Alithia gazetesi haberi “Kıbrıs-Mısır-Yunanistan Üzerinden Merkezi Avrupa’ya Boru Hattı İnşası İnceleniyor… Maliyet Çıkarlara Ters Olursa Sisi Kıbrıs Gazının Mısır Doğalgaz Sıvılaştırma Terminalleriyle Taşınmasına Yönelik Alternatif Çözüm Sunuyor” başlıklarıyla verdi.
Habere göre Güney Lefkoşa’nın, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Üçlü Zirvesi’nin oldukça başarılı olduğu değerlendirmesinde bulunduğunu yazan gazete, bugüne kadar imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesine ve genişletilmesine başlanacağına işaret etti.
Gazete, Rum Yönetimi’nin özellikle Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el Sisi’nin doğalgazın yönetilmesi ve uluslararası piyasaya taşınması konusundaki iradesinden memnun kaldığını aktardı.
Kaynaklara göre Sisi’nin enerji ve güvenlik konularında gerek Güney Kıbrıs, gerekse Yunanistan ile ilişkilerin muhafaza edilmesi ve daha fazla gelişmesini hedeflediğini aktaran gazete, üç ülkenin işbirliği ve ilişkileri çerçevesinde Güney Kıbrıs’ı Mısır’la bağlayacak ve Kıbrıs doğalgazının Yunanistan üzerinden Merkezi Avrupa’ya aktarılacağı denizaltı boru hattının inşa edilmesinin incelendiğini yazdı.
Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis de dün yapığı açıklamalarda, Atina’daki Üçlü Zirve’de liderler Nikos Anastasiadis, Aleksis Çipras ve Abdel Fattah el Sisi’nin, bu konuyu görüştüğünü ve söz konusu görkemli projenin inşa edilmesi olasılığının olup olmadığının incelenmesi ve maliyet hesaplamasının yapılmasının beklendiğini belirtti.
Teknik olarak denizaltı boru hattı çözümünün ihtimaller dahilinde olduğunu, maliyet üzerinde çalışma yapılması gerekeceğini anlatan Lakkotripis, ilk değerlendirmelere göre maliyetin çok yüksek ve çıkarlara ters olduğundan söz ederek, böyle bir durumda Sisi’nin masaya koyduğu alternatif çözümün de inceleneceğini belirtti.
Doğalgazın Merkezi Avrupa’ya taşınmasına yönelik ikinci yöntemin, doğalgaz sıvılaştırma terminalleri olduğunu söyleyen Lakkotripis, Sisi’nin Kıbrıs doğalgazının Mısır’ın doğalgaz sıvılaştırma terminallerine taşınması, bu doğalgazın bir kısmını Mısır’ın kendi ihtiyaçları için satın alması ve deniz araçlarıyla Merkezi Avrupa ülkelerine dağıtılması önerisinde bulunduğunu anlattı.
Liderlerin, büyük konular dışında daha az öneme sahip konularda da çalışmaya başlama konusunda anlaşmaya vardığından söz eden Lakkotripis, örneğin, Sisi’nin balık yetiştiriciliği ve Sina bölgesinde zeytinlikler oluşturulması için Güney Kıbrıs ile Yunanistan’dan teknik bilgi istediğini belirtti.
RUM SİYASİ PARTİLER ÜÇLÜ ZİRVEDEN MEMNUN
Fileleftheros gazetesi ise Rum siyasi partilerin Çarşamba günü Güney Kıbrıs-Yunanistan ve Mısır arasında Atina’da gerçekleştirilen Üçlü Zirve konusunda olumlu yorumlarda bulunduklarını belirtti.
Habere göre DİSİ, üç ülke arasında yeni bir çoklu işbirliği çerçevesinin faaliyete geçtiğine işaret etti. DİSİ, bu işbirliğinin terör ve mülteciler konusundaki ortak anlayış ve enerji dışında turizm, ortak projeler perspektifi, ticaret, kültür gibi alanlara da yayılacağını belirtti.
EDEK; Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında üçlü işbirliğinin gelişmesine ilişkin memnuniyetini dile getirdi. EDEK, üç ülke arasında Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının belirlenmesine yönelik sürecin bir an önce başlaması umudunu da dile getirdi.
EUROKO, bu anlaşmaların “Ankara’nın korkutma politikalarına” iyi bir yanıt olduğunu iddia ederken, Çevreciler ve Ekologlar Hareketi; Mısır, Güney Kıbrıs ve Avrupa’yı bağlayan denizaltı boru hattı planının gündeme gelmesi ve üzerinde çalışılacak olmasına ilişkin memnuniyetini dile getirdi.
Vatandaşlar İttifakı ise Güney Kıbrıs’ın jeostratejik değerinin yükseltildiğini ve Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki zenginliklere ilişkin olumlu perspektiflerin teyit edildiğini belirtti.