Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi (CTP-UBP) koalisyon hükümetinin üreticilerle resmen dalga geçtiğini vurguladı.
Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayı içerisinde yapılacağı açıklanan ödemelerin büyük çoğunluğunun Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile tüccara yapılacağını açıklayan Özyiğit, “Üreticilerin geçen yıldan milyonlarca TL’lik alacağını ödemeyen Maliye Bakanlığı ile hükümet üreticilerle resmen dalga geçiyor” dedi.
Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayı içerisinde Doğrudan Gelir Desteği (gübre) için ödeneceği açıklanan miktarın 2013-2014 yıllarından kalma olduğunu, bu paranın da zaten üreticilere değil Kooperatife ödeneceğini açıklayan Özyiğit, üreticilere Nisan-Mayıs aylarında ödenmesi gereken 16 milyon TL’nin ise halen ödenmediğine dikkat çekti.
Yine Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayı içerisinde ödeneceği açıklanan 2 milyon TL’nin de (Yurtdışından getirilen arpa için) Toprak Ürünleri Kurumuna ödeme yapılacağını belirten Özyiğit, 2 milyon TL’lik Narenciye ödemesinin de ihracat teşvik primi çerçevesinde tüccara yapılacağını, bu rakamın da ödenmesi gereken toplam tutarın yaklaşık olarak üçte ikisine denk geldiğini belirtti.
Yine Toprak Ürünleri Kurumuna kaba yem karşılığında 1 milyon TL’lik ödeme yapılacağının açıklandığını belirten Özyiğit, bu dilim için de toplamda 5 milyon ödeme yapılması gerektiğini kaydetti.
Çiğ sütle ilgili olarak da yıl sonuna kadar yaklaşık 15 milyon TL’lik ödeme yapılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, bu dilimin de ancak 1.8 milyon TL’lik bölümünün ödeneceğinin açıklandığını belirtti.
“Üretici kaderine terk edildi”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, devletten alacağını gününde alamayan üreticilerin gübre, ilaç ve tohumluk arpa borçlarını da ödeyemez duruma geldiklerini belirterek, “Üreticiler hem paralarını alamıyorlar, hem de borçlarını faizle ödemek zorunda bırakılıyorlar” dedi.
Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak ödemelerin de büyük oranda üretici kesimlere yönelik olmadığını belirten Özyiğit, “Hükümetin üreticilere hak ettiğini vermemek gibi bir lüksü olamaz. Ayrıca, zamanında yapılmayan ödemeler de hiçbir anlam taşımaz” dedi.
“Halka 5 kat zamla yansıdı”
Çiğ süt fiyatlarına yapılan zam konusunu da değerlendiren Özyiğit, soğuk zincire 10 kuruş, açık süte ise 4 kuruş zam yapıldığını, bunun imalatçıya 17 kuruş olarak yansıdığını, bunun halka yansımasının ise 50 kuruş olduğunu kaydetti ve “Günün sonunda gene halk mağdur edilmiştir” dedi.
Özyiğit, ” Çiğ süte zamla birlikte süt ürünleri de zamlandı. Ancak bu zam halka yansıtılmamalıydı. Fiyat İstikrar Fonu tam da bunun için oluşturuldu. Üreticilere yapılan artış bu fondan karşılanmalı, böylece imalatçıya süt aynı fiyattan satılmalıydı” dedi.