Kıbrıs sorununun çözüm şekline yaklaşımlarındaki anlaşmazlıkların Rum müzakere heyeti üyeleri ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i karşı karşıya getirdiği, heyet üyelerinden Polis Poliviu’nun artık müzakerelere katılmadığı haber verildi.
Simerini gazetesi, haberi, “Poliviu Kıbrıs Müzakerelerine Katılmıyor… Çözümün Yönleriyle İlgili Anlaşmazlıklar Yüzünden Müzakere Heyetinde Çatlak… Hükümet Sözcü Vekili Bilgileri Doğrulamıyor Ama Yalanlamıyor Da” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
Gazete “güvenilir bilgilere” dayanarak Rum müzakere heyeti üyelerinin itirazlarının, şekillenmekte olan çözüm şekli ve yeni yönetim sisteminin yapısı ve işleyişiyle ilgili olduğunu yazdı. Gazeteye göre, üyeler, ortaya çıkacak devletin yönetim sisteminin son derece işleyemez ve sürdürülemez olacağına inanıyor.
Rum Yönetimi Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un dün Sigma TV’nin bir programında, müzakere heyeti üyelerinden Polis Poliviu’nun yerine müzakerelere hukukçu Kipros Hrisostomidis’in katıldığı bilgisi aktarılarak Poliviu’nun heyetten ayrılıp ayrılmadığı sorusuna cevap vermekten kaçındığı kaydedildi.
Habere göre Papadopulos Poliviu’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakereleri yönetme şekline katılmadığını bildiren iki de mektup gönderdiği bilgisine de cevap vermedi, “Başkan müzakerelerdeki çalışma arkadaşlarını, konusuna göre seçer” demekle yetindi.
Gazete “güvenilir bir kaynağın” Simerini’ye, “müzakere heyeti üyelerinin, müzakere edilmekte olan çözümle gelecek yeni sistemin işleyemez ve sürdürülemez olacağı inancıyla, Kıbrıs sorununun bazı yönlerine ve yönetim şekline dair genel itirazları var” dediğini yazdı.
Gazete “Müzakere Heyetinde Çatlak… Üyeler Çözüm Şekline ve Sürdürülebilirliğine Yoğun İtiraz Ediyor” başlığı altında detaylandırdığı haberinde şunları aktardı:
“Müzakere heyeti üyeleri yeni yapının işleyemez ve sürdürülemez olacağı inancıyla Başkan’ın müzakere prosedüründeki icraatlarına ve bizim tarafın müzakere masasına sunduğu önerilere ciddi itirazlar koyuyor.
Heyetten ayrılmalar yaşanması da ihtimal dışı görülmüyor çünkü -öğrendiğimize göre- müzakere heyetinden bazı üyelerin müzakere süreciyle ilgili itiraz ve kaygılarının ‘düzeltilmesi’ perspektifi, en azından bu aşamada mümkün görünmüyor.
Bu gelişme, son dönemde müzakerelerde olup bitenler ve müzakerelerin yoğunlaştırılması ışığı altında bizim tarafın icraatları ve neler olduğuna ilişkin dayatılan gizlilik nedeniyle oluşan güvensizlik ortamını güçlendiriyor.
Müzakere heyetinde oluşan çatlak, gerçekte ne olup bittiğine dair haklı kaygılar yaratarak, kaçınılmaz olarak Başkan’ın müzakerelerdeki icraatlarını olumsuz etkilemesi bekleniyor.”