ŞENLİK GİBİ EYLEM: UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin 27’ye 17 oy ile meclisten geçirdiği ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından anayasa mahkemesine gönderilen, ülkemizde, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı “Yurt dışı Koordinasyon Ofisi” kurulmasında gençler bir kez daha bugün sokağa dökülüyor. Daha önce Lefkoşa’da Reddediyoruz platformu bünyesinde gerçekleşen eyleme binlerce kişi katılırken eylem, danslar, şarkılar ve yaratıcı pankartlar ile dikkat çekmişti.
BİNLER SOKAĞA DÖKÜLECEK: “Yaşayacak Geleceğimiz, Söyleyecek Sözümüz Var” sloganıyla Dereboyu’ndaki trafik ışıklarında saat 19:00’da başlayacak eylemde bir kez daha vatandaşlar yollara dökülüyor. Günler öncesinden hazırlıklarına başlayan eylemciler bu kez çok daha hazırlıklı, çok daha renkli bir eyleme imza atmaya hazırlanıyor.
Ülkemizde, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı “Yurt dışı Koordinasyon Ofisi” kurulmasına karşı çıkan örgütler tarafından oluşturulan Reddediyoruz Platformu, bugün Meclis önünde miting düzenleyecek.
Platform adına yapılan açıklamaya göre miting, “Yaşayacak Geleceğimiz, Söyleyecek Sözümüz Var” sloganıyla Dereboyu’ndaki trafik ışıklarında saat 19:00’da başlayacak. Buradan Cumhuriyet Meclisi önüne kadar yürünecek.
Meclis önünde düzenlenecek eğlencede Eda Girgin, Sinan Güzen, Sol Anahtarı, Grup Bariya, Eril Cambaz, Blue Tears, Zeki Karahanoğlu, Grup Saki, Nafiz Dölek ve Caravan Blue sahne alacak. Ayrıca Kangoo Jump, Studio 21 ve halk dansları ekipleri sahne alacak.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın başvurusuyla konuyla ilgili yasayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, görüşünü cuma günü açıklayacak.
Reddediyoruz Platformu şu örgütlerden oluşuyor:
Halk Sanatları Derneği (HASDER) ,HASDER Gençlik Kulübü, Akçay Kültür Sanat Derneği (AKDER),Gençlik Merkezi Birliği, Lefkoşa Folklor Derneği (FOLKDER), Göçmenköy-Taşkınköy Kültür Derneği (Göç-Taş), Gençlik Kampları Gönüllü Liderleri, Kıbrıs Havaları Derneği, Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD), Kalavaç Yerel Değerleri Yaşatma Derneği (KAYED), KAYDER, Akdoğan Fikir Sanat Atölyesi (AFSA), Mesarya Kadınları İnisiyatifi, Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği, Yeşil Barış Hareketi, Biyologlar Derneği, Toparlanıyoruz, BARAKA Kültür Merkezi, Dikmen Gençlik Merkezi (DİGEM), Alayköy Folklor Derneği, Dördüncü Duvar Düşünce Derneği, Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM),Güzelyurt Sanat Derneği (GÜSAD), Güzelyurt Atılımcı Sanat Derneği (GASAD),Sevgi Çiçeği Derneği (SEÇDER), Kıbrıs Halk Dansları ve Sanat Merkezi, Özgür Adımlar Kültür Sanat Derneği, Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği, Toplumcu Demokrasi Partisi, TDP Gençlik Örgütü, TDP-Tocek, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), BKP Gençlik Meclisi, BKP Kadın Meclisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü (CTP-G.Ö), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), YKP-fem, Bağımsızlık Yolu, Tango Cyprus, Devrimci Komünist Birlik, Üretim Merkezi, Boran Kültür Merkezi, Kuir Kıbrıs, Mağusa İnisiyatifi, EMAA, MAGEM, Feminist Atölye (FEMA),Dayanışma,Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı,Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği,Kıbrıs Pir Sultan,Feminist Öğretmen İnisiyatifi, Lefkoşa Sanat Tiyatrosu (LST),Çağ - Sen, Türk-Sen, KTAMS, DAÜ-SEN, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), EL-SEN, Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Sendikal Platform.
KARAR 5 AĞUSTOS’TA
Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan “Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma”nın onaylanmasını öngören yasa ve onun bir parçası olan protokolle ilgili mahkeme süreci sonlanıyor. Cumhurbaşkanı Akıncı, yasa ve protokolü, içeriklerinde anayasaya aykırı maddeler olduğu düşüncesiyle Anayasa Mahkemesi’ne göndermişti.
Anayasa Mahkemesi konuyu ele alırken kararın 5 Ağustos günü verilmesi bekleniyor.
NELER YAŞANDI?
“Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi Kurulmasına İlişkin Anlaşması” tüm itirazlara rağmen Cumhuriyet Meclisi’nden 27’ye 17 oy ile bağımsız vekillerin de desteği ile geçti. Anlaşmaya göre Ofis’in başına Türkiye’den bir başkan atanacak, Ofis içerisinde çalışacak tüm personellerin istihdamı Türkiye Cumhuriyeti tarafından belirlenecek, yetkililere diplomatik dokunulmazlık verilecek, tüm gençlik kampları ve yeni yapılacak kamplar ayrıca bu kampların işletmesi ofise devredilecek, bu anlaşma, bir taraf tarafından iptal edilmediği her beş yıl sonunda, beş yıl daha uzayacak.
Ülkemiz vatandaşlarının büyük bir grubu, Türkiye’deki gibi egemenliklerinin kayıtsız şartsız Kıbrıs vatandaşlarında olduğunu vurgulayarak KKTC’nin kendi anayasası olan bir devlet olduğunun vurgusunu yaptılar. Geçtiğimiz aylarda, seslerini duyurmak için Lefkoşa Dereboyu’nda bisiklet turları, yürüyüşler yapıldı. Meclis önünde çadır kurmak yasak olduğu için sendikaların yardımları ile şemsiyeler açarak günlerce eylemlerine devam etti. Milletvekillerinin telefon numaralarına ulaşan eylemciler milletvekillerine oylamada hayır demeleri için “Ben sana gençliği satma demiyorum, daha uygun şartlarda yine sat. Reddediyoruz bir defalık vallahi. Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz?” şeklinde mesaj yağmuruna tuttu. Meclis içerisinde ise bu yasa tasarısına karşı çıkan milletvekilleri de desteklerine devam etti.
Oylama gecesi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ‘Oylamayı bugün yapmayın, yarın tüm partilerle istişare edeceğim’ mesajına karşı sabahın ilk ışıklarında oylama yapıldı. Vatandaşların tepkisi sonrasında ise Akıncı yasa tasarısını onaylamayarak Anayasa’ya aykırılığı olup olmadığının kontrolü için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.