Ölülere saygı duruşu

Detay Gazetesi’nin aylar öncesinde dikkat çektiği ve ihtiyaca vurgu yaptığı Lefkoşa Mezarlığı içerisinde bulunan vefat eden kişilerin gömülmeden önce bedenlerinin yıkandığı yer anlamına gelen gasilhanenin daha modern koşullarda hizmet vermesi için yenileme çalışması başlatıldı.

“LEFKOŞA’DA ÖLMEK ZOR” DEMİŞTİK: ‘Lefkoşa’da ölmek zor’ başlıklı Detay Gazetesi’nin Nisan ayındaki haberi, LTB’ye bağlı Defin İşleri Birimi’ne ait binanın kapılarından, yıkama odalarına kadar, tamamen dağılmış ve yıkılmış durumda olduğunu ve personelin sağlıksız ortamda cenaze yıkadığını duyurmuştu. Defin İşleri Birimi’nde yaşanan sorun ve sıkıntıları gündeme getiren gazetemiz, dönemin Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu’nun tepkisiyle karşılaşmış, Fellahoğlu, haberi hazırlayan muhabire, “Sen bu sorunları gözünle mi gördün?” diyerek, şiddetle yalanlamıştı.

ŞİMDİ YAPILIYOR: Gasilhanede başlatılan yenileme çalışması üzerine açıklamalarına başvurduğumuz, Din İşleri Başkanı Talip Atalay, “artık Din İşleri de olaya dahil oldu, belediye ile koordineli çalışıyoruz ve sorunlar gideriliyor” dedi. O dönem mevcut sorunları inkar etmeye çalışan LTB Mezarlık Defin İşleri Şube Sorumlusu Salih Gürses ise, çalışmaların başlatılmasının ardından gazetemize, “Derme çatma ortamda çalışılıyordu, “hiçbir şekilde hijyen değildi”, “banyo ve tuvalet yoktu, dolaplar rezalet bir durumdaydı, yıkama odalarında dolap olması çok sağlıksızdı” diye konuştu.

Rana SARRO

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Lefkoşa Mezarlığı içerisinde bulunan vefat eden kişilerin gömülmeden önce bedenlerinin yıkandığı yer anlamına gelen gasilhanenin daha modern koşullarda hizmet vermesi için yenileme çalışması başlattı.

Finansmanını Vakıflar İdaresi’nin üstlendiği belirtilen yenileme çalışmalarının, iki haftada tamamlanması hedefleniyor. Detay Gazetesi 2014 yılı Nisan ayında, ‘Lefkoşa’da ölmek zor’ başlıklı haberiyle, LTB’ye bağlı Defin İşleri Birimi’ne ait binanın kapılarından, yıkama odalarına kadar, tamamen dağılmış ve yıkılmış durumda olduğunu ve personelin sağlıksız ortamda cenaze yıkadığını duyurmuştu.

Defin İşleri Birimi’nde yaşanan sorun ve sıkıntıları gündeme getiren gazetemiz, dönemin Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu’nun tepkisiyle karşılaşmıştı.

Fellahoğlu, gazetemize ulaşarak, haberde aktarılan personel sorunlarının doğru olmadığını savunmuş, “Haberi hazırlayan muhabire, hesap sorarak, “gazetecilik böyle mi yapılır? Seni vicdanınla baş başa bırakıyorum. Sen bu sorunları gözünle mi gördün?” diye konuşmuştu.

“SAĞLIKSIZ ORTAMDA HİZMET”

Sendikanın hazırladığı sorunlar listesini kamuoyunun bilgisine getiren Detay Gazetesi’nin muhabirinin Defin İşleri’nde yaptığı gözlemde ise, 11 maddelik listede yer alan sorunların aynen var olduğu saptanmıştı. Personelin görevi itibariyle, sağlık açısından aşırı risk altında bulunduğu ve sağlıksız ortamda hizmet verildiği gazetemize bildirilmişti.

Yapılan gözlemde, şuanda tamir çalışması başlatılan gasilhane odasında duvar fayanslarının dökülmüş olduğu; kadın cenaze yıkayıcıları için soyunma ve duş kabinlerinin olmadığı da ortaya çıkmıştı. Personel, bu sorunlara karşın dayanacak güçlerinin kalmadığını ve iş bırakma eylemi kararı aldıklarını da gazetemize bildirmiş, son anda dönemin BES Başkanı Savaş Bozat’ın, sorunların çözüleceği sözü ve ricası üzerine iş başı yaptıklarını da aktarmışlardı.

ATALAY: “ORANIN GERÇEKTEN BİR DÜZENE GİRMESİNİ İSTİYORUZ”

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, bahse konu çalışmadan kendisinin ilgili olmadığını belirtti ve bu çalışmanın Din İşleri tarafından yapılmış olabileceğini söyledi. Rauf Ersenal, “cenaze, din işleri gibi işlere Din İşleri bakar. Muhtemelen Din İşleri’nin direk ilgilendiği bir konudur. Biz yönetim kuruluyuz” dedi.

