Financial Times, NATO üyelerinin NATO Parlamenterler Asamblesi toplantısının Kasım'da İstanbul'da yapılacak olmasından kaygı duyduğunu yazdı.
Vize muafiyetine yönelik tartışmalara dair bir yoruma da Alman Westfälische Nachrichten gazetesi yer veriyor.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre; Financial Times gazetesinin Savunma ve Güvenlik Editördü Sam Jones'un imzasını taşıyan haberde "Bazı nüfuzlu NATO üyesi ülkelerin parlamento heyetleri, Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefete baskısının ardından Türkiye'yi ittifakın parlamenter asamblesi toplantısı için uygun bir yer olarak görmüyor" deniyor.
"Üyelerin Erdoğan'ın darbe girişimini tüm muhalefeti ezmek için kullandığından kaygılandığı" vurgulanırken, bazılarının da "darbe girişiminden bu yana Türkiye ve Rusya arasında başlayan yeniden yakınlaşmadan endişelendiği" söyleniyor.
Kaygılara rağmen, Kasım'da İstanbul'da yapılması planlanan toplantı için hazırlıkların devam ettiği geçen hafta da Türk parlamentosu heyetinin muhataplarına, dayanışma gösterisi için toplantının yapılmasını isteyen bir mektup yazdığı kaydediliyor.
“TÜRKİYE HASSAS İTTİFAK ÜYELERİNDEN BİRİ”
Haber şöyle devam ediyor: "NATO ve Rusya arasındaki ilişkiler gerginken, Akdeniz'de derinleşen bir göç krizi varken ve ittifakın IŞİD'la savaşa daha yoğun bir katılımı söz konusuyken, Türkiye hassas ve önemli ittifak üyelerinden biri. ABD'nin Suriye'deki Kürt milislere desteği nedeniyle soğuyan Ankara-Washington ilişkileri ve göç meselesi yüzünden gerilen Türkiye-Almanya ilişkileri NATO diplomatlarının işini zorlaştırdı. Darbe girişimi ve hükümetin verdiği tepki durumu daha da kötüleştirdi."
“TÜRK TUHAFLIK VE KÜSTAHLIKLARI!”
Vize muafiyetine yönelik tartışmalara dair bir yoruma da Alman Westfälische Nachrichten gazetesi yer veriyor. Gazete yorumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tutumunu eleştiriyor:
“Erdoğan’ın büyük adam bağımlılığı, normal devletler arası ilişkilere imkan tanımıyor. Zaten zorlu bir partner olan Türkiye, AB ama aynı zamanda NATO için güvensiz bir kantona dönüşüyor. Ankara ve Batı arasında şiddetli şekilde gümbürdüyor. Bu durumda Türk tuhaflık ve küstahlıklarını tehlikesiz olarak göstermek de işe yaramıyor. Erdoğan Türkiye’si bir partner olarak katlanılabilecek durumda değil artık. Ankara’nın vize muafiyetine karşılık, mülteci anlaşmasını feshetme tehdidi, bardağı taşıran son damla oldu. Avrupa şimdi net bir tutum sergilemeli. Erdoğan’ın ne Köln'deki dev ekranda ne de Brüksel'deki anlaşma masasında yeri var.”