Psikoaktif Madde Kullanım Yaygınlığı araştırma sonuçları açıklandı

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Lise Öğrencileri Arasında Psikoaktif Madde Kullanım Yaygınlığı” araştırmasının sonuçlarına göre, lise öğrencileri arasında hayat boyu herhangi bir yasadışı madde deneme oranı yüzde 5,6.

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu tarafından Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Yrd. Doç. Dr. Deniz Ergün, Doç. Dr. Ebru Çakıcı, Uz. Psk. Çise Onur’dan oluşan Lefkoşa Psikiyatri Merkezi (LEPİM) araştırma ekibine yaptırılan çalışma sonuçları bugün düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salonu’nda düzenlenen toplantıya Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şenol Bektaş katıldı.

KALYONCU

Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu uyuşturucunun günümüzün illeti olduğunu söyledi.

“Çocuklarımıza çok dikkat etmemiz çok yakından ilgilenmemiz lazım” diye konuşan Kalyoncu, Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun önemli çalışmalara imza attığını kaydetti.

Hükümetin Komisyon’un çalışmalarına tam destek verdiğini belirten Kalyoncu, “yüzleşme, kabule geçme ve çözüm üretme” vizyonunu önemsediklerini kaydetti.

Yapılan bilimsel araştırma sonuçlarıyla veri tabanı eksikliğinin giderilerek bütünlüklü bir politika geliştirilmesine dayanak oluşturacağını anlatan Kalyoncu, tedavi ve rehabilitasyon merkezi kurma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Ülkeye uyuşturucu sokulmasını engelleyecek yasal altyapı çalışmalarının da gündemde olduğunu söyleyen Kalyoncu çalışmaları nedeniyle komisyon üyelerine ve katkı koyan tüm kuruluşlara teşekkür etti.

DÜRÜST

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise “Uyuşturucuya karşı savaş açmış durumdayız” dedi.

Önleyici tedbirlerin ve farkındalığın önemine değinen Dürüst, uyuşturucuyla mücadelede kültürel, sanatsal, sportif ve bilimsel etkinliklerin de önemli olduğunu anlattı.

Araştırmaya katkı koyanlara teşekkür eden Dürüst, alınan sonuçların hem bakanlık hem de ilgili paydaşlar tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğini kaydetti.

KARAOKÇU

Veri tabanı eksikliğini çözmek için bu araştırmayı yaptırdıklarını anlatan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, araştırmanın büyük özveriyle yapıldığını kaydetti.

Veri tabanı olmaksızın ileriye dönük programlar oluşturulamayacağını anlatan Karaokçu bu sonuçların 2016–2019 yıllarını kapsayan mücadele planının hazırlanmasında kullanılacağını belirtti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne de değinen Karaokçu, kadına yönelik şiddetti protesto etti.

Şiddetsiz daha huzurlu bir yaşam dileyen Karaokçu, komisyon olarak birçok önleme ve eğitim çalışmaları olduğunu kaydetti.

ÇAKICI

LEPİM araştırma ekibi üyesi, TDP Milletvekili, Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı araştırma hakkında bilgi verdi.

Genel Orta Öğretim Dairesine ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesine bağlı lise düzeyinde öğrenciler araştırmaya alındığını kaydeden Çakıcı, örneklemin belirlenmesinde “tabakalandırılmış rastgele örneklem yöntemi” kullanıldığını söyledi.

Çakıcı, araştırmanın 2 bin 236 öğrenciyi kapsadığını kaydetti.

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun mücadeleyi bilimsel boyuta taşıdığını anlatan Çakıcı, yaptıkları araştırmalarla Kıbrıs’ın profilini çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Ergenlik dönemine denk düşen lise döneminin uyuşturucunun en çok denendiği dönem olduğunu anlatan Çakıcı, uyuşturucu araştırmalarının tarihinden, dünyada mücadele için yapılan çalışmalardan ve KKTC’deki eksikliklerden bahsetti.

Önlemenin tedavinden çok daha ucuz olduğuna işaret eden Çakıcı, mücadelede eğitim programların çok önemli olduğunu anlattı.

Bilinçlendirmenin önemine değinen Çakıcı, uyuşturucuyla ilgili farkındalık sağlayacak müfredat oluşturulmasının yararlarını anlattı.

BEKTAŞ

YDÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şenol Bektaş ise konuşmasında uyuşturucunun toplum için önemli bir sorun olduğunu dile getirdi.

Bektaş, gençliği uyuşturucudan uzak tutmak için polise daha fazla yetki verilmesi gerektiğine inandığını belirtti.

ERGÜN

Daha sonra Doç. Dr. Deniz Ergün araştırma sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi.

Araştırmada hayat boyu sigara kullanmış olanların oranı yüzde 31 olarak bulundu. Son 30 günde en az bir kez sigara kullanım yaygınlığı yüzde 15 iken her gün sigara kullananların oranı yüzde 10,5 olarak tespit edildi.

Araştırmaya göre hayat boyu en az bir kez alkol kullanım yaygınlığı yüzde 69,7; son 30 günde en az bir kez alkol kullanım yaygınlığı yüzde 40,5 olarak bulundu.

Uçucu madde kullanımı yıllara bağlı olarak düşme eğilimi gösterse de, sigara ve alkolden sonra en yaygın kullanılan madde olduğu tespit edildi.

Uçucu maddeden sonra sedatif-hipnotik hap kullanımı ciddi bir sorun olarak ortaya çıktı.

“ESRAR KULLANIMINDA ARTIŞ EĞİLİMİ VAR”

Yıllara göre lise gençleri arasında esrar kullanımında bir artış eğilimi görüldü. Çalışmada hayat boyu en az bir kez esrar kullanım oranı yüzde 2,9 olarak bulundu.

Esrardan sonra hayat boyu en az bir kez kullanım açısından bakıldığında en çok kullanılan yasadışı maddenin bonzai olduğu tespit edildi.

Ekstazi deneme oranı yüzde 2 olarak tespit edilen bu çalışmayla, son yıllarda yine ekstazi kullanımının KKTC lise öğrencileri arasında hızla arttığı görüldü.

Hayat boyu herhangi bir yasadışı madde deneme oranının yüzde 5,6 olduğu ve diğer yıllara oranla yükseldiği görüldü.

Araştırma sonuçları KKTC lise gençleri arasında psikoaktif madde kullanım oranlarının Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğunu belirlemekle birlikte, yasadışı madde kullanımında artış olduğunu gösterdi.