Bunun üzerine görüştüğümüz Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise, konuyla ilgili olarak, “Selimiye Camisi’nin meşhur Müezzini Ahmet Gürses’in oğlu Salih Gürses, Defin İşleri’nin başındaki isimdir. Belediye O’nu görevlendirdi. Çok da iyi isabet oldu. Çok gayretli ve orayı düzeltmeye çalışan birisidir. Salih Gürses, orada çok ciddi bir düzen oluşturmaya çalışıyor, gerekli çabayı gösteriyor, biz de gerekli desteği veriyoruz. Çünkü oranın gerçekten bir düzene girmesini istiyoruz. Daha önce sıkıntılar oluyordu ve oraya 3 tane imam verdim” diye konuştu.

“ARTIK BELEDİYE İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ”

“Son dönemde şunu yaptık. Defin İşleri Birimi, sanki Din İşleri’nden bağımsız gibiydi. Oysa, orada Cami var. Biz de, ‘belediye her ne kadar üstlenmiş olsa bile, bu dini bir iştir’ dedik. Dolayısıyla Din İşleri Başkanlığı tarafından yürütülmesi gerekir. Şuanda belediye ile gayet uyumlu bir şekilde görüşülüyor. Sorun olduğu zaman da Defin İşleri Birimi Sorumlusu üzerinden de, sorunlar gideriliyor. Ciddi bir sıkıntı şuanda yok.”

GÜRSES: BİNA ZAMAN İÇİNDE YIPRANMIŞTI

LTB Mezarlık Defin İşleri Şube Sorumlusu Salih Gürses, “vefat eden kişilerin gömülmeden önce bedenlerinin yıkandığı yer anlamına gelen gasilhane, daha önce yapıldığında aceleye geldi. Ölüler hastane morgunda yıkanırdı. Ölüler bir de derme çatma bir binanın içinde yıkanırdı. Bu bina yapıldığında da, kadın ve erkeklerin olmak üzere iki oda olacak şekilde yapıldı. Günün şartlarına göre aciliyete getirilerek yapılan bir binaydı ve zaman içinde de yıprandı.

“BAŞKAN HEMEN YAPILMASI GEREKENLERİ SORDU”

“LTB Başkanı Mehmet Harmancı, yeni seçilip göreve geldiğinde, mezarlık ile ilgili neler yapılması gerektiğini bana sordu. Bunun dini bir görev olduğunu ve yenilenmesi çalışmasına ihtiyaç olduğunu aktardım. O da gerekli girişimlerin yapılması talimatını verdi. Ben onay alarak, gerekli girişimleri başlattım.”

“DERME ÇATMA ORTAMDA ÇALIŞILIYORDU”

“Defin İşleri’nde personelin, hijyen ortamda ve orijinal bir ortamda çalışması başka, derme çatma bir ortamda çalışması için çok daha başkadır. Vatandaşın cenazelerini görmelerini tercih etmeyiz. Odalar ise öyle bir koşulda yapılmıştı ki, vatandaş salon gibi bir yere girerdi ve oradan rahatlıkla görürdü. Şuanda gasilhaneyi bir içeriye aldık, açık dahi olsa kesinlikle görülemez.”

“HİÇBİR ŞEKİLDE HİJYEN DEĞİLDİ”

“Ayrıca oradaki yıkama taşları mermerdendi. Biz bunu iptal ettirdik ve daha sıhhi olması için çelikten yaptırdık. Yıkama odasının her yanı da hijyen olabilmesi için her yanına komple fayans yapıldı.”

“BANYO VE TUVALET YOKTU”

“Öte yandan, bir imam odası yoktu, şimdi vatandaşın cenazesini beklerken, oturabileceği bir imam odası yaptırdık. Hem halkın kullandığı hem de personelin kullandığı tuvaletler caminin arkasındaydı. Ofise yakın, yıkama odalarının olduğu yere, tuvalet ve banyo yaptık.

“DOLAPLAR REZALET BİR DURUMDAYDI”

Öte yandan, tüm malzemelerin yerleştirilebileceği orijinal dolaplar yapıldı. Her şey personelin elinin altında olacak. Dolaplar yine aynı odadaydı ancak rezalet bir durumdaydı. Dolap kapıları sökülmüş, dolap rafları eğrilmişti. Görüntü olarak da hijyen açıdan da hoş değildi.”

“YIKAMA ODALARINDA DOLAP OLMASI ÇOK SAĞLIKSIZDI”

Yıkama odasındaki dolapları ise söktük. Yıkama odasında dolap olmayacak. Dışarıda ayrı bir yerde olacak. Çünkü cenaze yıkandıktan sonra o odanın dezenfekte edilmesi lazım. Daha hijyen olması için dolaplar dışarıya atıldı. Çünkü içeride olması çok yanlıştı. Dolaplar dışarıda bekleme yerinde olacak.

BAŞKAN HARMANCI ÇALIŞMALARI İNCELEDİ

Yürütülen çalışmaları yerinde incelemek ve yetkililerden bilgi almak üzere LTB Başkanı Mehmet Harmancı da dün Lefkoşa Mezarlığı’na ziyarette bulundu. gasilhanede yapılan çalışmaları yerinde inceleyen LTB Başkanı Mehmet Harmancı, çalışmaların tamamlanmasının ardından defin işlerinin daha modern koşullarda yapılacağını belirtti.