Ercan Havaalanı’nın girişinde bulunan kavşağa yapılan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Anıtı bugün düzenlenen törenle açıldı.
Açılış, eşi Aydın Denktaş ve törene katılan protokolün anıt üzerinde sarılı bulunan KKTC ve TC bayraklarını indirmeleriyle açılış gerçekleştirildi.
Ardından protokol sırasına göre Anıta çelenkler sunuldu Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayraklar göndere çekildi.
Tören konuşmaların ardından, Kurucu Cumhurbaşkanı Aydın Denktaş’ın Anıt’ın yapımına katkı koyanlara plaket takdim etmesiyle sona erdi.
Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Ana Muhalefet Partisi UBP Genel Başkan temsilcisi Milletvekili Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve ailesi katıldı.
Törende, ilk konuşmayı yapan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anıtının kendileri için ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Denktaş’ın davasında haklı ve halkın adamı olduğunu dile getiren Öz, anıtı heykeli yapan heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu’na da eserinden dolayı teşekkür etti.
Öz ayrıca, heykelin aynisinden bir tane daha yapıldığını ve uygun zamanda Türkiye’de uygun bir yere dikileceğini dile getirdi.
HASAN TAÇOY
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise, KKTC’nin var olması için canını kanını her şeyini feda edip mücadele eden, şehitlere ve mücahitlere liderlik eden Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıtının açılışını yapmaktan gurur duyduğunu kaydetti.
Anıt’ın yapılmasında kendi Bakanlığına düşen görevlerin hassasiyetle yerine getirilmesine önem verdiklerini dile getiren Taçoy, Denktaş’ın yıllarca verdiği mücadeleyi anlattı.
BÜYÜKELÇİ AKÇA
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın sadece Kuzey Kıbrıs Türklerine mal edilecek bir ölçekte kalmadığını, Türkiye’nin de önemli liderlerinden biri olduğunu kaydetti.
Denktaş’ın Türkiye sınarlarını da aşarak aslında Türk dünyasının lideri olduğunu dile getiren Akça, böyle bir lidere sahip olunduğu için gurur duyulduğunu belirtti.
Denktaş’ın başlattığı mücadeleyle adım adım bugünlere gelindiğini söyleyen Akça, Denktaş’ın ileriye dönük pek çok görüşü olduğunu ve bunlardan yararlanılması gerektiğini kaydetti.
Denktaş’ın son döneminde kendisinin de KKTC’de bulunduğunu ve Denktaş ile anılarının olduğunu kaydeden Akça, heykelin ve Anıt’ın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
SERDAR DENKTAŞ
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise, Kartal Belediyesi’nden yola çıkarak rahmetli Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut’un girişimleriyle heykelin yapımına başlandığını anlattı.
Kıbrıs denince akla Denktaş’ın geldiğini, bu nedenle de heykelin Ercan Havaalanı girişindeki kavşağa dikildiğini kaydeden Denktaş, “KKTC’ye her geleni selamlaması, her gelenin de Denktaş’ı selamlaması için Anıt’ın buraya dikilmesinin istedik. Anıt’ın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Denktaş sözlerini Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın katıldığı son toplantı olan DAÜ mezuniyetinde gençlere yaptığı konuşmayı okuyarak tamamladı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ı anarken insanın gerilere gittiğini, nerelerden nerelere nasıl, kimlerle gelindiğini anımsadığını kaydetti.
Kendisinin 1976 yılında seçime girerken Denktaş’ın kurduğu UBP çatısı altında siyasi hayata başlamaya karar verdiğini ve birlikte çok güzel ve anlamlı günler geçirdiklerini dile getiren Eroğlu, “Kendisi bize hocalık etmiştir diyebilirim” dedi.
Kendilerinin siyaset hayatında Denktaş’ın sürdürmekte olduğu müzakerelerde hazırladıkları tutanakları okumakla geçtiğini dile getiren Eroğlu, “Bize çok dersler vermiştir. O tutanakları okuma başlı başına tarihi bir derstir. Genç politikacılara bu tutanakları bulup okumasını tavsiye ederim. Bir müzakere nasıl yürütülür, müzakerelerde bir davaya dört elle sarıldığı zaman o dava nasıl müdafaa edilir, bunlar net bir şekilde görebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“Denktaş’ın siyasi hayatında bir tek hedefi olmuştur. Bağımsız bir devlet kurmak” diyen Eroğlu, 14 Kasım gecesi Cumhurbaşkanlığı’nda tüm siyasileri yemeğe davet ettiğini ve ertesi günü KKTC’yi ilan edeceğini heyecanla söylemesini hiç unutmadığını ve ertesi günü Meclis’te oybirliğiyle KKTC’nin ilan edildiğini anlattı.
Denktaş’ın KKTC’yi ilanından sonra halka yaptığı konuşmanın Kıbrıs Türkü’nün özellikle gençlerin kulağına küpe olması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, bir devlet kurmanın ne kadar zor olduğunu rahmetli Denktaş’ın kendilerine gösterdiğini kaydetti.
Uzun yıllar verilen mücadele sonundan devlet kurulduğunu söyleyen Eroğlu, “Devleti biz kurduk yaşatacak olan sizlersiniz. Çünkü bir devleti kurmak kadar yaşatmak ta zordur” dedi.
Ömürlerinin müzakerelerle geçmesine rağmen dünyanın hala Kıbrıs Türünü anlamakta gönülsüz davrandığını dile getiren Eroğlu, Kıbrıs’ta yıllarca Türklük ve Rumluk mücadelesi verildiğini, ortaklık devletini yıkanın ve Türkleri dışlayanın Rumlar olduğunu ve Kıbrıs Türk halkını bu topraklarda imha etme planı yapanın da Rumlar olduğunu, fakat Birleşmiş Milletler ve AB üyesinin de Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında Rumlar olduğunu söyledi.
“Böyle sorunlu bir zamandayız. İnşallah dünya gerçekleri görür. Masadan kaçanın Rumlar olduğunu, müzakere masasında antlaşma niyetinde değil zaman oynamak ve bizleri eritme düşüncesinde olduğunu anlarlar ve bize uygulanan ambargoları kaldırırlar” diyen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının sadece ve sadece bu topraklarda özgürce bağımsız yaşama arzusu dışında bir arzusu olmadığını dünyanın hala daha anlamak istemediğini kaydetti.
“Rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanı sadece ve sadece Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda özgür bağımsız yaşaması için mücadele etmiştir. Özgürlük için mücadele edenlerin dünyanın tarihine bakıldığı zaman nasıl itibarla anıldığını görüyoruz. Bizse özgürlük mücadelesi veren liderimizi dünyaya anlatamadık. Dünya anlamak istemedi” ifadelerini kullanan Eroğlu, Denktaş’ın bir devlet kurmak için ömür tükettiğini ve hayatta olduğu sürece de yaşattığını gördüğünü, şimdi ise kendilerine düşen görevin gençlere bu devletin nasıl ve ne zorluklarla kurulduğunu anlatmak olduğunu vurguladı.
Zorluklarla kurulan bu devlete sahip çıkmanın önemini anlatmanın herkesin boynunun borcu olduğunu kaydeden Eroğlu, heykelin yapımında emeği geçen herkese de teşekkür etti.