PİREYİ DEVE ETTİK

Mağusa İnisiyatifi aktivistlerinden eski milletvekili Dr.Okan Dağlı, Derinya Sınır kapısı konusunda yaşanan gelişmeler konusunda Detay’a açıklamalarda bulundu.

DERİNYA, PROHE VE İHALE SÜRECİNİ BEKLİYOR

Mağusa İnisiyatifi aktivistlerinden Dr. Okan Dağlı, Mağusa bölgesinde bulunan Derinya kara sınır kapısının sivil geçişlere açılması için yaşanan süreçle ilgili Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Dağlı, AB’nin oluşturacağı proje ve ihale sürecinin ardından asfaltlama ve altyapı çalışmalarının başlayacağını ve bunun ardından kapıların açılacağını kaydetti

“PİREYİ DEVE ETTİK”

Dr. Okan Dağlı, “BM askerleri ve bölgede kalan halk bu yolu zaten kullanıyor, Beyarmudu ve Pile sınır kapıları açıldığı zaman da yolları dardı ve araç trafiği oluyordu. Biz pireyi deve ettik, şimdi de bu deveyi nasıl güdeceğimizi bilemiyoruz. 3 Km’lik yolu asfaltlamaya gücümüz yetmedi ve AB’den bunu yapmasını istedik” dedi.

Mağusa İnisiyatifi aktivistlerinden Dr. Okan Dağlı, Derinya sınır kapısının geçişlere açılması konusunda yaptığı açıklamada, sınır kapısının bürokratik sürecin uzamasından dolayı öngörülenden bir yıl geç açılacağını ifade etti.

Mağusa bölgesinde bulunan Derinya kara sınır kapısının sivil geçişlere açılması için uzun zamandır mücadele veren Mağusa İnisiyatifi’nin çabaları sonucunda geçtiğimiz aylarda hem Mağusa bölgesindeki Derinya kara sınır kapısı, hem de Lefke bölgesindeki Aplıç kara sınır kapısının açılması için çalışmalar başlamıştı. Yaşanan yoğun bürokratik işlemler nedeniyle yaşanan gelişmeler sonucunda, sınır kapılarının açılma süreci uzayacak. Sınır kapısının, gerekli altyapıların tamamlanması, yolların genişletilmesi gibi işlemler için projenin hazırlanıp ihaleye çıkılması bekleniyor.

OKAN DAĞLI, “BU YILKİ TURİZM SEZONUNU KAÇIRDIK”

Mağusa İnisiyatifi aktivistlerinden Dr. Okan Dağlı, kapının açılması için AB Yardım Tüzüğü çerçevesinde bir para çıkarılacağını ifade ederek, AB’nin oluşturacağı ihale sürecinin ardından asfaltlama ve altyapı çalışmalarının başlayacağını ve bunun ardından kapıların açılacağını kaydetti.

AB Yardım Tüzüğü ve AB Projeleri ile yapılan işlerin uzun bir zaman ve ağır prosedür işlemleri gerektirdiğinin altını çizen Dağlı, “Gönül isterdi ki kendi belediyelerimizin hudutları içerisinde olan bu yolu kendi imkanlarımızla asfaltlayıp, altyapısını tamamlayıp biran önce hizmete açalım. Özellikle bizim Derinya Kapısı ile ilgili yaptığımız iki toplumlu projeler çerçevesinde turizme yönelik çalışmalar da vardı. Nisan ayında turizm mevsimi başlayacak ve AB’nin bu projeleri ihale sürecine taşıması ve ihaleye çıkılıp asfaltlama işlemlerinin başlaması en az 4 ile 5 ay daha zaman istiyor. AB, proje için ayrı ihaleye çıktı. Proje hazırlanacak ardından projenin uygulanması için yeni bir ihale açılacak” diyerek bu yıl da turizm sezonunda Derinya kapısından faydalanmanın mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.

DAĞLI, “BİZ PİREYİ DEVE ETTİK”

Kapıların açılma tarihinin iki tarafın anlaştığı tarihten bir yıl sonra gerçekleşebileceğini dile getiren Okan Dağlı, 2003 yılında ilk kapıların açılacağı zaman akşamdan sabaha sınır kapıların açıldığını hatırlattı. Dağlı, “Bu iş bu gidişle daha da uzayacak çünkü sürekli çetrefilli bir hale getiriyorlar. Havaalanı yapacakmışız gibi yok yol genişletilecek, yok altyapı yapılacak gibi bir sürü bahaneler üretildi. BM askerleri ve bölgede kalan halk bu yolu zaten kullanıyor, Beyarmudu ve Pile sınır kapıları açıldığı zamanda yolları dardı ve araç trafik oluyordu. Biz pireyi deve ettik şimdi de bu deveyi nasıl güdeceğimizi bilemiyoruz. 3 Km’lik yolu asfaltlamaya gücümüz yetmedi ve AB’den bunu yapmasını istedik” dedi.

Yol genişledikten sonra bölgede bulunan askeri birliğe ait 4 Km’lik bir alana yeniden tel çekilmesi gerektiğini de ifade eden Dağlı, bu telin AB projesine dahil olmadığını ve devletin bir tel çekimini yapacak bütçeye sahip olmadığını dile getirdi.

