Ölüm sonrası insan vücudunda neler yaşanıyor?

Doğan bir süreç olan ölümün ardından insan vücudunda ne gibi değişiklikler yaşanacak? İşte cevabı...

Ölüm her canlının yaşayacağı doğan bir olaydır. Ölümün sonrasında neler olacağını herkes merak eder. Ölümün ardından bedenin ne hale geleceğini hiç düşündünüz mü?
İşte öldükten sonra bedeninize olacak olanlar…

Ölümün ardından ilk 30 dakika da neler olur? 
Öldükten ilk yarım saat sonrasında tüm refleksler kaybediliyor. Göz kapakları kapanmazken, kaslar gevşiyor, boşaltım sistemi tamamen kendisini salıyor. İdrar ve sperm ve salya akıntısı görülüyor.

Vücut tamamen kaskatı kesiliyor
Ölümün ardından ortalama 10 saat içerisinde vücut tamamen kaskatı kesiliyor. Eğer mücadele esnasında ölüm gerçekleşmişse bu katılaşma anında gerçekleşiyor. Savaşta ölen insanların vuruldukları şekilde katılaşmalarının sebebi de bundan dolayıdır.

Vücut ısısı her saat 1 derece düşüyor
Ölüm sonrası ceset her bir saat ortala 1 derece soğuyor. Soğuma işlemi şişmanlarda daha geç gerçekleşirken, çocuk ve zayıflarda ise daha hızlı gerçekleşiyor.

Ölüm lekeleri evresi
Sırada livor mortis yani ölüm lekeleri evresi var. Ölümden 3 saat sonra görülmeye başlar ve 4-5 saat içinde kan, yer çekimi etkisi ile yavaş yavaş büyük damarlardan vücudun yere yakın kısımlarındaki küçük damarlara, kılcal damarlara toplanır.

Deri su kaybetmeye başlıyor…
Derinin su kaybı sebebiyle saç ve tırnakların uzadığı yanılgısına düşülür. Vücudun ölmesiyle birlikte tüm eylemler bittiği için tırnak ve saç uzaması söz konusu değildir.
Tırnakların uzaması için yeni hücrelerin üretilmesi gerekir. Aynı şey saç için de geçerlidir. Folikülün altındaki saç matriksi hücreleri çoğalarak saçın uzamasını sağlar ve bunun içinde oksijen gerekir.

 

2-3 gün içinde vücudunuz korkunç şekilde korkmaya başlayacak! 
Hücre proteinlerinin bakteriler tarafından sindirimi, vücut dokularını zayıflatır. Proteinler sürekli daha küçük bileşenlere ayrışır. Bakteriler, fonksiyonel grup putresin ve kadavenin aminleri gibi gaz ve organik bileşikler salgılar.

İki ya da üç gün sonra, vücudunuz inanılmaz derecede kokmaya başlar. Başlangıçta, çürüme gazları vücut boşlukları içinde kısıtlanırlar. Karnınız, bu andan itibaren yeşil renge döner. Gaz birikmeye başlar ve kalmış olan en küçük bir atığı da dışarı atmaya çalışır. Sonrasında bu gazlar dolaşım sistemi içine ve oradan da komşu dokulara geçerler.
İlerleyen günlerde yüzünüz tanınmaz hale gelecek

2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar.
3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir.
5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
2 hafta: Karın şişkinliği; İç gaz basıncı maksimum kapasite yaklaşır.
3 hafta: Dokular yumuşar. Organlar ve dokular patlar. Tırnaklar düşer.
4 hafta: Yumuşak dokular sıvılaşmaya başlar ve yüz tanınamaz hale gelir.
Ölüm sonrası vücud neden şişer?

Şişmenin başlaması ölümden sonraki 1-2 gün içinde başlar. Ölüm sonrasında, oksijen alımı ve enerji üretimi durduğu için hücrelerin işlevleri aksar ve atık maddelerden kurtulamayan hücreler şişer. İlk çürüyen yerlerden olan mide ve bağırsaklarda bakteriler yoğun çalıştıkları için hızla gaz ortaya çıkar. Bu gaz, karın bölgesinin şişmesine sebep olur. Vücutta biriken sülfür yüzünden renk siyaha dönmeye başlar. Günden güne şişen karın patlar ve göğüs çöker. Bu olay mezar üstünden duyulabilecek kadar sesli olabilir.

İnsan vücudunda çürüme ilk nereden başlar?

Ve çürüme zamanı geldi. Ölümün gerçekleşmesinden 24 saat sonra vücut çürümeye başlar. Solunumun durması bakteriler için işarettir ve işlerine koyulurlar. İlk çürüyen organlar göz, beyin, mide ve bağırsaklar. En geç çürüyen kısımlar ise kalp, mesane, böbrek ve rahim. Rahmin çürümesi aylarca sürüyor.

Vücudumuz ne zaman iskelet haline gelir?

İskeletleşme bu evrelerin son aşaması. Bu süreç sonunda cesedin tüm yumuşak dokuları ortadan kalkarak geriye kemikler kalır. İskeletleşme süreci tropik bölgelerde haftalar içinde olurken, tundra bölgelerinde, ya da sıfırın altındaki sıcaklıklar devam ederse hiç olmayabilir. Ama normal şartlar altında ortalama 4 yıl içinde geriye sadece iskeletiniz kalıyor.