Güney Kıbrıs’ta nefesler tutuldu ve Rum seçmenler 22 Mayıs’ta yapılacak olan milletvekilliği seçimlerine kilitlendi. Kamuoyu anketleri ise hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Simerini gazetesi, “Sigma” kanalının, Prime Market Research şirketine, 4-5 Mayıs tarihinde, 838 kişinin katılımıyla yaptırdığı anketin sonuçlarına yer verdi.
Anket sonuçları sandıktan DİSİ’nin yine 1’nci, AKEL’in 2’nci ve DİKO’nun ise 3’ncü parti çıkacağını öngörüyor.
DİSİ: Yüzde 22
AKEL: Yüzde 17.4
DİKO: Yüzde 10
Vatandaşlar İttifakı: Yüzde 4.6
EDEK: Yüzde 4.2
Çevreciler: Yüzde 3.1
Dayanışma Hareketi/ EVRO.KO: Yüzde 3
ELAM: yüzde 2.3
Diğer partiler: Yüzde 3.3.
Ankete katılanların yüzde 16’sı oy kullanmayacağını, yüzde 13’ü kararsız olduğunu belirtirken boş oy kullanacakların oranı ise yüzde 1 şeklinde yer aldı.
Bu veriler ışığında Güney Kıbrıs siyasetine şekil veren bu siyasi partilere ve partiler daha yakından tanımak için tarihsel süreçte parti ideolojilerine şekil veren siyasi figürlere de bakmakta fayda var.
Öncelikle DİSİ yani Demokratik Seferberlik (Dimokratikos Sinagermos) Kıbrıs Müzakere süreçlerinde en ciddi yakınlaşmaların sağlandığı liderleri ile hep göze çarptı. KKTC’nin 1’nci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş verdiği bir röportajda DİSİ Başkanı Glafkos Kleridis ile çözüm adına yapılabilecek en büyük yakınlaşmaların sağlandığını ifade etmişti. Öte yandan Annan Planı görüşmelerinde de Kleridis planın güneydeki mimarları arasında gösterilmişti. Parti muhafazakar ideolojisi ile dikkat çekerken merkez sağda konumlanmıştır. Şu an Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan pozitif ivmede de DİSİ’nin eski paşkanı Nikos Anastasiades’in büyük etkisi vardır.
Güney Kıbrıs’ın bir diğer büyük partisi AKEL veya Emekçi Halkın İlerici Partisi (Anorthotikon Komma Ergazemenou Laou) ise çift kutuplu dünyadan en çok etkilenen Rum partisidir. Sovyetler ile çok iyi ilişkileri olan bu partinin siyasi Yelpazedeki yeri: Marksist- Leninist Komünist Parti şeklinde tanımlanıyor. 1926 yılında Yunanistan ve Kıbrıs'ın birleşmesine (Enosis)'e karşı kuruldu. AKEL tam bağımsız ve iki uluslu Kıbrıs Cumhuriyeti'ni savunmasına karşın 2004 yılında Annan Planı’nın reddi yönünde kampanya yürütmüştür.
DİKO veya Demokrat Parti (Dimokratikon Komma) ise Kıbrıs Rum Milliyetçisi olarak dikkat çekiyor. 2000-2006 yılları arasında partinin başkanlığını Tassos Papadopulos yaptı. Annan Planı’nın referanduma götürüldüğü 2004 yılında Güney Kıbrıs’ın başkanı da olan Papadopulos televizyon ekranında ağlayarak “hayır” kampanyası yürütmesi ile akıllarda kaldı. Rum terör örgütü EOKA’nın da önemli bir fügürü olan Tassos Papadopulos’un oğlu Nikolas Papadopulos şu anki partinin genel başkanıdır.
Siyasi partilere bakarken son olarak ELAM’ın da altını çizmek gerek. Kıbrıs’ın güneyinde faaliyet gösteren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı ELAM veya Rum Ulusal Halk Cephesi’ni de incelemek gerek. ELAM aşırı Yunan milliyetçiliği ideolojisi ve Kıbrıs’ta çözüm adına federasyonu en sert şekilde reddeden bir yapıya sahip. Kıbrıslı Türklere yönelik taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırıları ile dikkat çeken oluşum, KKTC, Kıbrıs Türkler ve mülteciler aleyhine yayınladığı bildiriler ve düzenlediği organizasyonlar ile göze çarpıyor. 2011 yılında ELAM 4350 oy, %1,08 oy oranı ile barajın gerisinde kalmıştı. Bu seçimlerde oyunu biraz artırması beklenen partinin yine baraj problemleri var.