Kıbrıs sorununun önemli başlıklarından biri olan toprak konusunun yurt dışında yapılacak toplantılarda gündeme geleceği iddia edildi.
Kathimerini gazetesi, “Toprak Konusunda Haritalar Yurt Dışında Açılacak - Sebep Sızıntılardan Korkulması” başlıkları altında verdiği haberinde, toprak başlığının yurt dışında ele alınacağını, toprak düzenlemelerinin ve haritaların masaya çıkarılacağını iddia etti.
Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Temmuz ayında yapacakları görüşmelerin ardından yurt dışına gidilmesi için uygun zamanın kararlaştırılacağını ve bu zamanın bu yıl içerisinde olacağını savundu.
Akıncı’nın toprak ve mülkiyet konularının Kıbrıs’ta ele alınmasına ilişkin korku ve itirazlarını birçok kez dile getirdiğini iddia eden gazete, Akıncı’nın daha ilk harita masaya konur konmaz sızdırılacağından endişe etmesinden ve Kıbrıs Rum tarafındaki bir partinin hali hazırda açıkça bu yönde bir beyanının bulunmasından ötürü mülkiyet ve toprak konularını görüşmeyi reddetmekte olduğunu öne sürdü.
Anastasiadis’in ise sızıntıların olması tehlikesinin farkında olduğunu ancak tıpkı 2012 yılında “Green Tree”de olduğu gibi BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da hazır bulunacağı bir toplantıda yaşanacak bir başarısızlıktan endişe ettiğini vurgulayan gazete, Ban’a bu tür bir toplantıya başkanlık etmesi önerisinin yapıldığını iddia da etti.
“KENDİ MEB’LERİNİ İSTİYORLAR”
Öte yandan Fileleftheros gazetesi: “Kendi MEB’lerini De İstiyorlar” başlığı altında manşet ve iç sayfalarından verdiği haberinde, müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının kendi Münhasır Ekonomik Bölgesinin (MEB) olması ve bu bölgenin belirlenmesinde diğer ülkelerle anlaşma yapabilme talebinde bulunduğunu iddia etti.
Gazete, bu talebin temelinde, Türkiye’nin çıkarlarını koruma arzusunun bulunduğunu ve Türkiye’nin hali hazırda KKTC’yle arasında bulunan deniz bölgesinde MEB belirlemesi gerçekleştirdiğini iddia ederek Türkiye’nin buna ilişkin 10 Nisan 2014’te BM’ye sunduğu belgeye atıfta bulundu.
MEB sınırları belirleme hakkı talebinin Kıbrıs Rum tarafınca tepkiyle karşılandığını öne süren gazete, bu konuda ABD başta olmak üzere yabancı hükümetlerin de bilgilendirildiğini yazdı.
Gazete ayrıca, müzakerelerde sonraki adımların anahtarının mülkiyet olduğunu ancak sürecin, önemli unsurlarda yaşanan zorluklar sebebiyle “tıkandığını” iddia etti.
Haberde, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusunda empoze etmeye çalıştığı kriterlerin “mülk sahibinin mülkündeki hakkını sıfırladığı ve mülk kullanıcılarının, bazı durumlarda yasal sahipler karşısında avantajlı varsaydığı” öne sürüldü.
Gazete, tarafların tezlerinin olduğu gibi kalması durumunda müzakere sürecinin ilerlemeyeceği iddiasında da bulundu.