Rum öğrencilerin 'Girne' anketinde ilginç sonuç

Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “GC School of Careers” isimli okuldan 11 öğrencinin “Girne” konusunda düzenlediği ankete katılanların yüzde 71’i, Kıbrıs sorunu çözümlendiği zaman Girne’de yaşayabileceği yanıtını verdiği belirtildi.

Gazete, 42 yıllık göçmenlikte böyle bir araştırmanın daha önce yapılmadığına da dikkat çekti.

Gazete, öğrenciler tarafından Rum göçmenlerle yapılan  anket sonuçlarının, okulda düzenlenen özel bir panel çerçevesinde Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis, sözde “Girne Belediye Başkanı” Glafkos Kariolu’nun yanı sıra öğretmen ve öğrencilere açıklandığını yazdı.

Habere göre, Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis, burada yaptığı açıklamada “Girne’nin, 42 yıldan beridir, ülkenin yeniden birleşmesi ve bağımsızlık mücadelesinin sembolü olduğunu” savundu.

Sözde “Girne Belediye Başkanı” Glafkos Kariolu ise, böyle bir araştırmanın, sonuçları korkuttuğu için yıllardır yapılmadığına işaret ederek, devletin, hükümetlerin ve derneklerin bu kadar yıldır  cesaret edemediği araştırmayı, bir grup öğrencinin yaptığını belirtti.

ANKET SONUÇLARI

Gazeteye göre anket sonuçları şöyle yer aldı:

“Kıbrıs sorunun çözümlenmesi durumunda geri dönüp, Girne’de yaşamınızı sürdürür müsünüz?” sorusuna yüzde 71’i olumlu(evet), yüzde 29’u ise olumsuz (hayır) yanıt verdi. 

“Kıbrıs sorunun çözümlenmesi durumunda ve akabinde geri dönüş konusunda  nasıl hissedeceksiniz?” şeklindeki bir soruya verilen yanıtların yüzde 66’sı “mutluluk, memnuniyet, sevinç, rüyanın gerçekleşmesi ve mucize duyguları”; yüzde 24’ü “başka duygular”; yüzde 8’i “mümkün olmadığı”; yüzde 2’is ise “sevinçle birlikte korku” oldu.

“Girne’de Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların birlikte yaşaması konusunda ne düşünüyorsunuz? Mümkün mü?” yönündeki soruya ise yüzde 38’i “koşullarla ancak mümkün”, yüzde 36’sı “zor” ve yüzde 26’sı ise “herkesle birlikte yaşamanın mümkün olduğu” yanıtını verdi.

“Bir kelimeyle Girne’nin sizin için ne anlama geldiğini söyler misiniz?” sorusuna verilen yanıtların yüzde 68’i “yaşantım-sevgi-güzellik”, yüzde 11’i “evim”, yüzde 9’u “hatıralarım”, yüzde 6’sı “tanımak istediğim yer” ve yüzde 6’sı “karışık (sevinç/üzüntü) duygular” oldu.

Ankete katılanların yüzde 36’sı “Hiç bir durumda, Kıbrıs Türk veya Türk idaresi altına dönmeyecekleri. Sadece Kıbrıs Rum idaresi altında olması halinde evine dönecekleri”; yüzde 38’i “TC kökenli vatandaşların ve askerlerin ayrılması ve ikametlerinin BM ve AB tarafından garanti altına alınması durumunda Kıbrıs Türk idaresi altına dönebilecekleri”; yüzde 10’nu, “Mülküne sahip olması ve ikametinin BM ve AB tarafından garanti altına alınması durumunda Kıbrıs Türk idaresi altına dönebileceği”; yüzde 10’u “Mülkü için tazmin edilmesi ve geri verilmesi, ikametinin AB ve BM tarafından garanti altına alınması durumunda Kıbrıs Türk idaresi altına dönebilecekleri”; ve yüzde 6’sı ise “hiçbiri” yanıtını verdi.