olduğu duyumunu almış bulunuyoruz. Aynı şekilde beyaz greyfurt ve usaresine aşırı talep olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda greyfurt da Avrupa’da 14 kiloluk kartonların 8-14 Euro kartonu fiyat olduğu biliniyor.”
Akçın, geçen kış ayının yağışlı geçmesi ile bu yıl narenciye ürününün daha kaliteli ve boy olarak da daha iri boyda olacağının görüldüğünü ifade ederek, bu ürüne Pazar yaratmak için Tarım Bakanlığı ile hükümete ve dış ülkelerde görev yapan Ticari Ateşelere büyük görevler düştüğünü kaydetti.
Akçın, iyi bir bakımın kaliteyi artırdığının da bir gerçek olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Tarıma ayrılan Doğrudan Gelir Desteği paralarının başka kalemlere aktarılması doğru yöntem olmadığı da biliniyor. ‘Para ne zaman bulunursa üretici de o zaman parasını alır’ yanlış buradadır. Verilen destek bahçelerin daha iyi bakılıp daha kaliteli ürün elde edilmesi içindir. O zaman gününde ödenmeli. Umut ederiz bundan sonra bu aksamalar devam etmez ve üretici de gününde ödenir.
Narenciye sezonunda sorun yaşamak istemiyorsak bir an önce tedbir alınmasını bekliyoruz. Plansız Programsız yapılan tüm işler genelde fiyaskoyla neticelenir. İlgililerin de bu konularda yanlış yapmamak için gerekli çalışmaları gününde yapıp fırsatları değerlendirmeleri gerekir.”