Nefes darlığına son!

Nefes Darlığı Nedeniyle Günlük Aktivitelerdeki Kısıtlamalara Solunum Rehabilitasyonu İle Son bulacak...

Solunumsal şikayetleri olan ve günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanmış kronik solunum hastaları, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde uygulananSolunum Rehabilitasyonu uygulaması ile yaşam kalitesini artırarak, aktivite kısıtlanmasını ortadan kaldıracak imkanlarla rahatlığa kavuşacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlusu Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sadece Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde aktif olarak gerçekleştirilmekte olan rehabilitasyon uygulaması ile ilgili yaptıkları açıklamada,solunum rehabilitasyonu ile nefes darlığı sorunu yaşayan hastaların, yaşam kalitesini artırarak yaşamlarını kısıtlamayacak  bir yaşama kavuşabileceklerini dile getirdiler.

Prof.  Dr.  Finn Rasmussen: “Program Günlük Yaşam Aktivitelerinde Bağımsızlık Sağlıyor”

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, solunum rehabilitasyonunun solunumsal şikayetleri olan ve günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanmış kronik solunum hastaları için kanıta dayalı, multidisipliner ve kapsamlı bir tedavi programı olduğunu anlatarak, son yayınlanan kılavuzlarda, solunum rehabilitasyonunun inatçı semptomları, kısıtlı aktiviteleri olan ve/veya optimal medikal tedaviye rağmen, hastalığı kontrol altına alınamayan tüm kronik solunum hastaları için önerildiğini belirtti.

Prof. Dr. Rasmussen, solunum rehabilitasyonun, kronik (süreğen) akciğer hastalarına uygulanan standart tıbbi tedavinin etkinliğini artırmanın yanı sıra, fonksiyonel düzeyi ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı geliştiren bir program olduğunu  ve başta kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları ve toraks deformitelerinden kaynaklanan solunum problemlerinde de uygulanmakta olduğunun altını çizdi.

Uygulamadaki Amaç, Nefes Yetersizliğini Ortadan Kaldırmak ve Egersiz Kapasitesini Artırmak...

Solunum rehabilitasyonunun uygulanması ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Rasmussen, bu uygulamanın amacının;  hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak, egzersiz kapasitesini artırmak, hastalık konusunda kişileri ve ailelerini bilgilendirmek, hastalığın oluşturduğu kötü etkileri ortadan kaldırmak, psikososyal destek sağlamak ve günlük aktiviteleri yeniden kazandırmak olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “ Solunum rehabilitasyonu, şikayetlerin rahatlatılması ve kontrol altına alınmasına yardımcı olmak, fonksiyonel kapasiteyi iyileştirmek ve akciğer hastalığının neden olduğu hasarın tıbbi ve ekonomik sorunlarını azaltmak için standart tedaviye katkıda bulunan ve tedavinin bir parçası olarak Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde rutin olarak uygulanmaktadır.”

Solunum Rehabilitasoynu ile Tıbbi ve Ekonomik Sorunlar Azalıyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlusu Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş, solunum rehabilitasyonun hedefleri, içeriği ve programı hakkında da şu bilgileri aktardı:  “Solunum problemlerinden kaynaklanan yakınmaları, nefes darlığını  ve gelişebilecek olumsuzlukları azaltmak, önlemek, günlük yaşam aktivitelerinin yapılabilir hale gelmesine yardımcı olmak, fiziksel gücü iyileştirmek, egzersiz kapasitesini artırmak, duygu durumunun iyileştirilmesi, motivasyonun arttırılması, bağımlılığın azaltılması, hastane başvurularını ve yatış gerekliliğini azaltmak, sağlık bakım harcamalarının azaltılması, sigarayı bıraktırmak ve bu konudaki programları uygulamak, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, sağ kalımın arttırılması.”

Solunum  Rehabilitasyon Programlarına Kimler Başvurabilir?

Solunum rehabilitasyon programlarına; Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), amfizem, kronik bronşit, astım, bronşektazi, kistik fibrozis, göğüs kafesi hastalıkları, solunum problemi yaratan sinir-kas hastalıkları, akciğeri etkileyen bağ dokusu hastalıkları, akciğer nakli bekleyen veya akciğer cerrahisi öncesi ve sonrası, nefes darlığı nedeniyle yaşam kalitesi bozulan, hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen, hastalığın yarattığı kısıtlamalarla baş edebilme yöntemlerini öğrenmeyi arzu eden, fiziksel gücünü artırmak isteyen kişiler başvurabilir.

Solunum Rehabilitasyonunun Yararları

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlusu Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş, solunum rehabilitasyonun yararlarını özetleyerek şunları söyledi: “Öncelikle fiziksel aktiviteyi artırmak ve ayrıca hasta ile ailesinin eğitimi sağlanarak, hastanın aktivite kısıtlamaları olmadan  aktif bir yaşam sürmesi ana amaçtır.”


Egzersizin, pulmoner rehabilitasyon programlarının en önemli bölümü olduğunu ifade eden  Uzm. Fzt. Çakartaş, egzersizlerin kalp ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye destek sağladığını, solunum  kaslarını güçlendirerek, nefes darlığı hissini azalttığını, buna bağlı olarak yaşanan fiziksel aktivite kısıtlamalarının ortadan kaldırlabildiğini sözlerine ekleyerek, “egzersiz eğitimi, solunum rehabilitasyon programlarında bireysel ihtiyaca göre birebir veya grup içinde uygulanabilir” dedi.

Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş solunum rehabilitasyonu programının bileşenlerinin kendi kendine yönetim eğitimi, psikososyal destek, hava yolu temizleme teknikleri, egzersiz eğitimi, solunum kas eğitimi ile solunum kaslarının egzersizleri olduğunu da dile getirdi.