Kültür Dairesi ne görevler yapar? Ona da bakalım yasamızdan;- Çağdaş ve özgün bir kültüre ulaşma yolunda, kültür-sanat
yapıtlarının üretiminin nitelik ve nicelik olarak artırılması için çalışmalar ve düzenlemeler yapar.
- Kıbrıs Türk kültürünü ve Kıbrıs’ta yaşanmış diğer kültürleri ortaya çıkarır, korur ve tanıtır. Kıbrıs Türk folklorunun bütün dallarında bilimsel saptama ve her türlü değerlendirmelerin yapılması ve arşivlenmesi için gerekli çalışmalar yapar.
- Özgün kültür değerlerimizin evrensel kültür içinde yerini alması için çalışmalar yapar.
- Kültürümüzün ve kültür varlıklarımızın benimsenip korunması ve yozlaştırılmadan geliştirilmesi için çalışmalar ve düzenlemeler yapar.
- Kültür ve moral değerlerimizin canlandırılmasını, yaşatılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlar.
- Kültür-sanat değerlerini halka ulaştırmak, bölgeler arasında dengeli bir kültür-sanat gelişmesi sağlamak amacı ile bölgelerde daireye bağlı merkezler açar.
- Sanatın özgürce gelişebilmesi ve sanatçının yüceltilmesi için gerekli çalışmalar yapar. Sanat ve sanatçıların korunması ve sanatçıların nitelikli ürün vermesini sağlamak için her türlü çalışma ve düzenlemeyi yapar.
- Yazın sanatının geliştirilmesi, üretilen nitelikli yazın ürünlerinin basılıp yayılması için çalışmalar yapar. Kültür Bakanlığı yayınlarının yaşama geçmesini sağlar. Kültürel ve sanatsal değerlerimizin basın-yayın ve diğer yollarla yurt içinde ve dışında yayılmasını ve tanıtılmasını sağlar.
- Kültür birikiminin arşivlenmesini sağlar, çeşitli konularda arşivler kurar.
- Kütüphaneleri çağdaş bir düzenleme ile halkın hizmetine sunar. Toplumumuzda kitap sevgisi ile okuma alışkanlığının gelişmesi, kütüphanelerin yaygınlaşması için çalışmalarda bulunur.
|
|
- Plastik ve fonetik sanatların gelişmesi, yaygınlaştırılması ve halka mal edilmesi için her türlü çalışmayı yapar.
|
|
- Geçmişte ülkemizde var olan el sanatlarının bulunup ortaya çıkarılması ve korunması, yeni el sanatlarının ekonomiye katkı getirecek bir konuma ulaşması için çaba harcar.
|
|
- Güzel sanatların her dalında yetenekli elemanların saptanıp ortaya çıkarılması, topluma kazandırılması, eğitilmesi, teşvik edilmesi, özendirilmesi için gerekli önlemleri alır.
|
|
- Güzel sanatların çeşitli dallarında kurulan amatör ve yarı-amatör derneklerin çalışmalarına yardımcı olur ve destekler.
|
|
- Kültür ve sanatın gelişmesi ve yaygınlaşması için güzel sanatların çeşitli dallarında özendirici yarışmalar, seminerler, festivaller ve benzeri etkinlikler düzenler.
|
|
- Kültürel sahadaki düşünce ürünlerinin dilimize kazandırılması, yerli ürünlerin dünya insanlığının yararına sunulması için kitap, dergi, ansiklopedi v,b. yayınlar yapar ( 19/1986 sayılı Kültür Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası).
Eski Eserler ve Müzeler Dairemiz eksik mi kalsın? Kalmasın. Ona da bakalım;
- Eski eser politikasının ana hedeflerinin ve ilkelerinin saptanmasına yardımcı olmak amacı ile çalışmalar yaparak önerilerde bulunmak;
- Eski eserler ve müzelerle ilgili Yasa Tasarısı, Tüzük ve Yönetmelikleri hazırlamak, uygulamak ve uygulanmasını sağlamak;
- Geçmişe ait, tüm eski eserlere sahip çıkmak, bunları belirlenen bilimsel eserler ve yürürlükteki mevzuat çerçevesinde araştırmak, açığa çıkarmak, korumak ve değerlendirmek;
- Ülkenin eski eserlerini geniş halk kitlelerine tanıtıp sevdirmek amacıyla, müzeler kurmak, yayınlar yapmak ve benzeri etkinliklerde bulunmak;
- Taşınmaz eski eserlerin restorasyonuna ilişkin her türlü iş ve işlemleri yapmak, bunları bakımlı duruma getirmek ve gerekli görülenleri ziyarete açmak,
- Taşınır ve taşınmaz eski eserleri saptamak; kazılarla açığa çıkarmak veya bilimsel esaslar çerçevesinde bilimsel kuruluşlarca açığa çıkarılmalarını sağlamak ve tescil ile envanterlerini yapmak;
- Eski eserler ile müzelerin korunmasına ilişkin her türlü iş ve işlemleri yaparak ve gelişip yaygınlaşmasını sağlamak;
- Eski eserlerin emniyetini sağlamak için gerekli önlemleri almak ve alınmasını sağlamak ve
- Başta Türkiye olmak üzere diğer yabancı eski eser ve kültür kurum ve kuruluşları ile ilişki kurmak, işbirliği yapmak (23/1989 sayılı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi (Kuruluş, Görev ve Esasları) Yasası).
|
|
|
|
Evet, yukarıdaki görevleri çabukça gözden geçirince, ne denli önemli oldukları, zor ve teknik bilgi/eğitim gerektirdikleri açıkça ortaya çıkmaktadır. Yok, eğer “no problem” diyecek olursanız, inanın ki doğru yoldasınız. Aynen böyle devam ediniz. Uçuruma doğru hızla ilerlemekte, ülkeyi daha da çok popülizme boğmakta ve tamiri imkânsız hatalar zincirine halka eklemekte devam etmektesiniz demektir. Üniversitelerin çeşitli bölümlerini lütfen gözden geçiriniz. Bir de mevcut bakanlıkları. Hemen hemen hepsi için “uzman” yetiştiren bölümler mevcuttur. Turizm, ekonomi, kültür, sanat, spor, yerel yönetimler, kamu yönetimi, tıp, eğitim, tiyatro, arkeoloji, hukuk, siyasal bilgiler, çevre, enerji ve daha niceleri. Herkes her işi yapabilir mantığı ne kadar doğrudur? Bekleyip görmemize gerek yok ki! Görünen köy kılavuz istemez. Sonuç kaçınılmazdır. Olacak olan sadece ve sadece fiyaskodur! |