Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum üye Nestoras Nestoros, Fileleftheros gazetesine söyleşi verdi.
Nestoros verdiği söyleşide, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirilen görüşme ve kayıplar konusundaki düşüncelerini ifade etti.
New York’tan hangi hislerle döndüğü şeklindeki bir soru üzerine Nestoros, BM arşivlerine ilişkin olarak olumlu hislerle döndüğünü söylemesinin mümkün olduğunu belirtti.
Kayıplar konusunda, BM’nin 1963 ve 74 olaylarına ilişkin arşivlerine ulaşacaklarını söyleyen Nestoros, Ban’ın bilgilendirildiğini ve kendilerinin de Ban’ın düşüncelerini duyma fırsatı yakaladığını belirtti.
Arşivlerin faydasını ortaya koyduklarını belirten Nestoros, ayrıca tüm müdahil tarafların bu egzersizde işbirliği yapma yöntemlerinin de bulunması gerektiğini vurguladı.
BM Genel Sekreteri Ban’ın kendilerinden ne duyduğu şeklindeki bir soru üzerine Nestoros, Ban’ın, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarını bunların ne aşamada olduğunu bildiğini, kendilerinden zorluklar ve sorunlarla ilgili bilgi istediğini ve BM’nin sorunların çözümüne katkı sağlaması için nasıl faaliyette bulunabileceğini duymak istediğini ifade etti.
Bir soru üzerine Nestoros görüşmede ayrıca Türkiye’nin arşivlerini açması konusunu da gündeme getirdiklerini belirtti.
Askeri bölgelerle yapıldığı gibi Türkiye kanadından işbirliği yapılması yönünde iyi niyetin var olduğunun görüldüğünü belirten Nestoros, bunların aldıkları mesajlar olduğunu ancak bu işbirliğinin olması için yöntemlerin bulunması gerektiğini ifade etti.
BM arşivlerinin nasıl inceleneceği şeklindeki bir soru üzerine Nestoros, Kıbrıs’ta bulunan arşivlerin Kayıp Şahıslar Komitesi’nin üçüncü üyesinin, danışmanı ile birlikte inceleyeceğini, oradakilerin danışmanlarına bilgi sağlayacağını belirtirken bu sürecin kendilerini memnun etmediğini söyledi. Nestoros, yıllar sonra BM arşivlerinin açılmasının önemini de vurgularken, bunların, kayıplarla ilgili çabalara yardımcı olacak arşivlerin açılması gerekliliği argümanı nedeniyle açılmasına olanak tanındığını belirtti.
Kızılhaç arşivleri konusuna da değinen Nestoros, bu konuda doğru bir çalışma yapılabilmesi için bağımsız bir araştırmacının veya araştırmacıların tayin edilmesi gerektiğini söyledi.
Nestoros söyleşisinde, 1974 Ağustos ayında “Ay.Demet” bölgesinde ölülülerin taşınması sürecinde yer alan iki asker tanığın arandığını da yineledi.
Nestoros bir başka soru üzerine, 2017 için Antropoloji Atölyesi’nde yeni vaka sayısının çok olmadığını, bu nedenden dolayı arşivlere ilişkin yoğun görüşme yapıldığını belirtti.
Geriye kalan 800 Kıbrıslı Rum ve 200 Kıbrıslı Türk kayıptan da bahseden Nestoros, kazı çalışmalarına yönelik olarak 4’üncü askeri bölgenin tamamlanması aşamasında olduklarını, geriye, bu yıl için 6-7 bölgenin daha kaldığını ifade etti.
Nestoros, 4’üncü askeri bölgede 3 kişinin tespit edildiğini belirtirken, kazı çalışmalarına katılan ekiplerin yaz ayında çalışmalarını durdurmayacağını, sadece izinler nedeniyle ekiplerdeki sayıların azalacağını belirtti.
Kazılması gereken daha birçok yerin bulunduğunu belirten Nestoros, ancak çabanın düşük beklentilerle yapıldığına da dikkati çekti.
Nestoros, yapılacak çok şeyin olduğunu bununla birlikte başarı sağlama olasılığının düşük veya sınırlı olduğunu bildiklerini de ifade etti.