Resmi temaslarda bulunmak amacıyla Moskova’da bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Rum radyosunun haberine göre Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da ileriye götürüleceğini söyledi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de, Moskova’da bulunmasının Rusya’nın Güney Kıbrıs’a yönelik tutumuna ilişkin minnettarlığın ifadesi olduğunu dile getirdi.
Anastasiadis ziyaretinin ayrıca, iki ülke arasındaki sıkı bağların ve dostluğun, üçüncü ülkelerle olan işbirliğine yönelik tercihlerden bağımsız olarak muhafaza edilmesindeki kararlılıklarına da tanıklık ettiğini belirtti.
Stratejik işbirliklerinin başka bir ülkenin aleyhine olmadığını ifade eden Anastasiadis, Putin’e Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesi konusunda davette de bulundu.
Rum radyosunun haberine göre Putin ve Anastasiadis, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugün ayrıca Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile de bir araya geldi.
Habere göre Anastasiadis, görüşmede iki ülke arasındaki tarihi bağların muhafaza edilmesine ilişkin temennisini dile getirdi.
Medvedev ise, iki ülke arasında kurulan diplomatik ilişkilerin bu yıl 55’inci yılı tamamladığına dikkati çekti.
RUM YÖNETİMİ İLE RUSYA ARASINDA 11 ANLAŞMA İMZALANDI
RUS SAVAŞ GEMİLERİNE KOLAYLIK SAĞLAYACAK ANLAŞMA İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Rum Yönetimi ile Rusya, aralarında Rus savaş gemilerine Akdeniz’de kolaylık sağlayacak anlaşmanın da bulunduğu 11 devletler arası anlaşmaya imza koydu.
Rum haber kaynaklarına göre, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ikametgahında dün akşam Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Putin’in himayelerinde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından 11 anlaşmanın 8’i imzalandı.
Geri kalanlar ise bürokratlar düzeyinde imzalandı.
Rus savaş gemilerine sağlanacak kolaylıklarla ilgili anlaşma, daha önce bu tarz bir anlaşmanın hiç imzalanmamış olması nedeniyle diğerlerinden ayrılıyor.
Anlaşma, 2 ülkenin savunma bakanlıklarının işbirliğini ve özellikle de Rusya’ya, Rum Yönetimi denizcilik altyapısı düzeyinde kolaylıklar sağlanmasını öngörüyor.
1- İki ülkenin 2015-2017 yılları için ortak faaliyet programı. Bu program siyasi, toplumsal, insani, bilimsel ve teknik ilişkilere dair ikili ve çoklu işbirliği çerçevelerini içeriyor.Burada en önemli nokta, programın, Rusya’nın Kıbrıs sorunu ile ilgili açık tezini ortaya koymaktır.
2- İki ülkenin 1996 yılında imzaladıkları askeri ve teknik işbirliğinin güncellenmesi . Ana hedef, uluslar arası güvenliğin teminat altına alınması ve askeri personelin eğitilmesi.
3- Teröre karşı mücadele ve bu konuda personel eğitimi.
4- Yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele.
5- Her iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında, denizcilik alanında, Kıbrıs tarafından Rusya tarafına kolaylık sağlanması da dahil olmak üzere işbirliği anlaşması.
6- İki ülkenin Eğitim Bakanlıkları arasında araştırma ve teknoloji alanlarında işbirliği.
7- Ticaret, Enerji, Taşımacılık, Tarım, Kültür ve Turizm alanlarında mali işbirliği protokolü.
8- İki ülkenin araştırma merkezleri arasında Eğitim, Kültür ve Bilim alanlarında işbirliği
İki ülkenin dışişleri bakanlarının imza koymadıkları, geriye kalan 3 anlaşma ise şöyle;
9- Rum sermaye piyasası komisyonu ile Rusya Merkez Bankası arasında işbirliği memorandumu.
10- Rum yatırımların cezbedilmesi örgütü (CIPA) ile Rus Yatırımların Cezbedilmesi örgütü arasında yatırımların ileriye götürülmesi.
11- Lefkoşa Üniversitesi ile Moskova Uluslar arası ilişkiler devlet enstitüsü arasında işbirliği memorandumu.