Rum Basınında Anastasiadis-Akıncı görüşmesi

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le 11 Mayıs Pazartesi günü yemekte bir araya geleceği haberi Rum basınında da geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi, “Anahtar Ankara Ziyareti – Gelişmeler Akıncı Ankara’dan Dönene Kadar Bekleyecek” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununda atılacak adımlara dair özlü müzakerelerin Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 6 Mayıs’taki Türkiye ziyareti sonrasında gerçekleşeceğini yazdı.

Gazete, Eide’nin bugün Akıncı’yla yapacağı görüşmenin gayrı resmi ve tanışma amaçlı olacağını, bunun sebebinin ise Türk tarafının Akıncı’nın Ankara ziyareti öncesinde herhangi bir şeye başlamak istememesi olduğunu iddia etti.

UNFICYP’in Eide-Anastasiadis-Akıncı görüşmesine ilişkin yaptığı duyuruya da yer veren gazete, Ankara’nın sürece ilk özlü müdahalesinin ise Özdil Nami’nin müzakereci olarak atanması olduğunu savundu.

Akıncı’nın müzakereci olarak öğretim görevlisi Ahmet Sözen’i atamayı arzuladığını öne süren gazete, Nami’nin atanmasının KKTC’de Akıncı’nın destekçileri arasında tepkilere de yol açtığını iddia etti.

Alithia gazetesi konuya ilişkin haberini: “Müzakereler İçin Son Dönemece” başlığı altında verirken, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün konuya ilişkin yaptığı açıklamaya da yer verdi.

Habere göre, Hristodulidis dün Rum Radyo Televizyon Kurumu’na (RİK) yaptığı açıklamada, Eide, Anastasiadis ve Akıncı üçlü görüşmesinde müzakerelerin başlayacağı tarihin ilan edileceğini belirtti.

Üçlü görüşmede Anastasiadis’in Akıncı’dan, kapalı bölge Maraş konusundaki önerisi hakkında bilgi almayı da beklediğini ifade eden Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümüyle doğal gaz konusunun ilişkilendirilmesini de bir kez daha reddetti.

PARTİLER

Gazete, haberin devamında, Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve müzakerelere etkisi konusunda Rum siyasi partilerinin görüşlerini aktardı.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Akıncı’nın seçilmesinin tek başına Kıbrıs sorununun çözümü anlamına gelmediğini ancak görmezden de gelinemeyeceğini iddia etti.

Neofitu, kapalı bölge Maraş’ın açılmasına dair her türlü önerinin çok iyi incelenmesi gerektiğini belirtirken, Maraş’ın iadesinin çok önemli bir önlem olacağını ve Kıbrıs sorununun çözümünün anahtarı olarak gördüğünü vurguladı.

Neofitu ayrıca, Ercan Havaalanı’nın ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin havaalanı olarak faaliyet gösterebileceğini” savundu.

AKEL Polit Büro üyesi Stefanos Stefanu ise, Rum iç siyasetinde Kıbrıs sorununun çözümü konusunda başlayan tartışmaları faydasız bulduğunu ve iç siyasette birlik olunması gereken bir zamanda bu tür tartışmaların gerginlik yarattığını belirtti.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, BM’nin, müzakerelerde özlü ve net role sahip bir Kıbrıs Özel Temsilcisi ataması gerektiğini iddia etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Politis: “Yeniden Başlamak İçin Tarih Belirliyorlar – Nihayet Eide’yle Yemekle Başlangıç”; Simerini: “Geri Planda Maraş’ın Olduğu Randevu”; Haravgi: “Anastasiadis-Akıncı Yemeği Pazartesi”.