Son liderler görüşmesinin ardından yaptıkları açıklamalarda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bu yıl içerisinde beşli konferanstan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de Dünya Bankası’nın çözümün finansmanına katılmasından söz etmesi Rum muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılandı.
Simerini “Muhalefet Partilerinin ‘Çözüm Memorandumu’ ve Akıncı’nın Beşli Konferansına Tepkisi” başlıklı haberinde Anastasiadis’in liderler görüşmesinin ardından “Dünya Bankası mülkiyet tazminatları için para verecek mi” sorusuna olumlu cevap vererek, bir borçlanma söz konusu olacağı imasında bulunmasının Vatandaşları İttifakı, Ekologlar Hareketi ve ELAM’ı kaygılandırdığını yazdı.
Şu ana kadar çözüm maliyetinin tam hesaplanmadığını ancak yapılan hazırlık araştırmalarından, maliyetin 25 milyar Euro’nun altında olmayacağı sonucu çıktığına dikkat çeken gazete, Rum yönetiminin defalarca; maliyetin vergiyle değil, bağış ve kredi yöntemiyle karşılanacağını söyleyerek, çözümün doğal gaz gelirinden kısmi finansmana da açık kapı bıraktığını yazdı.
Habere göre Vatandaşlar İttifakı IMF’nin ve Dünya Bankası’nın merhametli kurumlar olmadığını, Rum halkının teknik hizmetler dışında faizli kredi de ödemek zorunda kalacağını belirttiği açıklamasında özetle şunları iddia etti:
“İstilanın, işgalin, mallarının gasp edilmesinin bedelini ve sahte devletin Türkiye’ye borcunu yerinden edilmişler ve göçmenler ödeyecek. İki bölgeli, iki toplumlu federasyon gibi, mülklerini geri alamayacak yasal mal sahiplerini devletin tazmin etmek zorunda kalacağı kötü bir çözüm dayatılırsa çözümün maliyeti daha da artacak. Başkan Anastasiadis hükümetinin bu konudaki niyetini derhal açıklamalıdır.”
Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği Cumhurbaşkanı Akıncı’nın beşli konferansla ilgili sözlerine “takvim baskısı dayatmaya çalışıyor” yorumunu yaptı. İlgili açıklamada “Beşli konferansa ve gereksiz derhal çözüm baskısına karşıyız. Mesajlar cesaret verici değil. Sayın Akıncı ciddi konularda sürekli tavır değiştiriyor. Türkiye’nin tavrını da hesaba kattığımızda 2016’da çözüm iyimserliğinin nereden çıktığını merak ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Ulusal Halk Cephesi (ELAM) ise görüşünü “Kıbrıs Helenizm’i kendi mülklerinin tazminatını ödemek istemiyor, ata topraklarını hiçbir işgalciye satmak istemiyor, iade ve yeniden iskân talep ediyor. Hükümet artık halka saygı göstermeli ve gerekli düzeltmeleri yaparak, sahte bir federasyon çözümü müzakere etmek yerine kurtuluşu talep etmelidir” ifadeleriyle açıkladı.