Öne çıkan model ‘partili Cumhurbaşkanı' AKP’de il ve ilçe başkanlarını atama yetkisi merkez karar yürütme kurulu (MKYK) tarafından genel başkandan alınınca görevi bırakmaya karar veren AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini 22 Mayıs'taki olağanüstü kogrede kimin alacağı tartışılırken, parti yönetimi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da açıklamaları doğrultusunda ‘sistem değişikliği' için model arayışını hızlandırdı.
Habertürk’te yer alan habere göre; AKP yönetimi, Başbakan ve genel başkan değişimini zorunlu kılan son gelişmeler üzerine, sistemi rayına oturtacak, fiili durumu yasal altyapıya kavuşturacak ve Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında anlaşmazlık çıkmasını engelleyecek mini bir Anayasa değişikliği üzerinde çalışıyor. AKP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, şimdiye kadar öne çıkan formül, Anayasa'da sadece tek cümlenin değişmesi. “Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilir” şeklindeki ifadenin Anayasa'dan çıkarılacağı ve partili Cumhurbaşkanı formülünün önünün açılacağı belirtiliyor.
AKP kaynakları, bu değişiklikle uyumlu olması için Anayasa'da birkaç maddede daha düzeltme yapılabileceğini söylüyor. Söz konusu Anayasa değişikliğinin Meclis çatısı altında gerçekleştirilmesi için 367, referanduma götürülebilmesi içinse 330 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu durumda, Meclis'te 316 sandalyesi bulunan AKP’nin TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada en az 14 muhalefet milletvekilinin desteğini alması gerekecek.
Genel kuruldaki oylamada AKP içinden fireler olsa bile, 40 sandalyesi olan MHP'den gelecek olası bir destek, mini Anayasa değişikliği paketinin sandığa taşınmasını sağlayabilecek.
‘MHP KAPIYI ARALADI' YORUMU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, önceki günkü “Türkiye'nin, düşük profilli bir Başbakan'la kaybedeceği bir saniyesi bile yoktur. Güçlü bir iktidarın varlığını milli bir ödev olarak değerlendiriyoruz. Gerek duyulursa, Türkiye'nin milli ve tarihi çıkarlarını savunmak için düne kadar hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki bir boyut alabilecektir” sözleri, farklı yorumlara neden oldu. Kulislerde, bu sözlerin partili Cumhurbaşkanlığı veya yarı başkanlık sistemine destek ifadeleri olup olmadığı tartışılıyor. MHP kaynakları ise henüz bu konuda renk vermiyor, ancak “Tartışılsın bakalım” diyerek kapıyı aralık bırakmayı tercih ediyor. 330 oya ulaşılması halinde mini paket referanduma götürülecek ve “Cumhurbaşkanı'nın kurucusu olduğu parti içindeki Başbakan ile bile uyum sağlanamadı. Başka parti hükümete gelirse ne olacak? Meclis tıkandı çalışmıyor” denilerek halk desteği aranacak.
ERDOĞAN DA MEYDANA İNECEK
Referandum öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da meydanlara ineceği ve pakete Evet” çıkması için en önemli gücü oluşturacağı ifade ediliyor.