KIB-TEK’in özelleştirilmesi gerektiği yönünde açılama yapan Sermaye Grubu’nu temsil eden sivil toplum kuruluşlarının bu açıklamasına Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan tepki geldi. Detay’a yapılan açıklamada özelleştirme yerine özerkleştirmenin şart olduğu vurgulandı.
ÇİFTÇİLER ÖFKELİ: Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası eski Başkanı ve Koordinatörü Hürrem Tulga, Sermaye Grupları’nın, çiftçiler ve hayvancıları da yanlarına alıp “KIB-TEK’te özelleştirme yapılması gerektiği” yönündeki açıklamasını Detay’a sert şekilde eleştirdi. Özelleştirmenin topluma zarar vereceğini ve tekelleşmeye neden olacağını kaydeden Tulga, çiftçi ve hayvancıların tutumunun ise öfke kaynaklı olduğunu söyledi.
DENETİM ZAAFİYETİ VAR: Tulga, özelleştirme sonrasında yaratılan tekellerin devlet tarafından denetlenemediğini de ifade etti ve “her defasında bunun ülkemizde çok ciddi bir zafiyete dönüştüğün gördük, bundan toplum büyük zarar görecek” yorumunda bulundu. Tulga, bir an önce özelleştirme yerine özerkleştirmenin hükümet yetkilileri tarafından ivedilik ile değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu kaydetti.
Barışcan ŞEKERCİ
Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Genç İşadamları Derneği, Genç Profesyoneller, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği imzasıyla yayımlanan ortak açıklamada KIB-TEK’in özelleştirilmesi yönünde yapılan açıklamaya Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan tepki geldi.
KTEZO eski Başkanı ve Koordinatörü Hürrem Tulga Detay’a yaptığı açıklamada, KIB-TEK’in şu anki yapısının sorunlu olduğunu, ancak sorunlu bu yapının alternatifinin asla ve asla özelleştirme olmadığını kaydetti. Tulga, özelleştirmenin ülkemizde sorunları ortadan kaldırmayacağını ve bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin getirdiği kötü sonuçların ayan beyan ortada olduğunu da söyledi.
TOPLUMSAL VİCDANI YARALAR
KIB-TEK’te bugün birçok sorunun olduğunu ve bu sorunları yakından takip ettiklerini kaydeden Hürrem Tulga, bu sorunların yönetsel zaaflar nedeni ile toplumsal vicdanı yaraladığını, her atılan adımda, bu kurumun toplumun malı olması nedeni ile şeffaflığın elzem olduğunu, bunun ise yine toplumsal katılım ile mümkün olduğunu belirtti.
ÖZERKLEŞTİRME ERTELENEMEZ
Tulga, model olarak özerkleştirmenin ertelenemez bir noktaya geldiğini, özerkleşme için ivedilik ile adım atılmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi. Tüm yapılan özelleştirmelerde olduğu gibi, burada da esas mağduriyetin esnaf ve vatandaşlar tarafından yaşanacağını belirten Tulga, Ercan Devlet Havaalanında olduğu gibi, devletin kasasına giren bir şey olmazken, küçük ve orta boy işletmelerin bu özelleştirmelerden ciddi zarar göreceklerini söyledi. Öte yandan ülkede özelleştirme nedeni ile vatandaşların da mağduriyetler yaşadığını kaydeden Tulga, sermaye gruplarının tekeli ile birilerinin çok kazanırken, birilerinin de iflasa sürüklendiğine dikkat çekti.
DEVLET TARAFINDAN DENETLENMİYOR
Özelleştirme konusunda önemli bir zafiyete de dikkat çeken KTEZO eski Başkanı ve Koordinatörü Hürrem Tulga, özelleştirme sonrasında yaratılan tekellerin devlet tarafından denetlenemediğini de ifade etti. Tulga, “özelleştirmenin, her defasında ülkemizde çok ciddi bir zafiyete dönüştüğün gördük” yorumunu da yaptı.
Tekelleşmelerin tüm dünyada olduğu gibi bir çok kesim tarafından ciddi bir tehdit olarak algılandığına işaret eden Tulga, bunun demokrasilerde en ciddi suçlardan biri haline geldiğini kaydetti.
ÇİFTÇİ VE HAYVANCI ÖFKELİ
Sermaye grupları ile birlikte açıklama yapan ve özelleştirmeyi savunan çiftçiler ve hayvancılar ile ilgili olarak ise “neden onlar da bu gruba dahil oldu?” şeklindeki soruya karşılık ise Tulga, “bu iki güzide sivil toplum kuruluşunun, ciddi mağduriyetler yaşaması nedeni ile sisteme karşın çok öfkeli olduklarını biliyoruz. Çiftçilerin ve hayvancıların öfke ile hareket ettiklerini düşünüyoruz” dedi. Tulga, ülkemizde büyük bir kesimi temsil eden çiftçilerin ve hayvancıların da özelleştirme olması durumunda en büyük mağduriyeti yaşayacak gruplar olduğunun da altın çizdi. Bu noktada bu iki örgütle temaslarının olacağını belirten Tulga, bu kararlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğine işaret etti.
TOPLUMUN TAHAMMÜLÜ YOK
Toplumun daha fazla tekele tahammülünün kalmadığını belirten Tulga, hükümetin kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini ve toplumda yeni yıkımlara neden olabilecek kararları vermekten kaçınmasının şart olduğunu sözlerine ekledi. Tulga, KIB-TEK’te özerkleşme konusunun, daha önce de verilen sözler ışığında bir an önce devreye konulması gerektiğini sözlerine ekledi.
PEŞKEŞ ÇEKİLECEK
Hürrem Tulga ülkede KIB-TEK’in özelleştirilmesi, durunda bazı sermaye gruplarına kurumun peşkeş çekileceğine inandığını kaydetti ve bu hataya ülkede hükümetin düşmemesi gerektiğine vurgu yaptı.