Rusya ve Arap Birliği Suriye hükümetiyle muhalefet arasında doğrudan görüşmeler yapılması için girişim başlatacağını açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Suriye'deki şiddetin sonu olmadığını söyledi.
Bu adım, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Mısır'ın başkenti Kahire'de olası bir çözümün çerçevesinin tartışılacağı Kahire toplantısının öncesine rastlıyor.
Birleşmiş Milletler'e göre Mart 2011'de Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada en az 70 bin kişi öldü.
Kahire'de bulunan BBC muhabiri Jim Muir hem Suriye hükümeti hem de muhalefetin diyalogdan söz etmesine karşın bunun hala uzak bir ihtimal olduğunu söylüyor.
Muhalefet: Önce Esad gitmeli
Lavrov, Kremlin ve Arap Birliği'nin Esad yönetimiyle muhalifler arasında doğrudan temas sağlamayı hedeflediğini açıkladı.
Moskova'da bazı Arap Birliği dışişleri bakanlarını ağırlayan Lavrov, Suriye'de çözümüm tek yolunun müzakere masasına oturmak olduğunu belirtti, "Hiçbir taraf, kendini askeri çözüme bağlayamaz. Çünkü bu Suriye halkını mahveden, çıkışı olmayan bir yol" dedi.
Lavrov ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, önceliklerinin Suriye'de iç savaşı durduracak bir geçiş hükümeti kurulmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Lavrov ve El Arabi müzakerereler için hiçbir önkoşul getirilmediğini kaydetti.
Bununla birlikte Suriye Ulusal Koalisyonu öneriye olumlu bakmadı.
Grubun üst düzey temsilcilerinden Abdülbasit Sieda, "Önce Esad ve grubunun gitmesi gerekiyor. Ondan sonra Suriyelilerin öldürülmesinde payı olmayan diğer insanlarla oturup konuşabiliriz" dedi.
Rusya Esad yönetiminin başlıca müttefiki. Moskova yakın bir zaman önce Suriye'ye hala silah göndermeye devam ettiğini kabul etmişti.
Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130221_syria_russia.shtml