DAĞLI, “BU İŞİN ÇÖZÜMÜ UZADIKÇA KIBRIS SORUNU GİBİ BİR HAL ALACAK”

Derinya sınır kapısının açılmasının Mağusa esnafına da büyük katkısı olacağını belirten Okan Dağlı, esnafında dört gözle bu kapının açılmasını beklediğini, kapının açılmasıyla birlikte bölgeye hem turist akışının, hem de Kıbrıslı Rum akışının artacağına dikkat çekti. İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un elinden geldiğince sınır kapısının açılması için istekli olduğunu fakat işin mali boyutuna yönelik tek başına bir şey yapamayacağını söyleyen Dağlı, “Belediyenin de en az bizim kadar istekli olmasını bekliyoruz fakat bir ağırdan alma ve isteksizlik söz konusu. AB prosedürleri içerisine girmiş bulunmaktayız ama geçmemiz gereken KKTC prosedürleri de var. Bu işin çözümü uzadıkça Kıbrıs sorunu gibi bir sorun haline geldi” diyerek en kısa zamanda prosedürlerin tamamlanıp Derinya kapısının açılmasını beklediklerini vurguladı.

ASIM AKANSOY, “MART AYI SONUNA KADAR PROJELERİN HAZIRLANMASINI BEKLİYORUZ”

Geçtiğimiz ay Derinya bölgesini ziyaret eden ve yerinde incelemelerde bulunan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, geçiş Kapıları Komitesi’nin Derinya ve Lefke/ Aplıç kapılarındaki çalışmaları kapsamında gelinen son durumla ilgili yaptığı açıklamada, Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasına ilişkin UNDP projesinin ihalesinin sonuçlandığını ve Avrupa Komisyonu’nun projenin finansmanı için 2.1 milyon Euro’yu serbest bıraktığını ifade etti.

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, söz konusu 2.1Milyon Euro’nun 16 Ocak tarihiyle serbest bırakıldığını belirterek şunları söylemişti: "Geçiş Kapıları Teknik Komitesi’nin gündeminde bulunan Lefke/Aplıç ve Derinya sınır kapılarının geçişlere açılabilmesi amacıyla UNDP tarafından açılan proje ihalesi sonuçlanmıştır. Avrupa Komisyonu tarafından ayrılan 2.1 milyon Euro tutarındaki kaynak, UNDP kanalıyla kullanılacaktır. Öncelikle, UNDP tarafından açılan ihaleyi kazanan M-Tas & Ahmet Korukoğlu Ltd., her iki kapıda da yolların KKTC’de kalan bölümlerinin (Lefke’de 1 km, Derinya’da 2.75 km) projelerini hazırlayacaktır.

UNDP ile bu hafta sözleşme imzalaması beklenen ilgili firmanın mart ayı sonuna kadar projeleri hazırlaması öngörülmektedir. Proje hazırlama aşamasında UNDP, ilgili firma, Karayolları Dairemiz ile Planlama İnşaat Dairemiz ile ortak toplantılar yapacak ve projelerin hazırlanmasıyla birlikte, uygulama için UNDP tarafından ayrıca ihaleye çıkılacaktır”.

Her iki kapıda da yolun Güney’de kalan bölümlerinin Kıbrıs Rum tarafının kendi imkanlarıyla yapılacağını vurgulayan Akansoy, Derinya kapısının güney kısmında kalan çok kısa mesafenin ihaleye ihtiyaç duyulmaksızın kısa zamanda yapılabileceğinin ifade edildiğini vurguladı. Akansoy, Derinya’da ara bölgede bulunan ve mesafesi kısa olan yolun genişletilmesi ve asfaltlanmasının ise iki tarafça birlikte yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

APLIÇ MAYINLARDAN TEMİZLENDİ

Açılması için çalışmaların devam ettiği bir diğer kara sınır kapısı Aplıç’ta da çalışmaların devam ettiği ve bu bağlamda bölgenin mayınlardan temizlendiği açıklandı. Aplıç kapısı bölgesindeki mayınların BM Mayın Temizleme Kuruluşu tarafından temizlendiği, ilgili raporun iki toplumlu teknik komiteye iletildiği bildirildi.

Güney Kıbrıs’ta yayın yapan Politis ve diğer gazeteler, karşılıklı geçişlere açılması gündemde olan Lefke/Aplıç sınır kapısı bölgesindeki mayınların temizlendiğini, Derinya ve Aplıç kapılarının geçişlere açılabileceğini yazdılar.

Gazete, BM’nin mayınları temizleme kuruluşu olan UNMAS’ın Aplıç kapısında mayınların temizlendiğine ilişkin raporu iki toplumlu teknik komiteye gönderdiğini belirterek raporda ayrıca Derinya’da mayın bulunmadığının da vurgulandığını aktardı.

İki toplumlu teknik komitenin bir sonraki toplantısında bu iki geçiş noktasının açılmasına ilişkin yol genişletilmesi, yapımı vs gibi teknik konuları ele almasının beklendiğini belirten gazete, komitenin ne zaman toplanacağının henüz belli olmadığına da vurgu yaptı.

İKİ GEÇİŞ NOKTASININ AÇILMASI ÖNERİSİ

Gazete haberinin devamında, Kıbrıs Rum tarafının, birincisi “Piroi” (Gaziler) köyünde, Ahlacia-Atienu” (Eğlence-Kiracıköy) yolunun, ikincisi ise “Tilliria” (Dillirga) bölgesinde “Kato Pirgo-Pahiammo” (Aşağo Pirgo-Paşiammo) yolunun açılması önerisini masaya getirmekte ısrarcı olduğunu yazdı. Haberde, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki yanıtının beklendiği iddia edilirken, “Pili Bafu” (Baf Kapısı) geçiş noktasının açılması, “Ermu yolunda” kapalı halk pazarı (bandabulya) kurulması ve Lefkoşa’nın doğusunda araçlı geçişler için bir geçiş noktasının açılması konularının da görüşülme yolunda olduğu ifade edildi.

AHMET VAMIK/TAK